Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов твърди, че информацията за препарата идва от руското правителство
13 авг 2020 11:46, Ния Христова
328
Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 278Кола на годината знаеш ли за коя година? Тва рушитата ще ме скъсате.Мисля, че руснаците трябваше да закупят лиценза за Форд модел Т. Това също е било "кола на годината".
254
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 271Хкрементче, ВАЗ са произвеждаше по закупен лиценз от FIAT 124 - кола на годината! АЗЛК няма нищо общо със Симка, по-скоро с BMW. Трай си, БуТаТино!
253
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами някой знае ли историята на лекарството прозак колко хора се самоубиха в щатите
252
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те едни учени ама.... "Могат" да предскажат пика на епидемията пък не могат да предскажат края на света
251
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 273Като кое руско? Дай пример!Виж, на Запад има христоматиен пример за недобросъвестност. ТАЛИДОМИД! Родиха се стотици дечица с уродства, без ръце, крака. Препаратът не е тестван въобще за тератогенност! Прочети!Няма нито един аналогичен случай в Русия!
250
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина не се открива, тя се прави! Направиха я първи в този случай руснаците. Казаха каквото трябваше, за да мине 3-тия етап трябва не технологично, а биологично време! А то не може да се пришпори!Гледам с каква стръв плюете по Русия, ***! Ами ако в Оксфорд бяха избързали с няколко дни, да съобщат същото, пок ли щяхте да квичите?Защо лъжете, че в Русия не използвали доброволци? Отговарям - защото страхливи червяци като вас никога не биха станали доброволци!Слава на Русия и руската наука!
249
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като всичко руско, кой знае какви странични ефекти ще има, ако въобще работи.
248
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофила разбира от нАука точно толкова колкото и свня от духова музика.
247
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А забравих Бутатино е копиран от италианският Пинокио.Руснаците са едни нещастни крадци Ваз Фият Азлк Симка и тн.
246
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално погледнато само човек нищо не разбиращ от наука може да повярва на твърдение неподкрепени от научна статия.Тоест типичен русофил.
245
3
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Лично мнение 258 Братушките вярно биха ни дали ваксината без пари. Идеална възможност да ни отмъстят, за дето се откачихме от тях.
244
4
 
5
 
! Отговори
до 268 от "69&q преди 3 години
Много точно! Навремето колкото и да не го харесвам Дянков беше прав за тях - ненужни феодални старци. Трябва заедно с доста измислени, неефективни промонополни комисии и агенции да бъдат закрити.
243
1
 
8
 
! Отговори
Реално погледнато преди 3 години
Не учените са скептични а определени новинарски кръгове.Има голяма разлика!
242
5
 
6
 
! Отговори
Между редовете преди 3 години
"в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа"Демег взвха хляба на писачите на вируси и ваксини за тях."че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да..."Или с други думи -да прецакаме руснаците с процедури и да им откраднем производството..Ето защо е стенанието....
241
1
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Няма скептични, няма оптимистични. Ваксината или действа, или не. Ако действа, ще си я поръча целият свят. Ако не действа, няма да си я поръча. Ще стане ясно до два-три месеца. Какво разни "демократи" дават оценки?
240
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пляцебнъй ефектьА и да ги хване нещо винаги може да пишат, че е просто пневмония посред лято: я виж тая година в Рушия що нетипични пневмонии имаше. Важно е че КОВИД-19 жертвите бяха малко.
239
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БуратиноТъй като българските русофили са така ентусиазирани, предполагам, че те доброволно биха се включили в тестването от фаза 3. Хем ще я получат безплатно, хем ще получат имунитет.Другари, време е да се запишете за клиничните изпитания. Така ще направите и още едно добро дело като спасите някой нещастен руснак, на който ще му се размине "доброволното" участие. С един куршум три заека.
238
5
 
6
 
! Отговори
Пляцебнъй ефекть преди 3 години
То на нашите патологорусофили е достъчно една инжекция с физиологичен разтвор и да им се каже, че е руска и после нищо няма да ги лови.
237
3
 
4
 
! Отговори
тоя па бил учен преди 3 години
земи си трай, кой те кара да се ваксинираш с руската ваксина. който иска, вече има. може и да не е перфектна, но я има. Хлорохина па да не е безвреден случайно, че се изтрепаха за първите доставки
236
3
 
4
 
! Отговори
Пинокио преди 3 години
Така е. Само дето в страната на мужиците доброволно е малко относително понятие.