В Русия се питат: Ами ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна?

Според допитване повечето руснаци одобряват ваксината
Обновена: 23 авг 2020 21:35 | 23 авг 2020 21:30, Красимир Ангелов
140
В Русия се питат: Ами ако ваксината срещу коронавирус стане задължителна?
Снимка: БГНЕС

Какво ли ще се случи с руснаците, които откажат да се ваксинират срещу коронавируса, ако имунизацията стане задължителна? Ще има ли санкции? Мнозина в Русия се питат тези дни точно това, пише в свой материал DW.

Наскоро в Русия бе регистрирана първата в света ваксина срещу новия коронавирус. В страната това отприщи нови дебати за задължителното ваксиниране. И по-специално: повод за това даде едно изявление на министъра на здравеопазването Михаил Мурашко. Той обяви, че първо ще бъдат ваксинирани здравните работници и учителите. Но дали всички те искат? Според едно актуално допитване, повечето руснаци одобряват ваксината. Но и броят на противниците ѝ е значителен. Какви са техните аргументи и какви са последиците в случай на отказ от ваксиниране?

Какво безпокои руснаците?

42-годишният Алексей работи в един от техническите отдели на руското външно министерство. Безпокои го това, че новата ваксина може да стане задължителна. "Притеснява ме това бързане. Нямам нищо против обичайните ваксини, които се поставят отдавна. По препоръка на личния ми лекар винаги се ваксинирам, когато ми предстои пътуване до някоя екзотична страна. Но що се отнася до сегашната ваксина, нейните клинични изпитания не са приключили, което означава, че не знаем какви биха могли да бъдат страничните ефекти. Освен това аз имам хронично заболяване и се притеснявам дали тази ваксина няма да влоши нещата", казва той пред DW.

Алексей не изключва да го спрат от работа, ако не представи документ, че се е ваксинирал. "Според мен това би представлявало нарушение на гражданските ми права", казва той, но разбира, че в сегашната ситуация този аргумент просто не важи. Изолирането също би представлявало нарушение на правата му, продължава служителят, който вижда за себе си два изхода. "Или по някакъв начин да се сдобия с такъв документ, или да рискувам да ме уволнят. Здравето ми е обаче по-важно от работата, макар че намирането на нова работа с добро заплащане след това може да се окаже невъзможна задача", допълва Алексей.

Възрастните хора, които попадат в една от най-рисковите групи, също не бързат да се радват на новата ваксина. Пенсионерката Елена Королева не вярва в ефективността на ваксината: "Аз и моите приятели, т.е. хора на моята възраст и с моето мислене, не искаме да се ваксинираме. Може би няма да ни закачат", се надява тя. Ако обаче направят ваксинирането задължително, Королева е решена да откаже. "Как могат да ме принудят? Най-много да ми забранят да излизам в чужбина. Е, аз и без това през целия си живот не съм пътувала, с изключение на последните десетина години."

Още по темата
Според президента на организацията "Лига на защитниците на пациентите" Александър Саверский, притесненията на хората са основателни. "Очевидно препаратът не е достатъчно добре изследван, а неговата безопасност дотук не е доказана", посочва той пред ДВ.

Павел Воробьов от Руската академия на медицинските науки смята, че само в редки случаи хората ще си търсят правата в съда, ако се стигне до задължителна ваксинация. Според него, ще е малко вероятно исканията им да бъдат уважени. По думите му, много хора, и най-вече лекарите, вече са свикнали със задължителните ваксинации. Воробьов пояснява, че е получил указание да изпраща в принудителен отпуск всички педагози, които не са ваксинирани - но признава, че все още става дума за други ваксини, а на за тази срещу коронавируса.

Ще има ли санкции?

Според Александър Саверский, ако ваксината бъде задължителна, при отказ ще се прилагат същите санкции, както и при неспазване на режима за самоизолиране: административни наказания при непредставяне на доказателство за извършено ваксиниране. "Аргументът ще бъде същият: който отказва да се ваксинира, ще представлява заплаха за другите хора. Пряко задължение няма да има, но могат да ви орежат гражданските права, включително да ви спрат от работа или да ви забранят да пътувате зад граница", посочва той.

