Ваксината срещу COVID-19 - пряка конкуренция между САЩ и Русия

Засега можем да говорим за препарат, който може да бъде ваксина, заяви Валери Тодоров
14 авг 2020 18:30, Ния Христова
54
 

Светът е разделен на две в позициите си за ефективността на руската ваксина срещу коронавируса. Само ден след съобщението, че Русия е регистрирала "Спутник" 5, редица страни изразиха съмнения, защото няма почти никаква информация за препарата. Основният въпрос е дали Москва не поставя националния престиж пред науката и безопасността. Не е изненада, въпросът е, че не са публикувани протоколите от фазите на изследване.

Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR 

журналистът и международен анализатор Валери Тодоров.
 
"Минали са първите два етапа, но засега можем да говорим за препарат, който може да бъде ползван като ваксина", заяви той. "Оттук нататък влизаме в идеологеми, студени войни... Не по-малко важно е да се открият е лекарства, нищо лошо няма в това съревнование", коментира анализаторът.

Още по темата

Според него тепърва предстои да се направи по-сериозен политически и икономически анализ.
 
"Хората, разочаровани от политиката, търсят лидери сред самите тях", заяви Тодоров.
 
"След изборите Путин даде усещането на руснаците за стабилност и посланието: Ние сме с вас и мислим за вас", подчерта събеседникът.
 
Доктора по органична химия и изобретателя проф. Йонко Мермерски е на мнение, че съществува пряка конкуренция между науката в САЩ и тази в Русия.
 
"В момента всичко се субсидира, има голяма надпревара, освен с времето и пандемията, но и между големите играчи, както виждаме", каза той.
 
По думите му има 6 ваксини, които се разработват успоредно.
 
"Усилието в световен мащаб е огромно. Винаги има субективност, защото всеки иска да е първи. С подобен пробив руснаците биха излезли по-напред на глобалната сцена. Фен съм, на която и васкина да е успешна, защото това ще подпомогне икономиката на целия свят", обясни проф. Мермерски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кремъл спечели състезанието за ваксината срещу коронавируса и затвърди имиджа си на глобална научна сила. Газ-21 "Волга" на Владимир Путин се откъсна далеч напред.
25
5
 
17
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Да не би руснаците да задължават някой да им ползва ваксината?Който не харесва-да не взема!Виж американците са царе да налагат своето със сила,като се почне от долара та се стигне и до ваксините!Щото вече с качество не става...
24
6
 
19
 
! Отговори
до Автомобили с букв преди 3 години
ми стой си в Мерцедеса, може и да те погребат с него докато ти сложат западната ваксина. Нали се сещаш че БЦЖ която е спасила милиони, е произведена и без супер компютри и нано технологии. Така че изтърканото русофобско клише за Москвичи и тн.... в случая не минава
23
2
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
До Гледах клип с руски Ти нещо не си разбрал. Иследванията са на три етапа .Първите две са за безопастност ,а третото е за ефективност. Тоест изпитано е върху хора и е безопастно .Това което не се знае е колко антитела произвежда и дали са достатъчни и за хора с разклатен имунитет .Това което е сигурно е че е безопастно това нещо .
22
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е възможно да се сравнява една първобитна държава като русия със САЩ?
21
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого да вярваме?На Русия ли, която се справи перфектно със заразата на собствената си територия и оказа хуманитарна помощ на Италия, като ликвидира разрастналото се огнище наSARS-COV-2 в Ломбардияилина Ню Йорк, където болните от Cov-19 мряха като мухи и ги заравяха в общи гробове?Регистрираната преди дни руска ваксина е "СпутникV", а не 5.След 20 дни очаквам регистрацията на втора руска ваксина на "Вектор" Новосибирск.
20
15
 
5
 
! Отговори
Гледах клип с руски преди 3 години
лаборатории.Апаратурата-западна,вносна(дали са купили последни модели?)но биопроцесорът-руски.САЩ отделиха над 1 млрд $ за ваксина.По западнистандарти всяко лекарство се проучва дълго време,идеята е по никой начинда не навреди.По руски стандарти очевидно е приоритетна бързината,ане безопасността.Колко пари са отделили рснаците за проучвания?
19
16
 
12
 
! Отговори
Автомобили с буква М преди 3 години
Москвич,Мерцедес.Две епохи-на зрял социализъм и загнил капитализъм.Загнилият оцеля,зрелият-презря и се скапа.Освен за въоръжения(и малкоза космоса,малко,защото нямат пари)Русия няма възможност за фундаменталниизследвания.Икономиката и се крепи на експорт на злато,газ,нефт,суровини.Заводите и след фалита бяха купени от западни,японски,корейски и китайскифирми.Те нямат добро битово машиностроене,всичко е лицензно,но произвежданос ниска технологична култура.Каква ваксина,какви 5 лева?
18
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип вирусните разработки са били военни приоритети. Русия, като нищо има базата и капацитета.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тоя журналист щом толкова разбира от ваксини да вземе да създаде такава и да отърве света от Ковид. ***,***...
16
7
 
15
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Путин разполага с най-модерни високотехнологични лаборатории,финансирал е руските учени и защо да не открият първи ваксина? Тръмп е стиснат във финансово отношение или се заблуждава,че великите американци,сами ще се излекуват само защото са велики. И после защо руснаците го изпреварили с ваксината? Ще отричаме и толкоз. Вместо да я разработят взаимно и цивилизовано за доброто на човечеството, Тръмп пак се държи арогантно.
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На рашистите пак ще им се смеят по света.Както е било винаги.
14
0
 
0
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Ама наистина ли някой наистина прави работеща ваксина . Нужно ли е да помага ваксината питам аз и *** отговор не искам.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Не русофилите,путинофилите да я пробват. Напълно са я заслужили.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конкуренция може да има между що годе равни състезатели, но между умрелия кон Русия и ата САЩ е смешно да се говори за конкуренция. Тука думата конкуренция се използва от Русия и русифицираните индивиди единствено с пропагандни цели.
11
6
 
4
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Причините за отхвърлянето на руската ваксина от ЕС са две. От руска страна не са предоставили никаква информация относно състава й и информация за нейната безопасност и странични ефекти.Да се сърдят на самите себе си. Тук е заложен живота и здравето на стотици милиони.
10
1
 
11
 
! Отговори
V преди 3 години
Тоз как лъже .Гагарин го изстреляли рисково . Пълни глупости. Преди Гагарин са изстреляли два пъти кучета и много апарати .Американците даже лъжат че парашутите му са заплели и едвам оцелял .А истината е че спускаемия апарат бил *** като всеки друг такъв апарат .Ама американците няма от къде да знаят ,щото са нямали такъв ;) Тоя американеца е много тъпо пърче .
9
2
 
6
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Русия и САЩ (запада), доброто и лошото ченге. Кой кой е? Въпрос на гледна точка.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
западните компании винаги търсят печалбата отколкото здравето на хората,има примери бол в миналото за компании които знаят че дадено лекарство е вредно за хората и въпреки това пак са ги пускали за продажба.
7
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека първо нашите русофили да пробват руската ваксина, те са с предимство.