Кой се опита да отрови Алексей Навални? Списъкът е дълъг

Опозиционерът има достатъчно много врагове
22 авг 2020 10:25, Александър Попов
116
Кой се опита да отрови Алексей Навални? Списъкът е дълъг
Снимка: БГНЕС

Руският опозиционен лидер и антикорупционен кръстоносец има толкова много врагове, колкото обвинения е повдигнал за корупция срещу руския политически елит, пише “Политико”.

Затова и списъкът на заподозрените, които искат да "боледува" е дълъг.

Той е най-силният политически опонент на Владимир Путин – беше в центъра на организирането на предизвикателство срещу държавната политика на руския президент по отношение на регионалната власт на изборите следващия месец.

Навални вече бе транспонтиран в Берлин и ще се лекува в местна клиника, но кой е виновникът за неговото състояние?

Още по темата
"Това е Путин, написа в Туитър говорителката на Навални Кира Ярмиш, казвайки че Навални е бил отровен. - Независимо дали той лично е дал поръчката или не, отговорността е изцяло върху него".

Обвинението не е изненадващо - Русия има дълга история, в която здравето на критиците на Кремъл внезапно се срива.

Заболяването на Навални прилича зловещо на случилото се с журналистката и критик на Путин Анна Политковская през 2004 г., когато тя внезапно припадна, след като се качи на самолет на път да информира за криза със заложници. Както в случая с Навални, близките до Политковская посочиха чаша чай, третирана с токсин като предполагаемата причина. Политковская оцеля след това нападение, но беше убита пред дома си две години по-късно.

Влизащите в новините хранителни отравяния на избягалите от Русия Александър Литвиненко и Сергей Скрипал са други примери – какъвто е случаят с активиста на опозицията Пьотър Верзилов, който се разболя, след като присъства на съдебно заседание през 2018 година.

Не липсват могъщи руснаци, които биха се радвали да го няма.

"Това е огромен удар за политическата система на Русия", заяви Алексей Венедиктов, редактор на радиостанцията "Ехо Москвы". "Но бенефициентите не са трудни за намиране".

"Бенефициентите", които той и други коментатори посочиха, са богатите и известни, които са били обект на разследвания на Навални за корупция и фракции в елита с връзки с конкурентни правоприлагащи структури, които се борят за по-голямо влияние.

Но също така трудно може да се отрече, че моментът на случилото се с Навални идва в политически деликатен момент за Кремъл. През последните седмици съседната Беларус беше разтърсена от мащабни улични протести, призоваващи за оставката на дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

Въстанието в съседство е точно от вида на гражданско недоволство, каквото Путин, чиито рейтинги падат, смята за екзистенциална заплаха – и Навални го разпалва в социалните медии.

"Въпросът, който се разиграва пред очите ни в Беларус в момента, е: Може ли гражданският протест да разтърси управляващия с връзки в силовите структури?", пита Абас Галямов, политически анализатор и бивш текстописец на речи в Кремъл.

"Ако успее в Беларус, тогава това ще вдъхнови опозицията тук и ще деморализира привържениците на Путин. Това може също да принуди Путин да преразгледа собствената си политическа стратегия след 2024 г.", когато настоящият му мандат приключва.

Въпреки че властта на Путин беше оспорена от критиците на президента, нямаше мащабни протести срещу него.

Това се случи до голяма степен, защото Навални – може би единственият политически играч, способен да организира протест в цялата страна – призова за бойкот на вота, но не направи много повече. Вместо това той призова своите привърженици да насочат енергията си към регионалните избори през септември.

По-конкретно, той насърчи стратегия за „интелигентно гласуване“, предназначена да изтласка подкрепяните от Кремъл кандидати, като консолидира подкрепата зад най-големите им съперници. Това се използва при изборите за общински съвет в Москва миналата година, което доведе до загуба на почти половината от местата от проправителствените кандидати – победа, която екипът на Навални се надяваше да повтори това лято в цялата страна в хода на подготовката за важните избори за Държавна дума през 2021 г.

Когато Навални се разболя, той се връщаше от предизборно пътуване до Сибир, което включваше третия по големина град на Русия Новосибирск, където 34 кандидати на опозицията се кандидатират за 50 места в общинския съвет.

Това е надпревара, в която опозицията смята, че може да постигне истински пробив, тъй като е налице широко недоволство и антиелитарни настроения в руската периферия.

"Хората тук са по-самостоятелни", казва Олга Картавцева, ръководител на кампанията на Навални в Омск, града, където Навални влезе в болница. - Сибир е далеч от центъра. Пипалата на Москва не стигат до тук".

В град Хабаровск в Далечния изток на Русия избухнаха мащабни протести миналия месец след ареста на местния губернатор. Протестите бързо се насочиха срещу Москва и самия Путин.

