Русия изпитала оръжие за унищожаване на сателити?

САЩ и Великобритания я обвиниха в това
Обновена: 24 юли 2020 11:00 | 24 юли 2020 10:57, Елка Василева
130
Русия изпитала оръжие за унищожаване на сателити?
Снимка: архив, БГНЕС

Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че е изпитала оръжие, което може да се използва за унищожаване на сателити в космоса.

Американското космическо командване има доказателства, че Москва е извършила неразрушителен тест на антисателитно оръжие в космоса на 15 юли, се казва в изявление на командването.

„Тестът от миналата седмица е нов пример, че заплахите срещу американските космически съоръжения и тези на техните съюзници са реални, сериозни и нарастващи“, се казва в текста, цитиран от БТА.

Още по темата

„Това е неприемливо“, написа в Тwitter от своя страна американският преговарящ по въпросите на разоръжаването Маршал Билингсли. Той допълни, че става дума за сериозен проблем, който ще бъде дискутиран идната седмица във Виена по време на разговори с Русия относно двустранния договор за ограничаване на броя на ядрените бойни глави.

Във Великобритания вицемаршалът от военновъздушните сили Харви Смит, отговарящ за отдела за космическите въпроси към британското министерство на отбраната, каза, че Лондон е обезпокоен от начина, по който Русия е изпитала един от сателитите си, изстрелвайки снаряд със характеристиките на оръжие.

Според Смит подобни действия заплашват мирното използване на космоса и рискуват да доведат до отломки, които да са заплаха за сателити и за космически системи, от които светът е зависим.

В Москва министерството на отбраната каза, че на 15 юли „малко космическо превозно средство е инспектирало един от руските сателити отблизо, като е използвало специално оборудване и тази инспекция е предоставила ценна информация за инспектирания обект, която е била предадена на базирани на земята контролни съоръжения“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
ще има ли бум бум или пак само си лаят
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Русия е поне 50 години по-напред от САЩ и Запада във високите технологии...Русия не може да произведе един тъч скрийн, сносен процесор...Последния й опит за лаптоп е 15 килограмово нещо, което работи 1 час с напълно заредена батерия.Няма високи технологии и ниски технологии, няма военни технологии, има технологии, които Русия не владее.Руснаците не могат да приберат двигателите на Су57 във фюзелажа на самолета.За какви високи технологии ми говориш?
43
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За последните 12 години Русия увеличи бюджета н22 пъти, военните разходи - 30, БВП - 12 пъти. Скочи от 36-то на пето място в света по БВП. Валутните резерви се увеличиха 48 пъти! Национализира петролната индустрия 65% и 95 % от газа и много други. Ръст в селското стопанство. Повишение на заплати в публичния сектор с 18,5 пъти! Повишение на пенсии -14, 5 пъти! Намаление на смъртността сред руското население с 1,5 милиона души годишно и вече има положителен прираст.
42
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безработицата в САЩ мина 40%.
41
3
 
6
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
До SichtpunktРуснаците изнасят суровини. Нефта и газа са с ниски цени. Не така е обаче при житните култури. Почти са на път да изместят САЩ от номер едно износител на жито. Освен това изнасят метали. Както и химически суровини за промишлеността. Но ако се разтърсиш ще намериш повече информация. Преди им е било достатъчно да изнасят нефт и газ. Сега вече не е така.
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп подскочи като ударен от ел. ток,след като разбра че с Русия не може да се говори тука има, тука няма. Какво търси рижият ти барон в "Черно море",под носа на Русия?Янките свикнали да са жандарм в света,днес са с клюмнали носове,защото времето на Хрушчов,остана далеч назад в историята.В 21 век сме,но руския народ не е забравил *** Хитлер,който искаше да подчини Европа и Съветския съюз,да станат територии на "Велика Германия"!
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
32 Сегашна русия не е Ссср, потенциала и е около 10 ПЪТИ по малък и военен и икономически! Същото е и в космоса, русия дори според Рогозин сега е десетилетия зад американците относно създаването на тежка ракета, можещия да стигне Луната или Марс! А Щатите вече я имат - Фалкон Хеви, това ще е надпреварата в космоса кой ще е пръв с база на Луната и Марс, втори няма да има в състезанието!
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е световна икономическа, технологична и културна сила.
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето на долара става все по-неясно, цената на златото расте. САЩ за започнали експлоатацията на ново златно находище в България, отново без пари, за символична комисионно около 1.2%. За сравнение в Африка концесиите за разработка на полезниизкопаеми държавата прибира 15-20%, в Европа е около 30%.
36
1
 
