Как Русия разпространява дезинформация от Студената война до днес?

Практиките на КГБ сега са улеснени от социалните мрежи и интернет
5 авг 2020 22:10, Нели Христова
251
Как Русия разпространява дезинформация от Студената война до днес?
Снимка: БГНЕС

Изпращане на "подстрекателски" документи до новинарски агенции. Проникване в активистки организации. Всяване на разделение и объркване. Това може и да звучи като опитите на Русия да се намесят в изборите в САЩ през 2016 година, но някои от тези тактики са прилагани още от Съветския съюз през 1983 г. 

Тогава CNN разкрива как Русия използва фалшиви новини и измислени истории, за да предизвиква хаос на Запад по време на Студената война. Тя използва добре работещи техники за установяване на влияние, вместо военна мощ.

Тези практики не спрели с падането на Берлинската стена. Всъщност появата на социалните мрежи, които предлагат онлайн анонимност, само улесниха и направиха още по-ефективно прилагането им от различни правителства и злонамерени фигури. Тези тактики варират от разпространяването на подправени или хакнати документи онлайн до създаване на фалшиви репортажи, за да ги популяризират.

През последните месеци именно тези системи за дезинформация са следени отблизо от американските тайни служби, тъй като се задават нови избори на хоризонта, а опитите на Русия да се намеси в изборите през 2016 година хвана властите в САЩ неподготвени.

Но за да разберем напълно тактиките на Русия в разпространяването на фалшива информация или документи, трябва да се върнем назад и да разгледаме дългата история на страната в старателни операции, датиращи от аналоговата ера.

Джак Барски e бивш шпионин от КГБ. Той живее под прикритие в САЩ през 80-те години на миналия век. В интервю пред CNN той разказва как КГБ полагало много усилия да предостави убедителни фалшифицирани документи на правителството в САЩ, често с цел да имплицира Америка в нещо нелепо или да потвърди съществуваща конспиративна теория. Този фалшиф документ се дава на случаен репортер в другия край на света. Той го публикува като новина, а след това СССР се надява по-големите медийни групи също да го подхванат.

Олег Калугин, който също е агент на КГБ, пък разказва в книгата си "Майстор шпионин", как КГБ плащало на американци да рисуват свастики по фасадите на синагоги в Ню Йорк и Вашингтон. По този начин СССР целяло да разпали напрежение в САЩ и да даде на съветската преса, контролирана от държавата, перфектната история, която да представи капиталистическия им враг в лоша светлина.

И така - десетилетия по-късно животът ни се премести онлайн, а с него и опитите на Русия за дезинформация и намеса в американските дела, пишат от CNN.

Разследване на Атлантическия съвет и компанията за онлайн разследвания Graphika разкрива, че руска група хакери разпространява множество фалшиви документи през последните години. Сред тях са фалшиво писмо, за което се твърди, че е от американски сенатор, и друго писмо, предназначено да изглежда така, сякаш идва от Сенатската комисия по външни отношения.

Твърди се, че същата руска група стои зад фалшива публикация в Twitter на сенатора Марко Рубио, която твърди, че предполагаема британска шпионска агенция е планирала да дерайлира кампаниите на републиканските кандидати на междинните избори през 2018 г.  За тази публикация първо съобщи държавната телевизия RT. Няма данни за координация между RT и руската група, която популяризира фалшивия туит, но RT така и не коригира репортажа си.

Социалните мрежи и интернет не просто улесниха създаването на фалшификати за Русия, но и помогнаха тези документи да стигат навсякъде, независимо дали са преправени или откраднати.

Преди няколко седмици британското правителство заяви, че е "почти сигурно", че Русия се е опитала да се намеси в изборите през 2019 година, като е публикувала документи за търговско споразумение между Великобритания и САЩ в Reddit. Тези документи стигнаха до опозицията, които без да знаят произхода им, ги използваха срещу Борис Джонсън като доказателство, че той се опитва да продаде части от британската национална здравна служба на американски доставчици на здравеопазване.

А Робърт Мюлер доказа, че ръката на Русия стои зад хакнатите имейли на Хилари Клинтън, които станаха обществено достояние по време на изборите през 2016 година. Те се появиха във всички големи медии, а по-късно експертите обвиниха именно журналистите, че по този начин помагат на хакерите. Медиите заявиха, че тази информация е в интерес на обществото, а Русия отрече да стои зад хакерската атака.

Ако истинските репортери не клъвнат стръвта, идва ред на фалшивите журналисти. През 2016 г. ГРУ използва личност на име Алис Донован, за която Мюлер разкрива, че не съществува, за да разпространява пропагандата си. Тази персона е публикувала материали и в няколко независими американски сайтове.

А докато колегите на Калугин е трябвало да наемат американци, които да рисуват по синагогите, интернет предлага още по-всеолхватни възможности за създаване на объркване. През 2016 година руснаци, които се представят за американски активисти онлайн, дори набират хора, които да се включат в протести в САЩ по различни разделящи обществото теми, като расови различия. Русия успява да организира два противоположни демонстрации, които да се проведат на едно и също място, по едно и също време в Тексас. Снимките от техния сблъсък бяха използвани в бъдещи руски кампании.

Четка, конец, изплакнете, повторете - подобно на миенето на зъби и методите на Русия не са особено трудни за запомняне. За това и много други организации се опитват да ги прилагат.

Репортажът на CNN от 1983 г. показва, как предполагаем разговор между Тачър и Рейган е всъщност дело на СССР. Гласът на Рейган е бил сглобен от други изказвания на американския президент, за да звучи убедително Техника, която продължава да се използва и днес. Да, записът наистина е фалшификат, но този път Русия е неправилно обвинена. Година по-късно британска пънк-рок група си признава, че стои зад него.