Експертите са уверени, че това ще доведе до ръст на продажбите на сертификати на черно. "Черен пазар съществува отдавна, но сега той просто ще се разшири", казва още ръководителят на руската "Лига на защитниците на пациентите". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
2
 
2
 
! Отговори
От Кьонингсберг преди 3 години
Няма да е задължителна,но ще е желателна за тези които ще ползват градски и авио-транспорт.Същото изискване ще се отнася и за тези които са на работа по договор.Ако не искаш,отивай си в къщи.Иначе всичко е на доброволни начала,нали разбираш?
105
3
 
3
 
! Отговори
дядо киреза преди 3 години
Хидиоти,ами слушайте какво казва руската власт!!!Ясно и кратко - няма да е задължителна!!!За други хидиоти - никакви чипове!!! И за трети хидиоти - ако ваксината беше опасна,Путин нямаше да позволи на дъщеря си да се ваксинира!!!Отговорих на всички хидиоти и педекюрчета!!!
104
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилният въпрос е - с какво Путин е по-различен от Бил Гейтс срещу когото така упорито и бясно плюят русофили и руснаци?
103
2
 
5
 
! Отговори
Ева преди 3 години
Имам въпрос,в руската ваксина срещу Ковид има ли чип или само в тази, която е по поръчка на Бил Гейтс ще има? Настроение - весело.
102
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трябва да се радвате че ще се лекува света а не да критикувате и да плювате българина винаги е отрицателен към русия защото завиждате че правителството мисли за бъдището на руските граждани
101
1
 
7
 
! Отговори
medasshole преди 3 години
и какво Путин ще ни ваксинира всичките ли? Като дисидентите си ли?Айде по-полека, всеки да си избира как да се лекува
100
6
 
4
 
! Отговори
medasshole преди 3 години
Това е политическо изнудване, само заради това, че може да има лекарство и ваксина срещу сбора от вируси, наричан covidEO, не значи, че аз бих се ваксинирал/а/ за вирус наречен Корона или с ваксина наречена така, не стига че от Русия съвсем официално крадат медицински research, ами се правят и на комуно оригинални. "Корона" вирус няма, дори и да има някакви вируси
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стигнах само до края на първи абзац. Ако бяхте сложили "DW" в началото щяхте да спестите на читателите цели три реда бълвoчи.
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който откаже да се ваксинира- куршум в тила!
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки си решава сам проблемите си... И за какво толкоз коментираме тук, при положение че не знаем дали ще ни предложат тази ваксина. Доста държави вече са дали заявките си, но ние не сме С една дума да коментират тези, които са я поискали
96
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако ваксината не стане задължителна, интересно тогава Дойче леле какви нелепости ще напише....
95
4
 
7
 
! Отговори
задължителна преди 3 години
ще е само за русофили, така каза СЗО
94
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
началото на годината СЗО обяви като заплаха номер 1 за световното здраве антиваксърите!Не че вярвам на СЗО, но най-много антиваксъри има във Франция, в която преди няколко години училищата пламнаха от морбили, едва което доведе до задължително васкиниране на децата в няколко западноевропейски държави. През социализма на малките ни ги биеха на задължителните детски консултации, а на учениците директно на целия клас по списък в лекарския кабинет без предупреждение.
93
4
 
8
 
! Отговори
Михали преди 3 години
Руската ваксина не е напълно нова ,а е модифицирана такава от 1995г. която е доказано безопасна. Мисля ,че освен алкохолици, русите имат и традиция в тази област и няма по никой начин да правят нещо без премерен риск. Самият факт, че тази ваксина е с кратко действие - до 2г.темпа на производство, броя на населението,това е достатъчно време да се тества в реални условия и ако няма нужният ефект, да се коригира или замени с по-нова разработка. DW плюят, ами ,ако се окаже успешна?
92
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааааа. След лъжите винаги следва въпроса "ние добре лъгахме досега, а сега какво ще правим".
91
2
 
22
 
! Отговори
Инфо преди 3 години
Колкото до ваксината срещу Corona Virus ще има да си мечтаете ..... за 3 месеца дори не можете и кисело мляко да направите както трябва ..
90
6
 
11
 
! Отговори
ДВ са лъжци преди 3 години
До Анонимен 88Отсвирих ги още на времето,когато казваха как тука хората умирали от глад по улиците!От тогава изобщо не ме интересуват!
89
3
 
15
 
! Отговори
БС2003 преди 3 години
Не вярвам ваксината да стане задължителна, но не ми се вярва и да бъде ефективна и безопасно. Ваксина се прави с години, изпробва се на хиляди хора, преценяват се качествата й и едва тогава се прилага върху наслението. Четох, че във Великобритания при пандемията от свински грип през 2009г е била направена набързо ваксина, която причинила мозъчни увреждания на много хора, вероятно е имало и смъртни случаи. Въобще, бързата *** слепи ги ражда.
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Някои хора се *** като видят игла, това е възпитаван страх от единият от родителите""***" се бебетата и малките деца, защото имат вродена интуиция. С годините социалната среда ги убеждава да не се ***, за да се стигне до момента, в който възрастни и уж разумни хора си инжектират доброволно коктейл от химикали в тялото, напълно убедени от мейнстрийм "културата", че е "за тяхно добро".
87
5
 
11
 
! Отговори
Чук преди 3 години
Имат ваксина- питат се, тук имаме Чекмедже и Каскет и не се питаме...