Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19

Доц. Андрей Чорбанов твърди, че информацията за препарата идва от руското правителство
13 авг 2020 11:46, Ния Христова
328
Учените скептични към руската ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали COVID кризата ще приключи, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу инфекцията. Това каза доц. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в ефира на bTV. Според него подробности за разработването на ваксината се пазят в тайна.

Още по темата
"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни още екпертът.
 
Той изтъкна, че до този момент се знае, че руската ваксина е от съвременен тип - на базата на модерна платформа, при която се използват вируса, с които хората се сблъсват всяка зима. "Истината е, че в света няма ваксина, която да е лицензирана и да е базирана на тази платформа. Всичките са иновативни и експериментални", обясни доц. Чорбанов.
 
Относно изказването на руския президент Владимир Путин, че ваксината е тествана върху едната му дъщеря, доц. Чорбанов каза, че научната общност намира изказването за несериозно.
 
"Човек като Путин говори за неща, които не би трябвало той да представя на световната общност. Ясно е, че е въпрос на чест Русия първа да представи ваксина, но това е демонстрация на мощ", обясни още той.
 
Експертът допълни, че за да бъде убедена научната общност в пробива на Русия, изследванията за ваксината трябва да се публикуват в достатъчно реномирани списания и чак след това да се премине към реално тестване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


328
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
5
 
3
 
! Отговори
Древна мъдрост преди 3 години
който пръв изкара ваксина, седи зад създаването на патогена.
194
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои учени? Чобанов не е учен. Какъв е тоя, че да казва на Путин какво има право да говори и какво не? какво е направил? С какво е допринесъл поне за доброто на България? Такива съмнителни селски бекове ми е писнало да се изказват неподготвени.
193
6
 
2
 
! Отговори
До 213 преди 3 години
Радвам се за тях. Но както грипът може да се преодолее без ваксинация, така и ковид може. Дори той е по- лек вирус, щом децата, които са с недоразвита имунна система, все пак го карат по- леко и са малко смъртните случаи сред тях. Усложненията от грип са повече и смъртността е по- голяма. Но кой да каже!!!??Защо не казват всяка вечер зимата колко са починалите от грип???
192
5
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ОТ ИЗТОК ЩЕ ДОЙДЕ СПАСЕНИЕТО И ОТ ЕРУСАЛИМ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЗАКОНА
191
2
 
6
 
! Отговори
usa do 198 преди 3 години
и аз това се чудя-тука е пълно с руснаци и украинци.
190
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската векторна ваксина се понася леко от имунизираните с нея и дава високи титри на антитела срещу Ковид. Остава да се види как ще действа на престарели хора, на хора с тежки имунни и хронични заболявания, на бременни и т.н. След 2-3 месеца ще се наберат много данни за резултатите от масовата й употреба. Тя си остава една от най-перспективните ваксини срещу Ковид. Създателите на най-добрите ваксини в света срещу коронавируса ще получат нобеловата награда
189
4
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Най-добрата ваксина срещу русофилия са Георги Раковски, Христо Ботев, Захари Стоянов и Симеон Радев!
188
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А моля моля СЗО били мошеници и финансово зависими.Питайте Китай те ги управляват.
187
1
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Е то няма как всичко да се крепи само на вяра. Ваксината не е религия. Може да се провери дали работи или не. Ако има постижение - най- глупавото нещо би било то да се отрича. Трябва да се имат предвид, обаче, не само краткосрочната полза, но и дългосрочните увреждания на организма от всяка една ваксина. Сещам се, че те и лекарство май посочиха, не само ваксина. Но като гледам смърността не им намалява.
186
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз съм скептичен към финансово зависимите учени, и към убедително доказалите се като лъжци СЗО.
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименскептични*Изнервих се, както и когато се нервя, като ми кажат колко плоска е земята, а динозаврите не били динозаври, а дракони.
184
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАко трябва да бъда честен, някой от руснаците, приличат много повече на северняци, отколкото на китайци, ама щом казваш ...
183
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На учените работата им е да са скепризни, бе! Каква новина е това? Скпептицичмът им е кредото на тея хора. Ако няма нагледни доказателства, че тази ваксина работи, то просто някой от някъде казва, че работи. Няма ли приложен екперимент, няма ли доказателства за да се потвърди тази теория, не значи нищо. Беч емпиричен изследователски метод, не може да се потвърди нищо.
182
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай срещу нормалният Свят.Руснаците колкото и да се правеха на европейци накрая не можаха да скрият азиатската си същност.Между бял Европеец и жълт азиатец общото е като между Стоманата и дървото.
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете тия ваксини на Санофи и Глаксо Смит тоест на професионалистите.
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
800,000 *** в Германия в Русия само посланика ни и секретарката.Що така бе що емигрирате на Запад?!
179
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не нямаше да мучат в храстите а да говорят на катайски.Между другото затова и беше арестуван губернатора на ХабарОвск защото продава областта на китайците.
178
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците не са измислили нищо. Толкова смешни "хора" няма по земята. Ако не бяхме ние да им дадем писменост, език, религия и вяра, още щяха да мучат в храстите.
177
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ваксината беше американска.Еусоробите щяха да *** как американците са имали предсарително ваксината защото са създали вируса чрез който Рокфелер и Ротшилд са искали да намалят световното населеньие.
176
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
Американското правителство вече заплати над 1 милиард долара на фарамцевтичната компания Moderna за производството на 100 млн дози ваксина против КОВИД. Но какво се случва при тестването на тази ваксина? 29-годишният жител на Сиатъл Иън Хайдън, който стана един от доброволците, участвали в тетсването на ваксината на Moderna разказа, че след първото инжектиране на ваксината, той е почувствал силна болка в ръката - освен това е имал проблеми с повдигането на крайниците.