Протестите в Хабаровск са унижение и проблем за Кремъл и Путин

Осми ден продължават шествията в подкрепа на Сергей Фургал
18 юли 2020 17:31, Нели Христова
83
Протестите в Хабаровск са унижение и проблем за Кремъл и Путин
Снимка: БГНЕС

Осми пореден ден продължават протестите в Хабаровск заради ареста на губернатора Сергей Фургал. Този път броят на недоволните бе рекорден. И тъй като няма официални данни за това колко души са присъствали на протеста, според различни източници те са били между 15 000 и 50 000.

Още по темата

Както всеки ден, протестът започна на площад "Ленин" преди да продължи по улиците на Хабаровск. Полицията охранява протеста, но макар за него да няма официално издадено разрешение, органите на реда не нападат и не се опитват да арестуват протестиращите. Някои полицаи дори раздават предпазни маски на гневната тълпа. 

Според властите в Москва, Фургал е замесен в убийството на най-малко двама бизнесмени. Това се е случило прези 15 години, когато Сергей не се е занимавал с политика. Той категорично отрича да е извършил каквото и да е престъпление. А гражданите застават зад гърба му.

"Повечето хора вярват, че той е арестуван по политически причини. Той е бил депутат в продължение на 15 години и никой не е споменавал нищо за този случай досега. Обикновено, когато някои губернатор бива арестуван, властите казват, че той е крал пари. Но в случая на Фургал не са успели да намерят нищо. Няма доказателства, че той е замесен в убийствата. Полицията казва, че са намерили много категорични доказателства, но никой не ги е виждал. Защо толкова сериозен случай е затворен за обществото. Обикновено процесите са открити за медиите и хората. Ето за това протестираме днес", казва един от хората на площада - Александър, пред BBC.

Подобни мащабни протести са срам и още повече - проблем за Кремъл. Владимир Путин винаги е искал да се представи като "Господин Стабилност", като човекът, който осигурява стабилност на Русия. Но на изток от Москва има едва леки признаци на стабилност.

Фургал благодари на тълпата зад подкрепата, но ги и призова да не правят масови митинги заради пандемията от коронавирус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
3
 
! Отговори
олд преди 3 години
До Анонименраспада на путиностан започна.
58
0
 
3
 
! Отговори
олд преди 3 години
Ако някой е по -висок(разбирай по -популярен) от малкия мук му режат главата.Ега ти плужека.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете в Туитър протестиращите вече не са само в Хабаровск а и във Владивосток.И са десетки хиляди.
56
1
 
4
 
! Отговори
сега преди 3 години
Ако още Путин не е дал Хабаровск на китайците, сега е моментът Хабаровска област да се отцепи от Москва.
55
3
 
6
 
! Отговори
как е станало преди 3 години
Много ми е интересно, физически кой е предявил обвинението и кой е извършил ареста на Фургал? Били са хора от Москва, обаче и хора от Хабаровск са им помагали. Ей тия помагачи трябва да бъдат намерени и разчекнати. Ако искат да са цели и невредими, в Хабаровск трябва да обявят неподчинение на Москва, да си проведат референдум и да се отцепят от Русия. Както беше с референдума в Крим. Щом може Крим да се отдели от Украйна с референдум, значи и Хабаровск може да се отдели от Русия.
54
1
 
3
 
! Отговори
истината преди 3 години
Ето какво прави Путин, за да потуши прожтеста в Хабаровск. Пъэрво. Фургал е арестуван, но той е откаран в Москва по бързата процедура, за да не може да бъде освободен. Второ. ХаБорпвск е обкръжен от армията на РФ и от ОМОН /Мобилен отряд със специално предназначение/. Нарочно руските ТВ канали мълчат за събитията в Хабаровск. А в Хабаровск Путин е назначил свой губернатор, който чака заедно с войските и с ОМОН, да му проправят пътя към властта.
53
1
 
4
 
! Отговори
има начин преди 3 години
Вместо Хабаровск да става нечия чужда територия и вместо Путин да си арестува когото и както поиска, Хабаровск може да излезе от състава на Русия. Както можа това да сткане с Крим и Донбас, така може и с Далечния иезток.
52
1
 