В мътния свят на измамата грешната информация за дезинформацията не е необичайна. В разгара на протестите тази година в САЩ , акаунт в Twitter, който твърди, че е свързан с АНТИФА, призова за насилие на улиците. Тази публикация бе използвана от сина на президента Тръмп, за да потвърди мнението си, че организацията е опасна. По-късно стана ясно, че профилът няма нищо общо с организацията, а зад него стоят група расисти, които искали да всеят хаос... точно както руснаците биха направили.

"Тези опитити по същество следват дълга история на дезинформация, която датира от много по-отдавна, отколкото много хора могат да осъзнаят", казва Томас Рид, професор по стратегически изследвания в университета Джон Хопкинс. Той описва подробно историята на дезинформацията в книгата си "Активни мерки". Пред CNN той твърди, че институциите активно участват в кампании за дезинформация от векове и че много от измамните тактики, използвани от КГБ и прилагани сега онлайн, предхождат Съветския съюз.

Рид предупреждава, че в момента в големите институции съществува култура на недоверие - първостепенни условия за разпространение на дезинформация. В съчетание с технологичните разработки, които улесняват създаването и разпространението на подправени документи и фалшиви новинарски истории, това е предпоставка за "перфектна буря".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 162Да беше в детската градина да разбера това "аз съм за мир", но явно си пълнолетен.КАрат се за това, че докато едните искат да се движат напред другите ако имаше как да се връщат все по-назад така и щяха да направят.
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ооооооох,ако преброим пък лъжите на "Дойче изпър-деле",лужите им край нямат,могат да направят десетки светлинни години!Аз съм за мир между САЩ и Русия и останалата част на Европа,писна ни от ненужни дразги вече,просто ни втръснаха,а като погледнеш - в Европа(вкл. и Русия) и САЩ,хората са от един и същ произход - европейци.За какво се карат,не мога да ги разбера
120
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да стане област на Русия подобно на Калининградская области да станем руснаци и Владимир Путин ще ни бъде президент столица ще ни бъде МоскваМосква е красив град Санкт Петербург и той е красив град..и ние като област на Русия ще бъдем добре
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 157Още един, който си няма представа какво правят българите на Запад. Или си същия?
118
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, няма срамна работа за българите, на Запат българите вършат само най-мръсната и най-презряната работа за мизерни пари, която никой дори пакистанец не би работел, и българите се гордеят, че няма срамна работа - дали ще миеш нужниците или ще работиш в силиконовата долина - все е работа, затова българите мият нужниците.
117
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, пускаш 3 статий против Русия и то само за 1 час. Колко ти плащат да го правиш? и най-важното кой ти плаща ... ***, и да плуеш Русия пак си оставаш само едно бедно и грозно ***. На тях не им пука за теб
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 142 Не си "видял" щото не си гледал.Що вицове имаше за тия "империалистически" врагове, и всичките базирани на издънките на официалната комунистическа пропаганда."Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма"и други подобни хвърковати фрази.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
149 Руснаците и китайците го пуснаха, заради санкциите срещу тях. Но им се връща.
114
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съветската система беше корумпирана и диктаторска поне това видях през комунизама но днешният европейски съюз е много по зъл и се оказа съслужител на звяра и антиХриста и си мислят че те ще управляват света и ще решават на кой да слагат печат да не търгува-ембарго ако държавите не им се подчиняват на политиката но падението им ще бъде по лошо от содом и гомор заради неправдата която извършват
113
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България трябва да прекъсне всякакви отношения с запада и НАТО!Ние българите сме за Русия
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
144 . Няма срамна работа. Силиконовата долина в САЩ е пълна с българи обаче. Ние поне не ядем трева И жените не си вразвад долното бельо с тел, както рускини те в руските села.
111
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадните американци са виновни за този вирус Гадните американци са го направили
110
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дневната норма за транжиране на телешко трупно месо в Германия е 360 тона на смяна за 12 часа при 9 евро на час плюс безплатно жилище - апартаментите в Хановер са с по три стаи, като във всяка има по 6 легла на 2 етажа - българите живеят по 12 души в стая. С обща баня и една тоалетна. Иначе сирийците и афганистанците - бежанци са със специален статут, настанени са в самостоятелни фамилни къщички в предградията, Германия им плаща на човек по 600 евро на месец и по още 180 евро за всяко дете.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
137Русия е велика на глинени колене.Руснаците напират да живеят на запад, никой не бяга в Русия.
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гадните американци са най долната *** американците и Нато през 1999-та нападат невидни хора в Югославия
107
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милиона българи мият улиците и слугуват на запад, жиевят като животни защото в РъБъ няма икономика, няма хляб - там ги чака глад.
106
2
 
4
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Кремълските троляги се активизираха яко. Абе, пичове знам, че ви плащат и си заработвате надника, ама каквото беше - беше. Свърши тая. Няма връщане. 16- та република няма да станем. Тук не е Беларус. Кофти за тия, дето ви плащат в Руския център на Шипка 6, ама това е положението.
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато живяхме през соца,не видях нито веднъж,в медиите или в образованието да злепоставят някой човек или някоя държава, а сега слушаме и четем непрекъснато плюене за някой човек или държава,град през така наречената "демокрация", толкова за пропагандата,която явно е западен специалитет,а не е от времето на соца!
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
131 При Елцин Русия беше на колене. Да, саобразявет се с Русия, но не от уважение, а защото един ненормалник държи пръста си на един бутон.
103
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдещето на долара е все по-неясно. Цената на златото расте. САЩ са започнали разработката на второ златно находище в България чрез подставената си канадска фирма и ще продължавата да изнасят годишно злато за милиарди от България срещу смешната комисионна от 1.2%. За сравнение с Африка, там за разработване на природни ресурси се плаща на държавата комисионна 15-20%.