Учени за руската ваксина срещу коронавируса: Рискована е!

Искат повече стабилни данни за ефективността й
15 авг 2020 14:30, Петя Славова
360
Учени за  руската ваксина срещу коронавируса: Рискована е!
Снимка: Bloomberg.com

Рисковано е да се използва новата руска ваксина, категоричен е Клаус Чичутек, президент на германския институт "Паул Ерлих" (ИПЕ), който отговаря за лицензирането на ваксини. Чичутек смята, че ваксината има редица недостатъци: "Необходимо е да се съберат достатъчно статистически стабилни данни за ефекта и безопасността на ваксината. Изглежда обаче, че за тази ваксина такива не са събрани", казва той. Чичутек има предвид, че ваксината не е преминала през задължителната трета фаза, която обикновено продължава няколко месеца и обхваща хиляди тестове върху хора.

Какво се знае за руската ваксина?

Новата руска ваксина срещу коронавируса е създадена в московския Научно-изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея“. Преди по-малко от два месеца тя бе изпробвана само на шепа доброволци. Досега създателите на ваксината не са публикували никакви научни разработки. Чичутек критикува именно тази липса на прозрачност и припомня, че обикновено създателите на ваксини публикуват предварително резултатите в медиите или поне в научни издания.

ИПЕ поддържа сътрудничество с руските власти, но въпреки това досега не е бил уведомен за разработването на ваксината, обяснява Чичутек и подчертава, че лицензирането на ваксината в Русия не повишава особено доверието в руските фармацевтични власти.

Правителства и специалисти по цял свят също критикуват действията на Русия. Световната здравна организация (СЗО) подчертава, че потенциалните ваксини задължително трябва да преминат всички тестови фази, преди да излязат на пазара. Скептично настроен е и германският министър на здравеопазването Йенс Шпан: "Не е важно кой ще бъде първи, важно е да се сдобием с ефикасна, проверена и сигурна ваксина", казва той и припомня, че за доверието на хората в една нова ваксина най-важното е своевременно да се проведат всички необходими изследвания. Шпан смята, че според наличните информации руската ваксина не е била подложена на необходимите изпитания. „Когато пуснеш прекалено рано една ваксина, това може да доведе до опасности“, казва министърът, информира "Дойче веле".

Според говорителка на германското Министерство на здравеопазването, Берлин в момента не води никакви разговори с руските власти за тази ваксина. "Преди една ваксина да бъде допусната за масова употреба, трябва да се докаже благоприятното съотношение между полза и риск", казва още говорителката и припомня, че в ЕС на първо място се поставя сигурността на пациентите.

Още по темата

В САЩ също предупреждават за опасностите. Министърът на здравеопазването Алекс Азар има същите опасения като германския си колега: "Не е важно кой първи ще създаде ваксината. Важно е да имаме ваксина, която ще бъде сигурна и ефикасна, както за американския народ, така и за световното население".

Скептични са реакциите и на американските учени. "Според мен е меко казано проблематично да твърдиш, че имаш ваксина, която масово може да се прилага, преди да си я тествал", казва Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни заболявания в САЩ. А Лорънс Гостин, специалист по здравно законодателство, е разтревожен от факта, че в рамките на необходимата процедура руснаците са прескочили важни етапи. И че в резултат от това "наличната ваксина може да бъде не само неефикасна, но и опасна".

В същото време Израел демонстрира интерес към руската ваксина, която на международния пазар ще носи името "Спутник V". Израелският министър на здравеопазването Юли Еделщайн съобщи, че вече се водят консултации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
4
 
20
 
! Отговори
DAWEDA преди 3 години
ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ЕЛЕМЕНТА ОТ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА СА ОТКРИТИ ОТ РУСКИ УЧЕНИ... В ЩАТИТЕ САМО ТЕОРИЗИРАТ ЗА ТЯХ...
285
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 318Абе ти пак обърка стаята. Ние сме от 3-то Весело в КАрлуково!ХАХАХАХАХАХАХАХАХА!Ън де де! Да видиш ти!Нас ще ни ваксинират с американската, дето ще я докарат с F-16, ама сега ги преработвали да фърчат на метан, та малко ще позакъснеят.Но първо нас ще ваксинират!И от нас ще е и следващия президент!
284
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да не говорим за истински хубавите водки, където руски изобщо няма."Санитар, санитар, пациентът-експерт Наполеон от 12-та стая пак не си е пил хапчетата и буйства.
283
2
 
