Кой се опита да отрови Алексей Навални? Списъкът е дълъг

Опозиционерът има достатъчно много врагове
22 авг 2020 10:25, Александър Попов
116
Кой се опита да отрови Алексей Навални? Списъкът е дълъг
Снимка: БГНЕС

Руският опозиционен лидер и антикорупционен кръстоносец има толкова много врагове, колкото обвинения е повдигнал за корупция срещу руския политически елит, пише “Политико”.

Затова и списъкът на заподозрените, които искат да "боледува" е дълъг.

Той е най-силният политически опонент на Владимир Путин – беше в центъра на организирането на предизвикателство срещу държавната политика на руския президент по отношение на регионалната власт на изборите следващия месец.

Навални вече бе транспонтиран в Берлин и ще се лекува в местна клиника, но кой е виновникът за неговото състояние?

Още по темата
"Това е Путин, написа в Туитър говорителката на Навални Кира Ярмиш, казвайки че Навални е бил отровен. - Независимо дали той лично е дал поръчката или не, отговорността е изцяло върху него".

Обвинението не е изненадващо - Русия има дълга история, в която здравето на критиците на Кремъл внезапно се срива.

Заболяването на Навални прилича зловещо на случилото се с журналистката и критик на Путин Анна Политковская през 2004 г., когато тя внезапно припадна, след като се качи на самолет на път да информира за криза със заложници. Както в случая с Навални, близките до Политковская посочиха чаша чай, третирана с токсин като предполагаемата причина. Политковская оцеля след това нападение, но беше убита пред дома си две години по-късно.

Влизащите в новините хранителни отравяния на избягалите от Русия Александър Литвиненко и Сергей Скрипал са други примери – какъвто е случаят с активиста на опозицията Пьотър Верзилов, който се разболя, след като присъства на съдебно заседание през 2018 година.

Не липсват могъщи руснаци, които биха се радвали да го няма.

"Това е огромен удар за политическата система на Русия", заяви Алексей Венедиктов, редактор на радиостанцията "Ехо Москвы". "Но бенефициентите не са трудни за намиране".

"Бенефициентите", които той и други коментатори посочиха, са богатите и известни, които са били обект на разследвания на Навални за корупция и фракции в елита с връзки с конкурентни правоприлагащи структури, които се борят за по-голямо влияние.

Но също така трудно може да се отрече, че моментът на случилото се с Навални идва в политически деликатен момент за Кремъл. През последните седмици съседната Беларус беше разтърсена от мащабни улични протести, призоваващи за оставката на дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

Въстанието в съседство е точно от вида на гражданско недоволство, каквото Путин, чиито рейтинги падат, смята за екзистенциална заплаха – и Навални го разпалва в социалните медии.

"Въпросът, който се разиграва пред очите ни в Беларус в момента, е: Може ли гражданският протест да разтърси управляващия с връзки в силовите структури?", пита Абас Галямов, политически анализатор и бивш текстописец на речи в Кремъл.

"Ако успее в Беларус, тогава това ще вдъхнови опозицията тук и ще деморализира привържениците на Путин. Това може също да принуди Путин да преразгледа собствената си политическа стратегия след 2024 г.", когато настоящият му мандат приключва.

Въпреки че властта на Путин беше оспорена от критиците на президента, нямаше мащабни протести срещу него.

Това се случи до голяма степен, защото Навални – може би единственият политически играч, способен да организира протест в цялата страна – призова за бойкот на вота, но не направи много повече. Вместо това той призова своите привърженици да насочат енергията си към регионалните избори през септември.

По-конкретно, той насърчи стратегия за „интелигентно гласуване“, предназначена да изтласка подкрепяните от Кремъл кандидати, като консолидира подкрепата зад най-големите им съперници. Това се използва при изборите за общински съвет в Москва миналата година, което доведе до загуба на почти половината от местата от проправителствените кандидати – победа, която екипът на Навални се надяваше да повтори това лято в цялата страна в хода на подготовката за важните избори за Държавна дума през 2021 г.

Когато Навални се разболя, той се връщаше от предизборно пътуване до Сибир, което включваше третия по големина град на Русия Новосибирск, където 34 кандидати на опозицията се кандидатират за 50 места в общинския съвет.

Това е надпревара, в която опозицията смята, че може да постигне истински пробив, тъй като е налице широко недоволство и антиелитарни настроения в руската периферия.

"Хората тук са по-самостоятелни", казва Олга Картавцева, ръководител на кампанията на Навални в Омск, града, където Навални влезе в болница. - Сибир е далеч от центъра. Пипалата на Москва не стигат до тук".

В град Хабаровск в Далечния изток на Русия избухнаха мащабни протести миналия месец след ареста на местния губернатор. Протестите бързо се насочиха срещу Москва и самия Путин.

Привържениците му, от друга страна, смятат, че самото предполагаемо отравяне може да се превърне в обединяващ сигнал за опозицията.

