Първата партида от ваксината "Спутник V" е факт

За да се отговори на нуждите на пазара в Русия ще е нужна до 1 г.
15 авг 2020 16:43, Нели Христова
114
Първата партида от ваксината "Спутник V" е факт
Снимка: БГНЕС

В Русия е произведена първата партида от регистрираната тази седмица ваксина срещу коронавирус, съобщиха от министерството на здравеопазването.

Производството на необходимите количества за вътрешния пазар ще отнеме от 9 месеца до една година. Това заяви Александър Гинцбург, ръководител на Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, където беше разработен лекарственият препарат „Спутник V“.

На 11 август лично президентът Владимир Путин обяви, че в Русия е регистрирана първата в света ваксина срещу Covid-19. Новината беше посрещната предпазливо в чужбина.

Редица политици и специалисти се усъмниха в безопасността на ваксината с аргумента, че тя все още не е преминала третия заключителен етап на клиничните изпитвания.

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко отговори, че критиките са породени от страха от конкуренция. Очаква се през септември да бъде регистрирана и втората руска ваксина срещу коронавирус.

Тя е създадена в Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
Ванко преди 3 години
Спутник Vладимира. Май верно княз Владимир ще е нашия спасител.
52
7
 
3
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
До Болен от Русефрения, кефиш ме искрено, забава строи от коментарите ти, макар че използваш исторически факти, което е малко тъжно, особено като види човек колко хора сляпо вярват на руските глупости плямпани по медиите. Първо защо президент, а не микро-биолог представя ваксина, второ защо няма ни една научна публикация, да се информираме. Аз не казвам че не работи или че я няма, но без публикации, без тестови резултати няма какво да се коментира. Това не е господ, че да вярваш, това е наука.
51
6
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
Името на "ваксината" кърти мивки.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А българската ни ваксина докъде стигна в разработката ни, не искаме руска по политически причини не искаме и американска защото те винаги ни цаката в цената, така че ще дочакаме българската, нашето производство най добре съответства на нашите нужди.
49
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не щем руския новичок. Никога няма да си я бия тази ваксина.
48
2
 
4
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Навремето беше мечта да се иде в СССР-безплатна екскурзия. Една огромна територия и имаха страхотни бензинови резачки които бяха хит за времето си Урал и Дружба. Още ги ползвам до днес и са по-добри от китайските и шведските аналози.А пък какви страхотни уреди и електроника имаха че даже в Западна европа завиждаха.Имахме прахосмукачка Ракета пусната от 1951г насам направена с трофейни чертежи от Електролукс от 1930г от Германия
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целият соцлагер бягаше от Русия освен БГ и Беларус.Чехия е стократно по-развита индустриално държава и бягаше с 200 от руснаците за поляците да не говорим.
46
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
С ВАКСИНИТЕ ШЕГА НЕ БИВА ЩОТО МОЖЕ НЕЩО ДА СЕ ОБЪРКА В ОРГАНИЗМА И ДА НИ ПРЕДПАЗИ ОТ КОРОНА ВИРУСА А ДА ПОЧНЕМ ДА УМИРАМЕ ОТ ОБИКНОВЕНА НАСТИНКА КАТО ПРЕЦАКА ПО НЯКАКЪВ НАЧИН ИМУННА НИ СИСТЕМА!
45
7
 
11
 
! Отговори
Бунтар преди 3 години
Аз ще изчакам да пуснат ваксина, която е преминала през всички етапи на тестуване. Вие се ваксинирайте с руската щом желаете.
44
3
 
4
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Да живее Берия-най великия ум на света който спаси света от фашизма.Помогна много хора да се избавят от болестите и ги направи здрави хора с помощта на балнеолечебни заведения ГУЛАГ. Най-хубавите си години изкарваха хората и престоя не се заплащаше.Реформира здравеопазването и направи за пример на световно ниво
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокоооо и НАТО търси Ваксината със Бойни Кораби във Черно Море ... ще Я намери:))))
42
6
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЩОМ ЕДИН ХЕТЕРО БЪДЕ ИНЖЕКТИРАН С ПУТНИК 5СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ТОЙ ЗАПОЧВА ЯКО ДА ИМА ЖЕЛАНИЯ ЗАДНИЯ МУ ОТВОР ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В С ПУТНИК И ДА СЕ ПОЛЗВА ПОНЕ ПО 5 ПЪТИ НА ДЕН!
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците по принцип са добри в тия работи,ама да видим дали има странични ефекти.
40
7
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
КАЗАХ ВИ, ЧЕ ПРЕВРЪЩА ХОРАТА В ИЗВЪНЗЕНМИ ТРАНСЕКСУАЛНИ!!!НЕ СЛУЧАЙНО Е КРЪСТЕНА С ПУТНИК 5
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правикно се казва Спутик, направо те изстрелвав космоса.
38
2
 
4
 
! Отговори
Грешно заглавие? преди 3 години
Първата партида от ваксината "Спутник V" е фактНе се ли казваше Спутник В ? Или това е нова ваксина ?
37
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29. Тази ваксина от българин няма как да е купи. Трябват му виза, рубли, рарешение от посолството, разрешение от здравата касата. И ако всичко си уреди и кацне в Москва. Може и да не се върне. Още на летището ще го приберат в психо заведение.
36
0
 
4
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Слава и вечна дружба между КПСС и БКП.Под ръководството на БКП -към комунизма!Братство и дружба от векове за векове!
35
2
 
5
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Да живее великия Хрушчов който помогна много на НРБ да имаме индустрия и наука на световно ниво.Целия соцлагер имаше българска електроника защото бяхме лидери в тази сфера и най-великото изобретение Правец благодарение на тях.Ако бяхме остояли още щяхме да правим смартфони и таблети
34
1
 
1
 
! Отговори
Бокошенко преди 3 години
Спрята една блокада и ликвидира вируса и бедните едновременно .....