Първата партида от ваксината "Спутник V" е факт

За да се отговори на нуждите на пазара в Русия ще е нужна до 1 г.
15 авг 2020 16:43, Нели Христова
114
Първата партида от ваксината "Спутник V" е факт
Снимка: БГНЕС

В Русия е произведена първата партида от регистрираната тази седмица ваксина срещу коронавирус, съобщиха от министерството на здравеопазването.

Производството на необходимите количества за вътрешния пазар ще отнеме от 9 месеца до една година. Това заяви Александър Гинцбург, ръководител на Националния център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, където беше разработен лекарственият препарат „Спутник V“.

На 11 август лично президентът Владимир Путин обяви, че в Русия е регистрирана първата в света ваксина срещу Covid-19. Новината беше посрещната предпазливо в чужбина.

Редица политици и специалисти се усъмниха в безопасността на ваксината с аргумента, че тя все още не е преминала третия заключителен етап на клиничните изпитвания.

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко отговори, че критиките са породени от страха от конкуренция. Очаква се през септември да бъде регистрирана и втората руска ваксина срещу коронавирус.

Тя е създадена в Новосибирския научен център по вирусология и биотехнология „Вектор“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
Ние чакаме Стоичков да изобрети ваксина нали го направиха хонорис каузаНе чакай Стоичков да изобретява, руснаците вече са изобретили Спутник В, само дето никой не знае какво съдържа и дали работи .........
32
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо е с такова име АСпътник
31
4
 
5
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Слава на СССР и КПСС. Да живее Сталин.Най -мъдрия човек на света!Да живее Брежнев който даде тласък на науката и живота изобщо и я изправи СССР на крака
30
6
 
9
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
По-простите хора на България се увлякоха по рекламните и антирекламните изявления на изплашените от руската конкуренция фармацевтични компании и запяха в един глас против нещо, което не познават и не са виждали. Кой ви кара да купувате ваксина от руснаците? Който иска и може да си произвежда. За Българите е ясно - ГЕРБ ще ни внесе отровна ваксина от някъде си, както вече го направи с д-р Москов, за да умори още 3 милиона българи след като за 10 години успешно прогони едни други 3 милиона.
29
2
 
7
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Скоро православието ще победи мрачния Ковид и ще тръгнем по света да разнесем знание и славата на руското познание което е недостижимо във всички области на науката и философията
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбирам какво ги бърка тези които не вярват, че руснаците имат ваксина. Никой не ги кара насила да правят каквото и да е било още по-малко да се ваксинират така, че какъв им е проблема?
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние чакаме Стоичков да изобрети ваксина нали го направиха хонорис кауза
26
1
 
2
 
! Отговори
Я преди 3 години
До Май нямат ваксина !Май вие нямате тести.
25
4
 
4
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Сега или късно Русиа ще глътне Беларус като снакс и става още по голеееема страна и никой не може да й се опре
24
5
 
6
 
! Отговори
БСП ще са първи ! преди 3 години
Надявам се Радев, Нинова и отровното трио първи да се ваксинират с ваксината Спутник В , че са много ценни кадри !
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората напред с материала, нашите от БАН само дремят и изобретенията им стигат до маска с активен въглен!
22
5
 
7
 
! Отговори
БОЛЕН ОТ РУСОФРЕНИЯ преди 3 години
Четящите тук са психично болни. Русиа е велика страна и огромная,толкова голяма,че с вашите гладки мозъчета не ще я осъзнаете
21
3
 
3
 
! Отговори
Спутник преди 3 години
Е в космоса,най добре да се казва"коронавичок"!
20
8
 
8
 
! Отговори
Май не си прав ! преди 3 години
САЩ са заети със Войни и Раздори из Света и ЕС да им Ръкопляска ......, а през това Русия създава и създаде Ваксини ! Моля, дай ми едно доказателство, че Русия е създала работеща ваксина срещу covid-19 !Благодаря !
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това засяга предимно руснаците, в България ще чакаме друга разработка, подобно на 5g която е разработена от Китай и трябва да чакаме американците да разработи 5g и тогава може да се наслаждаваме на 5g, просто трябва да сме политически корекни към нашите нови дружки, а като го няма при нас да се преструувааме че и другите го нямат, дори и в предишния строй важаха тези правила,така че е без промяна. Просто спазвайте правилата
18
10
 
6
 
! Отговори
Май нямат ваксина ! преди 3 години
Дайте моля ЕДНО доказателство, че Русия има работеща ваксина против covid-19 !Ваксината няма тести, няма клинични изследвания, но си има име - Спутник В !
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са заети със Войни и Раздори из Света и ЕС да им Ръкопляска ......, а през това Русия създава и създаде Ваксини !
16
11
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
В България първо да се ваксинира Радев с руската ваксина!
15
3
 
3
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 3 години
До Анонимен 12Лично ли ги познаваш та се изказваш за ,,Вектор,,? Може би те ти правят ,,кожени,, инжекции на скрити места и ги хвалиш....
14
5
 
8
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Хора никой не казва, че тази ваксина е опасна или не действа. Просто сериозните държави смятат, че няма достатъчно информация за да се заключи, че е безопасна. Това е факт, не може буквално за няколко месеца да се разработи вирусна ваксина и да се преценят ползи и вреди. Погледнете Инфлуенца-А от 40 години разработват и пак не е реално ефективна. Другите държави не знаят, дали изобщо ще съществува работеща ваксина.