20
 
! Отговори
СенаторМакейнотгроба преди 3 години
Само говеждите ваксини не са рисковани. Те са демократични и целебни. Лош ***, лош.
282
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Израел не са прости!Това си е чиста завист от американска страна !
281
5
 
20
 
! Отговори
Солимон Пасе преди 3 години
Най-голямата ваксина е Американската Ваксина! Само Тя може да пребори Короната. Лично Тръмп я е измислил, ама няма да ви я дадеееее, защото четете за руската ваксина. И някои вярват, че има руска ваксина, която ще се доставя по тръбопровода за газа.И ще бъдат ваксинирани с Американската Ваксина само тези, които вярват, че Тръмп и Америка трябва да управляват света вовеки веков! И вие с радост да им работите и да им давате каквото си поискат!
280
4
 
26
 
! Отговори
Спец преди 3 години
Няма никакво значение кой е произвел ваксината.Единствено значение има дали е ефикасна и безопасна. За съжаление през последните 50 -тина години имаме много случаи на ваксини и лекарства с повече странични ефекти отколкото ползи. И всички от тях са били преминали всички процедури. Последния пример е от ваксината против HPV. Всички те са произведени от западни комрани. ФАКТ.
279
23
 
9
 
! Отговори
Вервайте преди 3 години
Ползвайте съветската ваксина - лосион за баня.Много е ефективна.Може даже и да се изкъпеш.
278
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината си е баш много хубава. Факта че тов. Путин се одърви целия само като я видя на снимка красноречиво говори за нейните изключителни качества.
277
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 305""Сталичная" си беше навремето суперводка Сега няма такава"Сталичная и тогава и сега си е една и съща. Сталичная също така е и доста посредствена водка, сред високия клас водки. Дори сред руските: Империал, Руский Стандарт и дори Масковская са по-качествени.Да не говорим за истински хубавите водки, където руски изобщо няма.
276
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сталичная" си беше навремето суперводка Сега няма такава
275
2
 
12
 
! Отговори
135 преди 3 години
Сугурно е и не много скъпа...СЗО и западните държави няма да я харесат.
274
10
 
18
 
! Отговори
на куково лято преди 3 години
Плюйте по Русия, пък след това ще видите ваксина на куково лято!
273
11
 
4
 
! Отговори
Овчи главички преди 3 години
До Анонимен 289"какво знаете за истинската житна руска водка четиридесетградусовка. Пие се не на екс , а на залп от тристаграмова чаша. Поне така я пиеше навремето Владимир Висоцки. Има го на видео в тубата"Абе другари, ще ме уморите от смях! Аз ги питам да ми кажат за КАЧЕСТВЕНИ водки, той ми пише за наследника на Окуджава какъв алкохолик е бил. Кажете, "аз тая и тая водка пих, хареса ми заради това и това"Вместо твоа пак овча възхита за това какво руснаците правели.
272
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ще я мине и тая фаза де какъв е проблема ?
271
7
 
19
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
На руснаците ще им трябва 1 година за да произведат ваксина за техния си пазар.Защо германските експерти се напъват да я анализират? Никой не ви я предлага?
270
4
 
5
 
! Отговори
Или есамо пропаганда преди 3 години
Ами ако няма пяндемия от такъв вирус?Ами тогава, защо се напъват руснаците да твърдят - без доказателства, че имат работеща ваксина срещу Ковид 19. - Спутник В ?
269
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си слагам само американски ваксини, одобрени и спонсорирани от Бил Гейтс, и ям месо дето не е месо, ама пак е спонсорирано от Бил Гейтс. Иначе как ще трупа милиарди човекът?
268
3
 
5
 
! Отговори
ухан95 преди 3 години
Колкото има ковид19 толкова има ваксина за него!
267
12
 
4
 
! Отговори
До 284 преди 3 години
И що онемяха тия от СЗО !Ами, защото няма нито едно доказателство, че съществува работеща руска ваксина срещу Ковид 19 , освен, че се казва Спутник В .....