Кремъл: Засега няма повод за разследване на случилото се с Навални

Няма тенденция за покушения срещу критици на Путин
25 авг 2020 15:12, Елка Василева
68
Кремъл: Засега няма повод за разследване на случилото се с Навални
Снимка: БГНЕС

Кремъл заяви днес, че засега не вижда повод за разследване на обстоятелствата около случилото се с опозиционния политик Алексей Навални и че първоначалната диагноза на германската болница за отравяне все още не е категорично потвърдена, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да привлече към отговорност извършителите, след като германски лекари откриха признаци на отровно вещество в организма му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че германската болница не е установила по категоричен начин веществото, причинило състоянието на Навални. Говорителят добави, че не е ясно защо германските лекари "бързат" да употребяват думата "отравяне".

"Първо трябва да открием веществото, да се установи какво е станало причина за това състояние. С други думи за едно разследване трябва да има повод. Засега констатираме с вас, че пациентът се намира в кома. Ако бъде установено веществото и ако бъде установено, че това е отравяне, тогава, разбира се, това ще стане повод за разследване", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

"Работата е там, че германският ми колега веднага започна да говори за голяма степен на вероятност или вероятност за отравяне", каза говорителят на Кремъл и добави: "Тук можем само частично да се съгласим. Защото тогава той трябваше да каже, че има също вероятност за еди-кой си вариант, трети и четвърти. Това са все варианти, който бяха разглеждани от нашите лекари, но да се говори само за един вариант - смятаме това за неправилно на този етап".

"Разбира се, че нашите лекари са готови и сами да предоставят пробите от първите анализи и разчитат да предложат на германските си колеги да обменят информация и различен биологичен материал", допълни Песков.

В разговора си с журналисти говорителят на Кремъл заяви, че не смята, че има тенденция за покушения срещу критици на руския президент Владимир Путин, отбеляза ТАСС.

"Това не е така. Не мога да се съглася с вас, че това е някаква тенденция", заключи Песков.

Твърденията, че Навални е бил отровен, са прибързани; клиничната картина не е типична за подобни ситуации, заяви Сергей Шигеев, шеф на Бюрото за съдебно-медицинска експертиза към здравните власти на град Москва.

"В медиите се публикуват много сведения за евентуалното отравяне като за доказан свършен факт. След внимателно проучване на всички сведения, представени в медиите, смятаме, че чуждестранните ни колеги прекалено избързват с изводите", каза той.

По думите на Шигеев в момента е ясно "единствено, че у пациента е установена намаляла активност на холинестеразата, оттук се прави извод, че става дума за отравяне с инхибитори на холинестеразата". "Този извод е прибързан, тъй като не е доказан", посочва специалистът и добавя, че не се знае колко е намаляла активността на холинестеразата, не е установено и веществото или веществата, които са допринесли за това.

Още по темата

"Инхибитори на холинестеразата са не само фосфорорганичните отровни вещества, но и някои лекарства, често срещани в медицинската практика: акридините, пиперидините и карбаматите, широко използвани в неврологията и психиатрията, които всеки може да взема по едни или други причини", отбеляза експертът.

Подобни препарати може също да бъдат инжектирани на болен, лежащ в реанимационно отделение, добави той.

Германските лекари, които лекуват Навални в берлинската болница "Шарите", заявиха вчера, че той е бил отровен, преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица. Първоначално опозиционерът бе настанен в болница в сибирския град Омск. Лекари заявиха в понеделник, че са открили следи от отравяне с инхибитори на холинестеразата.

Главният токсиколог на региона и началник на клиниката по отравяния в сибирската болница Александър Сабаев съобщи впоследствие, че изследванията, направени в Омск, не са установили в организма на пациента инхибитори на холинестеразата, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 58"Какво стана с томахавките в Сирия, а?"В Сирия Блатная претърпя военен разгром по всички направления. А сега са ЯКО затънали там.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60"Влезте в последната Правда.ру, там има интересни разсъждения по въпроса!"Нищо интересно в блатни издания, каращи по официланата линия на Кремъл.
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влезте в последната Правда.ру, там има интересни разсъждения по въпроса!
54
1
 
0
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
До до 55Искал си да кажеш нещо, но не ти се е удало. Опитай пак!Знам само, че руските хиперзвукови маневриращи ракети така могат да променят нещата при една военна ситуация, че в Пентагона им са потни дирниците!И ВКС може да сваля спътниците на NASA и военните, а руските средства за РЕБ ги правят луди! Какво стана с томахавките в Сирия, а? А с "Доналд Кук"?
53
3
 