4
 
! Отговори
ХНР преди 3 години
Ако гледам през очите на хабаровчани, ще си кажа за Жириновски - защо гласувахме за твоята партия, след като на теб не може да се разчита? И още ще се замисля дали не е по-добър вариант отцепването на Хабаровска област от Русия. Хабаровска народна република. Знаете ли, че руският закот е така променен, че да може Москва да отстъпва или да дава руски територии на чужди държави и вече дава! На Китай и на Норвегия.
51
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Поведението на Жириновски е обяснимо, стига да сте запознати със случая. Логично е да очакваме, че при арест на губернатор от ЛДПР Жириновски ще скочи като лъв. Обаче лъвът се почесва по *** и се прави на разсеян. Защо? На Жириновски не му отърва да се кара с Путин. Синът му Игор е голяма клечка в руската Дума. И така, прословутият със скандалите си Жириновски е кротък като писенце.
50
0
 
2
 
! Отговори
жирик преди 3 години
Подробности, които не знаете. Фургал е избран от листата на ЛДПР, а това е партията на Жириновски. Те са националисти в хубавия смисъл на думата, малко са крайни, но народът ги харесва въпреки особената слава на самия Жириновски. И какво казва самият Владимир Волфович? Трудно е да се помогне на Фургал. Това казва лидерът нса ЛДПР. Измива си ръцете.
49
3
 
2
 
! Отговори
обаче преди 3 години
Понеже тука е направено сравнение между Хабаровските и Софийските протести, хайде да внесем яснота. Защо медиите си мълчат по въпроса за Фургал? У нас почти не се говори за това. Протестаджиите на Корнела също не споменават Хабаровск, понеже далекоизточният град иска да смъкне от власт Путин. А нашите Корнеладжии хса именно на Путинска хранилка! Затова никой от БСП не пожелава успех на Хабаровск срещу Путин.
48
5
 
13
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
До джо,СНН нямат никакъв интерес да предават протестите за поддръжка на губернатора Фургал. Фургал всъщност е трън в очите на руските олигарси, а и на западните лидери и САЩ, понеже те знаят колко милиони долари, натрупани на гърба на руския народ, харчат оилигарсите по САЩ и Западна Европа. Самите олигарси пък се изприщват от мисълта, че яхтите, скъпите им возила и огромни имоти могат да бъдат конфискувани и разпродадени, а парите да се използват например за строежи на мостове, пътища и т.н.
47
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Русия се оправи и влезе в ЕС всички левендури ще клекнат барабар със САЩ, а тия макронови простотии за "мобилност" и прочие пакети ще им излязат през носа като се отвори 100+ милионен пазар с който имаме директна граница. Тогава икономиката ще си каже тежката дума и немалко хора ще имат дивиденти от това.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората от митинга казват, че са гласували три път за Путин, там, в Хабаровска област за референдума няма голяма подкрепа. Хората както тук, в България, са си нарисували плакати, всеки си е написал, когато ги питат какво искат, казват, искаме си губернатора, който ние избрахме, защото той ни обърна внимание.В статията няма нещо по-различно от това, което гледам и слушам от няколко дни насам. Тук са намесени чиновниците, които са изгубили покоя си от нестандартния губернатор. Несправедливост.
45
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У Хабаровск също викат към Москва - Мутри вън !
44
2
 
24
 
! Отговори
до джо преди 3 години
В руските преса си има доста информация, друг е въпроса че тука тази информация е малко тенденциозна, между другото Путин е отказал да подпише оставката му и иска повече информация по случай на разследването, така че на практика са без управление в момента, а организацията на полицията и протестиращите си е пример за култура,не като нашите дето се опитват да се изпотрепят.
43
3
 
11
 
! Отговори
джо преди 3 години
Анонимник 43 , колко пъти пишеш глупости и си вярваш . Тук става въпрос за статията, а тя е пълна бълвоч. Пак пиша за неграмотни като тебе. Автора да каже кой е източника в Ютюб може и г . парад да са си спретнали и да го представят като протест в защита на някого. Ако е голям протеста поне по Си Ен Ен щяха да го дават.
42
3
 
6
 
! Отговори
Опалянка.... преди 3 години
Federal Officers Use Unmarked Vehicles To Grab People In Portland
41
3
 
22
 
! Отговори
Реципрочно преди 3 години
Протестите в Портленд са пълно уничение за американската "демокрация" ама тука нищо не се пише...Че явно действат като баш сталинисти от едното време.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опредено човек на които му пука за народа и народа го оценява това.За много кратко време прави значителни промени в управлението които директно народа му ги усеща, разпродава луксозните стоки на предишния губернатор като яхти .Премахва храна за богати деца и бедни деца в училищата и много други.