"Вместо да отслаби базата му на подкрепа, случилото се с него ще мотивира хората да говорят", прогнозира Картавцева./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: РусияАлексей Навални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
7
 
! Отговори
Съдията преди 3 години
Всъщност Путин му прави услуга на тоя . Навални е пътувал да се яви като обвиняем в съда за обида на ветеран от войната и най вероятно е щял да загуби делото след като е имало много свидетели и всичко е било документирано .С тоя припадък си спестява солидна глоба или няколко години затвор..... п.с. Е, ако не е отмъщение на Путин ,тука много тролейчета няма да имат възможност да си заработят центовете и чаветата гладни ще стоят... до следващата статия за Путин....
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата в Русия е такава, че освен с политика ,сива икиномика, корупция да се използва служебно положение от власт. Друг продукт няма. Производство и услуги е малко. Всевъзможни начини за оцеляване се използва. Мокри поръчки, подкупи, удари в гръб, музъверлъци. Това е Русия, и сателитите и.
39
7
 
8
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 3 години
Хич не го жаля този Навални .Навални за Русия е като Лютви Местан за България - Искат Държава в Държавата за Мюсюлманите и Крим да се върне на Украйна . Айде нема нужда , както казваше Баш Майстора .Тези Номера минават само в Северна Македония .
38
6
 
9
 
! Отговори
сър Алко Хол преди 3 години
Да. Путин е виновен . Отровили са Навални с отровното вещество SMIRNOFF, което подъл агент на КГБ му е поднесъл в самолета , като е подлъгал честния борец за граждански права да си го поръча във водна чаша, казвайки му че питиетата на борда са безплатни и така е получил свръхдоза от това дяволско питие.Точно докторите познават много добре това състояние и за кратко му казват - махмурлук , ама не смеят да кажат на жена му да не се ядоса още повече .
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Разбира се, пропуснали сте да отбележите, че инсулинът не се приема с чай или кафе. Инжектира се.Характерно. И по Гьобелс.
36
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами напоследък доста активно предаваше за протестите в Хабаровск.Доста аргументирано говореше за полажението там.И на Путин му преля чашата.Недоволството в Хабаровск и до сега не е утихнало, но Путин се прави, че го няма.
35
4
 
8
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 3 години
..че към момента няма безспорни доказателства за отравяне. Но вече се правят дълги списъци с вероятните отровители. Начело с Путин, разбира се.Характерно. И по Гьобелс, извън всякакво съмнение.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се каже, че убийството с инсулин е най-чистото и неразкъсваемо такова. То ензим от панкреаса и не се засича като отрова, но е много опасен в големи дози води до инсулинова кома, когато кръвната захар падне под 2, 3 промила.
33
6
 
14
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
Лавров до Путин:Снощи са нападнали Борис Джонсън и нападателя го е изнасилил.Путин до Лавров:Русия ли обвиняват или само мен?
32
3
 
3
 
! Отговори
Манафчийски преди 3 години
Яко преместих!!
31
5
 
10
 
! Отговори
Оди сей преди 3 години
В Илиада Одисей убива предателят Долон с думите: "Един предател е еднакво вреден и за чужди и за свои."
30
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да са пробвали новата ваксина върху Навални. Сега се прави списък с 40 000 недоволни от Путин за доброволци.
29
6
 
14
 
! Отговори
wild horse преди 3 години
Изчерпват се поводите за нови санкции срещу Русия и е време да бъде отстранен поредния храненик,който никаква работа не свърши в последните години. Наивно е да се смята,че руснаците са толкова бездарни,че не могат да отровят някого. Номерът и при Скрипал,и при Литвиненко и сега при Навални,те да са живи известно време,за да се разиграва истерия срещу Русия,инaче всяко чудо за 3 дни.....
28
5
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Навални има един враг, останалите са лакеи и изпълнители!
27
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега кой ще информира руснаците за бруталните кражби и скъпи покупки в чужбина на чиновниците от партията на Путин? Герб само могат да се учат от Единна Русия изостават.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В чая са му сипали висока доза инсулин, което е опасно и води до кома и летален изход.
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам работодателите му са решили да го извадят от употреба вече, понеже видяха, че не им върши работа. Преди това обаче ще го използват още веднъж за оплюване на Русия. Най сигурно то доказателство, че не е отровен от Путин е, че още е жив. Руснаците имат десетки по сигурни начини да го очистят, ако искаха
24
3
 
3
 
! Отговори
Евгени преди 3 години
Cегa и едните и другите иcкaт дa лекувaт Нaвaлни? Изобщо ред е нa aмерикaнците. Дa не cтaне дa дaвaт ордени зa грaд Вaшингтон...кaкто cе пее в еднa пеcничкa.
23
2
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ХА-ХА-ХА !!!ТОЙ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ НО ТИ ПЪК СИ ЛУЦИФЕРИСТ!
22
3
 
9
 
! Отговори
Евгени преди 3 години
Нaвaлни е поредния ***, който е полезен caмо умрял или полуумрял. Някой дa говори зa Cкрипaл? Интереcно cе изкaзa зa cлучaя нaшaтa клептомaнкa Поптодоровa. Руcнaците cи имaли cпециaлнa лaборaтория - No 12. Aмерикaнците не? Те нaпрaво cи отcтрелвaт президентите. Инaче "agent Orange" не го е имaло или aко го е имaло ca го прaвили в чac по трудово. Фрaнcетaтa ca измиcлили гилотинaтa (яко!),a немците гaзовите кaмери. И едните и другите влизaхa в Руcия, но излизaнето беше кофти.