2
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
" Русия не може да бъзе променена." О, драги, NASA така ще я промени, че никой няма да я познае.
52
3
 
1
 
! Отговори
ВеБеСе преди 3 години
абе тия дето ги тровят с Казачок,те рипат клякат и си бият странични шамари на обувките и челни на бутовете,а тоя само Виеше и се е изголямоСернуждвал в тоалетната.С много висока степена на вероятност от изключително висок ранг за достоверност че тайно са му дали Вита Баница със Сиренье (ВБС),която запил с рибен бульон,След като Докторите са открили че рибеният фосвор се е имплантирал в тялото на Дневалний са им го пратили светещ с вечерен самолет за Германи за да го незатрият из Вечьор щрасетат
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глутницата се настърви! Кремъл пак виновен!Абе мурджовци, някой от вас знае ли какво е холинестераза и с каква се яде? Знае ли, че има стотици антихолинестеразни лекарства, използвани при различни заболявания?Знае ли някой от пишуркащите, че знаменитият Нивалин, прославил България по света, открит от професор Пасков, е антихолинестеразен агент?Е, жална му майка на африканеца, осъден да глътне калабарски бобове!Просто казвам, че по тази тема може да се спекулира безкрайно. И недобросъвестно!
50
3
 
13
 
! Отговори
Czechia преди 3 години
Хайде, хайде. Помним какво се случи с Немцов, убит като куче под стените на Кремль. Русофилите да не се правят на хуманисти и демократи. Всички знаем какво се случва по онези ширини на онези, дръзнали да критикуват бащицата. А ако Навални оцелее е време да спре с всичко това. Има семейство и деца. Да бяга в Швейцария с фалшива самоличност и това е. Русия не може да бъде променена. Единственото което може да се направи е да бъде възпирана да се меси в работите на други страни.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отровили га но повод нямало.Какво според Путин е "повод"?
48
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз мисля че е най вероятно отравяне, но истината е че има манипулация на пресата и просто журналистите умишлено изпускат думите най вероятно, в крайна сметка това си е класическа политическа манипулация, и да руснаците са прави, упражнява се манипулация и изкривяване на фактите, но така работи нашата система има манипулирана информация, докато те предпочитат друга система просто да няма информация, ние не харесваме тяхната система, те не харесват нашата в крайна сметка и двете системи дават ко
47
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път гледаме Мосфильм- ът " Изгубени в превода"! И така е от десетилетия, с разликата, че преди 30 г това беше " официална държавна и партийна линия", а сега просто се разпространява от TROLOVERU! На запад официалния комуникативен език е английският, и няма специалист или политик, който да твърди в изказването си по даден повод със 100% сигурност, определена теза, просто защото дори и с 1% има вероятност да грешиш! Тук се намесва източната пропаганда и атакува тъкмо този елемент!
46
5
 
7
 
! Отговори
Путин го каза: преди 3 години
Цитирам Сталин:Има човек, има проблем , няма човек,няма проблем. Навални има късмет,че не го смятам за човек,а за дразнещо насекомо. Да не ми бръмчи обаче повече в ушите,че мухите ме дразнят.
45
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голямата мечта на руснака е да вземе американска виза
44
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Навални сигурно е препил предишната вечер и после от един топъл чай му се е доповръ...ло... Не виждам причина да го разследват.То на боко в нощното шкафче толкова пари се видяха по снимки и той не иска разследване, а руското правосъдие заради някакъв прозападен *** ще разследва?!
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путн "оправи" Русия, така както Лойко "оправи" България - и двамата окрадоха милиарди и искат да управляват доживот
42
7
 
12
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
До Атанас ВелмазовБи ли ни казал поне една западна лъжа за Русия, моля, руски поклоннико.
41
4
 
12
 
! Отговори
Do 45 преди 3 години
До Бългериъ фърстХаха...немците или руснаците?!Руснаците са избили много повече руснаци отколкото немците прев 2 световна война.Но, *** като теб, това не могат да го проумеят.
40
5
 
4
 
! Отговори
все още няма повод преди 3 години
Няма повод за разследване, защото Навални все още е жив. Когато умре, тогава Путин ще реши дали да разследва или да обяви смъртта на Навални за естествена.
39
10
 
4
 
! Отговори
Бългериъ фърст преди 3 години
Кога е отровен Навални? В Русия, или в Германия? Немците имат много голям опит в отравянията.
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германските лекари твърдят че Навални е отровен с вещество много близко до Новичок, предстои да се уточни точно вида и състава му. Сега очаквам руснаците да обвинят за отравянето германските служби, така както обвиниха английските служби за отравянето на Скрипал.