Руската ваксина: Разпалва ли Владимир Путин нова Студена война?

Експертите по света са притеснени, че медикаментът може и да не е безопасен
12 авг 2020 22:30, Нели Христова
607
Руската ваксина: Разпалва ли Владимир Путин нова Студена война?
Снимка: Flickr

След по-малко от два месеца на тестове върху хора Русия регистрира първата ваксина срещу коронавирус. Но вместо да се зарадват, учените по света повдигнаха многозначително вежди и си зададоха въпроса - наистина ли тази ваксина, която вече 20 държави са поръчали, е безопасна?

Според президента Владимир Путин ваксината е преминала всички нужни тестове успешно и е напълно подходяща за прилагане върху хора. Дори собствената му дъщеря вече е употребила препарата. Но според експертите извън Русия доказателствата за успеха на страната са малко. Всъщност - никакви.

"Мисля, че това е много плашещо. Наистина е рисковано", казва Даниел Салмон, директор на Института за безопасност на ваксините в университета Джон Хопкинс пред The New York Times. Той и много други експерти вярват, че Русия предприема опасна стъпка, прескачайки Фаза 3 на тестовете, които трябва да докажат, че ваксината работи по- добре от плацебо и не е опасна за хората, на които се прилага.

През последния век учените разработват все по-мощни начини за тестване на ваксините за безопасност и ефективност. Сега ваксините са сред най-безопасните медицински продукти, но до този момент се стигна след няколко болезнени грешки. Така, за да бъде одобрена една ваксина, тя преминава през няколко фази - първо се тества върху маймуни, след това върху първата серия от доброволци във Фаза 1 се инжектира доза от новия медицински продукт. Ако не се появяват проблеми се преминава към Фаза 2, когато ваксината се прилага на стотици хора. Последна е Фаза 3, която трябва да докаже ефикасността на ваксината. Дори и Фаза 1 и Фаза 2 да са минали перфектно, Фаза 3 все пак може да се провали.

Институтът, който разработва руската ваксина, все още не е публикувал данните си от Фаза 1 и Фаза 2 на изследванията. От изявлението на Путин стана ясно, че всички доброволци са получили "високи нива на антитела", но все пак това е резултатът, който се очаква от Фаза 1.

"Всичко това е повече глуповато“, казва Джон Мур, вирусолог от Медицинския колеж "Вайл Корнел" в Ню Йорк. "Путин няма ваксина, той просто прави политическо изявление", смята ученият.

Опитва ли се Путин да разпали нова Студена война?

Със своето изявляние президентът на Русия индиректно обяви, че страната му е спечелила състезанието за производство на ваксина. Но бихте ли вярвали на Владимир Путин, ако ви каже, че една ваксина е безопасна? Бихте ли повярвали дори на Тръмп? Все пак това не е състезание затова кой първи ще отиде в Космоса. Това е глобална пандемия, която отнема милиони животи. А Русия е страната, която дълго време лъжеше за броя на заразените с COVID-19 и онези, които се опитваха да разкрият измамата случайно падаха през прозорци.

Само преди дни президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Америка може да има ваксина още преди изборите през ноември. Но учените далеч не се съгласиха с него и бързо обясниха защо това е напълно невъзможно. И тогава се появи Путин с поредния трик от шапката - готова ваксина, която носи името "Спутник", като първия сателит, изпратен в космоса. Няма как подобно изказване да не вбеси Тръмп.

Може ли тестването на една ваксина да приключи толкова бързо? "Няма начин. Просто няма начин", казва д-р Питър Хотес, ваксинолог от Медицинския колеж в Бейлор и медицински анализатор на CNN.

Експертите се надяват, че в най-добрия случай резултати ще има чак през януари, пишат от CNN.

Тогава как Русия е успяла? Отговорът е прост - не е. Никой все още не се е добрал до научините данни, които би трябвало да са публикувани относно ваксината. А само преди месец стана ясно, че руски хакери се опитват да откраднат формулата от други лаборатории, опитващи се да създадат медицинския продукт. Кремъл обаче се опитва да затвърди имиджа си на глобална научна сила. Спечелването на състезанието за ваксината срещу коронавируса е единственият начин да го направи.

Неетично, безразсъдно, глупаво

Професор Франсоа Балу, директор на Института по генетика на Университетския колеж в Лондон, заяви, че решението да бъде одобрена ваксината толкова бързо е "безразсъдно и глупаво".

"Масовата ваксинация с неправилно тествана ваксина е неетична", заяви той пред The Independent. И добавя, че всеки проблем с руската ваксина би бил катастрофален, не само за здравето на хората, но и за тяхната вяра в този медикамент.

Елинор Райли, професор по имунология и инфекциозни болести в Университета в Единбург, отбеляза, че има прецеденти за бързо одобрение на ваксините при епидемии, но обикновено това става в ситуации с висок риск, като епидемията от Ебола в Западна Африка. Индивидуалният риск от смърт при COVID-19 далеч не е толкова голям, колкото при Ебола, за това не е нужно да се бърза толкова много и да се действа необмислено при разработката на ваксина.