Привържениците му, от друга страна, смятат, че самото предполагаемо отравяне може да се превърне в обединяващ сигнал за опозицията.

"Вместо да отслаби базата му на подкрепа, случилото се с него ще мотивира хората да говорят", прогнозира Картавцева./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: русияАлексей Навални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 49да почти всичките ... НО на главния му е безразлично.... НЕ БЪРКАЙТЕ ТЕЗИ 2 ПОНЯТИЯ -ДЪРЖАВА и НАРОДА ?! В ЮАР (като сравнение) Е ФРАШКАНО С ДИАМАНТИ, НО НАРОДА Е БЕДЕН -единици са Богати, но на техния"Цар" му е все тая
80
3
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 82С точка две БСП се справиха успешно в лицето на Фигуранта. За напускане на ЕС и НАТО не знам как ще стане, като вече пенсиите измряха, я от Ковид, я от старост и на един Референдум ще се спихне тази идея. А за да станем като страхотния Джуджистан е нужно само да намалим заплатите и пенсиите наполовина :)))
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е страхотна държава, трябва да се стремим да станем като нея. Като за начало да излезем от ЕС И НАТО и после да назначим руски агенти в президенството....
78
7
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"Кой се опита да отрови Алексей Навални?"==Първи въпрос за 50 лева! Хахахаха, голям смях :))) Всъщност нещата са много по-дълбоки от на пръв поглед. Абсолютно същия стил и изпълнение отправят към целия свят и опозицията в Джуджистан ясно послание:1. На джуджето Пyтиk изобщо не му пука какво мисли, говори или какви мерки взема целия цивилизован свят срещу собствеността му, тоест Джуджистан2. Недвусмислено, ясно и точно показва как безцеремонно ще се разправя с всички, дръзнали да му опонират
77
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Така са се тровили в древния Рим, заради властта! За съжаление, съзнанието на днешния човек не се е променило!
76
1
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Какви невероятни глупости се пишат!
75
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
На кого пречи Навални?! На Путин, естествено! Нужно ли е да се задава този въпрос?!
74
2
 
13
 
! Отговори
Прос Селендур преди 3 години
Бойко как не е се сетил да се направи и той на отровен току виж му се качил рейтинга...!?
73
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Списъкът е дълъг"Да.ВладимирВладимир ПутинПутинДжуджиЧовека в КремълПожизнения Президент на РФКГБ лидераМосковския сатрапМосковския благодетел на ЛукашенкоПоръчителя на НемцовПоръчителя на ЛитвиненкоВсичките са вероятни поръчители.
72
5
 
11
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Този *** не може да е опонент на Путин. Путин няма опоненти.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До69. Запада е много различен от тук. Тук управляват групировките. Някои им казват мафия, други им казват ОПГ, кръгове, колективи, а те са си ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНСКИ МОДЕЛ на политици и икононически властници - олигарси. Нямат нищо ибщо с ЕС. Едно ДДС немигат да решат или да покажат формулата му за пред хората. Знаеме само , че тук е данъчният рай в целия ЕС.С тази разлика, че българина бяга от този " рай"
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До70. Там въбще е трудно да си останеш без да пиеш.
69
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54. Азиатите са също с политическо устроиство като руснаците. Не се правя на по умен , но да ми се натрапват управници диктатори са против моя живот. Живота не ми е свързан с тълпата, колхоза, завода, колектива. Мога да си живея и извън крадливия колектив.
68
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са методите на злобното джудже - отровител.
67
7
 
7
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
Трудно е когато си бил пиян да помниш какво си ял. От на баба му манджата е.
66
5
 
6
 
! Отговори
коко преди 3 години
до 68 на теб запада като ти помогна и какво мизерия,нищета,мафия,корупция е това ти даде запада българино,преди да драскач виж в какво дермо си братан
65
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59. Само Запада може да помогне на обикновенните руснаци. Тези които са давеч от власта и нямат никакъв шанс да живеят на чисто в днешно време. Другите в корупцията оцекяват с мръсните похвати. И едните и другите са мнозинство и много не им е до Навалнии.
64
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙТО ТВЪРДИ ЧЕ НАВАЛНИ Е ОТРОВЕН Е ЛЪЖЕЦ.
63
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54. Спасението на Русия е като се настани ЕС НА територията и. А това ще е един дълъг процес. В момента цари китайското присъствие с техните пазарни решения и продукти от фалшиви стоки на оргинала. Руснаците ги купуват и знаят ,че не е оргинал . но друг избор нямат. Нямат собствено производство, лиосва им човешки ресурс.
62
9
 
9
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
Кой се опита да отрови Алексей Навални? Списъкът е дълъг.****Колкото и да е дълъг режисьорът е в Кремъл!