7
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Това е така, защото хората свидетели на последната световна война почти няма. А човечеството е доказало в своята история, че не помни историята. Всяко поколение се смята за далновидно по своему и забравя миналото. А на света като цяло трябва да е ясно, че следваща война между велики сили, ще е изпепеляваща. Атомна бомба не е необходимо да гърми на точното място. Руснаците ако гръмнат бомбите на тяхна територия и света пак е обречен да изчезне. Така че трябва да се работи за разбирателство.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 29Абсолютно може да се разсъждава така, защото корейците ако искат ще направят каквато ракета поискат, а откакто бяха въведени санкциите против Русия горките руснаци няма от къде да купуват не само процесорите, а и още много други електринни компоненти и Топол М вече не се произвежда.Нямат дори части да ги поддържат, за това периодично изстрелват по някой ракета за да се отърват и да се попъчат малко колко са велики.
34
11
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Дялът в руския бюджет от износ на газ и нефт днес е 40%,Това е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! Дялът в руският бюджет от износа на газ и нефт достига 80-85%!!Според твоите проценти от износ на какво се формират останалите 60%? Ако може конкретен отговор!
33
3
 
11
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Не може да се разсъждава по този начин, защото отделния компонент не прави продукт. Това, че процесор е правен в Южна Корея, не означава, че корейците могат да направят ракета Топол М. В днешния глобалистки свят, няма държавни предприятия. Фирмите вече са собственост на различни по националност играчи. Голяма част от компаниите в Европа например имат вече руски капитали в тях. Седалището е Германия, а производството примерно в Китай. Каква е фирмата в този случай и кой се гордее с постиженията?
32
4
 
14
 
! Отговори
факт преди 3 години
Русия отвръща на САЩ който искат да разположат оръжие в космоса, какво толкова?!
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е " висока технология" малка ракета, изстреляна от висока атмосфера с помоща на самолет ..." убийци на сателити" имаше още от средата на 80- те години! През Студената война обаче имаше някакъв морал в политиката между САЩ и Ссср сега няма такъв, всичко опира до рекет, дуене и завоалирана заплахи! Света ще намери новия си баланс, но ще трябва да минат годините на престъпните " лидери"..
30
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е поне 50 години по-напред от САЩ и Запада във високите технологии. Това и позвлолява само една страна с близо 12 пъти по малък бюджет да постигне военно превъзходство над световен военен блок като НАТО.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Вова, мачкай!... на Борисов токмаците!
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Ами това е чудесно!САЩ ВИНАГИ ще дадат по-добра цена от руснаците.Вова многоходчик ще си пие бензина сам.
27
14
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Тези с бензиноколонката пак са тръгвали да унищожават нещо и някого ... напоследък бензина поевтиня, поевтиня и газта и касичката доста се поизпразни ... така че тези дето са тръгнали да унищожават, са напът да унищожат сами себе си ... !!!
26
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Военните технологии на Русия превъзхождат американските.Няма военни технологии.Има технологии, които се прилагат при военните.Примерно прожектирането на данни върху предното стъкло на автомобилите беше пренесено от изтребителите.Да си видял руски продукт, в който е имало нещо напредничаво ползвано при военните?Няма и да видиш, защото руснаците нямат технологии каквито и да било.Само копират от запада.Процесорите управляващи ракетите Топол М бяха от Южна Корея.