От СЗО твърдят, че са в контакт с руските власти и ще изискват от тях да преквалифицират ваксината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


607
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
1
 
31
 
! Отговори
Dino преди 3 години
Разпалва - разпалва болния мозък на журналиста, който е написал тази статия! Търси куче, търси под вола теле.
408
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и от двете страни! Отнемала "милиони животи"?! 650 000 и то максимално 30% от тях имат дирекно поражение от вируса. при повечето е само заболяване - катализатор. Второ - ваксина срещу грип е глупост само по себе си. Това мутира и толкоз. НЯМА ваксина. Има рискови групи всяка година. Аман от *** маскировки на икономическият ПРОВЛ на световните корупции!
407
8
 
23
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
ВЕЛИК Путин най добрия успешен политик.УСПЕХИ.
406
1
 
13
 
! Отговори
КОГАТО ДОЙДЕ МОМЕНТА преди 3 години
Когато дойде момента да ви предложат с коя ваксина да се ваксинирате - руска или не руска . . . тогава да му мислите ! Предполагам кой коя ще избере !
405
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз-ът"ако се зараза и стигна до респиратор, веднага на момента. Други въпроси?"АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХААбе, другарю, ти знаеш ли ВЪОБЩЕ ЗА КАКВО се използват ваксините и КАК се прилагат?АЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЛЕЕЕЕЕАхахахахаххахаха
404
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
457 А не би трябвало да е така, защото био войната на Китай е срещу белите изобщо! Концепцията на Китай включва Русия към запада, а руснаците са " варвари", както и западняците! Иначе ако е вярна теорията ти, означава че руските служби са се справили по добре от западните и това не е чак толкова необяснимо- щатското разузнаване от 2016 г. е заето повече с комплоти срещу Тръмп, отколкото с дейност, оправдаваща съществуването му!
403
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мишо"Никой не е очаквал друга реакция! В желанието си да спечелят все повече и повече пари западните и най-вече американските корпорации отдавна са забравили за хората."Написа човека който хвали ваксина, за която насилствено са тествани хора и е регистрирана без изпитанията за безопасността й да са проведени.Рушитата май винаги страдате он някаква форма на ши*офрения.
402
8
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
ех Минке последният комунист ще умре в БГ
401
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му пука за руската ваксина? Истинска или менте до нова година ще се ваксинират и корона вируса там в Сърбия, арабите и дори ЮАР и Бразилия ще е спомен. А тук в т. н. бял западен свят още ще се изолираме и цъкаме с език. Короната е китайско био оръжие и ваксината е направена още преди самия вирус. Това че Путин сега я пуска си е негова игра. САЩ и другите англофони последни ще я получат.
400
0
 
7
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Фалшиви, платени новини!
399
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
434: Аз затова ще изчакам, живот и здраве да минат ония 5 години на изпитания и тогава.-----------------------------А ако не ти дадат възможност да изчакаш? Путин каза, че ваксинацията ще е доброволна, а Били Гейтца се похвали, че набързо ще ваксинира 7 млрд души. Твоето зарзаватско правителство те преписа към последния и още догодина може да си ваксиниран щеш не щеш като опитна мишка.
398
3
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Никой не е очаквал друга реакция! В желанието си да спечелят все повече и повече пари западните и най-вече американските корпорации отдавна са забравили за хората. Те са готови да оплюят ваксина създадена на друго място само и само да печелят пари и по този начин да обрекат на гибел милиони хора! И тук няма значение дали е Руска, Китайска или Индийска все щеше да е заклеймена като несигурна и негодна за употреба! Америка се вида колко и пука за хората - рекорден брой заболели и мъртви от КОВ!
397
0
 
0
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
До аз-ътКато "имаш" кога смяташ да ти я бият?-------ако се заразя и стигна до респиратор - веднага, на момента ! други въпроси?
396
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 458Ако САЩ фалират се готви за 16 часов работен ден срещу ориз и купичка супа от прилеп.
395
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аз-ътКато "имаш" кога смяташ да ти я бият?
394
3
 
18
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
ЗАПАДНЯЦИТЕ ЗАВИЖДАТ ТОВА СЕ ВИЖДА ОТ КОСМОСА И ОТ ДРУГИТЕ ГАЛАКТИКИМНОГО ЖАЛКИ И МНОГО *** КОМЕНТАРИ ОТ ЗАПАДНИТЕ " УЧЕНИ" КАКВО ОБЩО ИМА БОРБАТА СРЕЩУ ВИРУСА И ПО ТОЧНО ВАКСИНАТА С СТУДЕНАТА ВОЙНА??
393
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баарзата *** майсторе може и слепи да ги ражда, но кравата на краварите не роди нищо. И кумирите ти са номер едно в света по смъртност и заболели.Ще изчакам да видя тези кравари бавно какво ще родят.Ако изкарт нещо работещо ще е след години и тогава населението им ще е наполовина.Лекарството е нужно навреме, а не след смъртта на пациентите.
392
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе *** - плювачи, защо не млъкнете поне за ден, поне за час?Знам, ако млъкнете няма да ви плаща Сорос.Вие си лайте, керванът си върви.САЩ скоро ще фалират и тогава се чудя какво ще драскате тука злобари такива.
391
6
 
3
 
! Отговори
Х преди 3 години
Русофилите антиваксъри, още са в ШОК...
390
1
 
10
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
За мен това са обещаващи новини. Руска или танганайска не ме интересува, важно е да работи. Вярвам, че до следващото лято тази зараза ще е в историята. И живота ще си продължи.