Кремъл: Засега няма повод за разследване на случилото се с Навални

Няма тенденция за покушения срещу критици на Путин
25 авг 2020 15:12, Елка Василева
68
Кремъл: Засега няма повод за разследване на случилото се с Навални
Снимка: БГНЕС

Кремъл заяви днес, че засега не вижда повод за разследване на обстоятелствата около случилото се с опозиционния политик Алексей Навални и че първоначалната диагноза на германската болница за отравяне все още не е категорично потвърдена, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да привлече към отговорност извършителите, след като германски лекари откриха признаци на отровно вещество в организма му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че германската болница не е установила по категоричен начин веществото, причинило състоянието на Навални. Говорителят добави, че не е ясно защо германските лекари "бързат" да употребяват думата "отравяне".

"Първо трябва да открием веществото, да се установи какво е станало причина за това състояние. С други думи за едно разследване трябва да има повод. Засега констатираме с вас, че пациентът се намира в кома. Ако бъде установено веществото и ако бъде установено, че това е отравяне, тогава, разбира се, това ще стане повод за разследване", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

"Работата е там, че германският ми колега веднага започна да говори за голяма степен на вероятност или вероятност за отравяне", каза говорителят на Кремъл и добави: "Тук можем само частично да се съгласим. Защото тогава той трябваше да каже, че има също вероятност за еди-кой си вариант, трети и четвърти. Това са все варианти, който бяха разглеждани от нашите лекари, но да се говори само за един вариант - смятаме това за неправилно на този етап".

"Разбира се, че нашите лекари са готови и сами да предоставят пробите от първите анализи и разчитат да предложат на германските си колеги да обменят информация и различен биологичен материал", допълни Песков.

В разговора си с журналисти говорителят на Кремъл заяви, че не смята, че има тенденция за покушения срещу критици на руския президент Владимир Путин, отбеляза ТАСС.

"Това не е така. Не мога да се съглася с вас, че това е някаква тенденция", заключи Песков.

Твърденията, че Навални е бил отровен, са прибързани; клиничната картина не е типична за подобни ситуации, заяви Сергей Шигеев, шеф на Бюрото за съдебно-медицинска експертиза към здравните власти на град Москва.

"В медиите се публикуват много сведения за евентуалното отравяне като за доказан свършен факт. След внимателно проучване на всички сведения, представени в медиите, смятаме, че чуждестранните ни колеги прекалено избързват с изводите", каза той.

По думите на Шигеев в момента е ясно "единствено, че у пациента е установена намаляла активност на холинестеразата, оттук се прави извод, че става дума за отравяне с инхибитори на холинестеразата". "Този извод е прибързан, тъй като не е доказан", посочва специалистът и добавя, че не се знае колко е намаляла активността на холинестеразата, не е установено и веществото или веществата, които са допринесли за това.

Още по темата

"Инхибитори на холинестеразата са не само фосфорорганичните отровни вещества, но и някои лекарства, често срещани в медицинската практика: акридините, пиперидините и карбаматите, широко използвани в неврологията и психиатрията, които всеки може да взема по едни или други причини", отбеляза експертът.

Подобни препарати може също да бъдат инжектирани на болен, лежащ в реанимационно отделение, добави той.

Германските лекари, които лекуват Навални в берлинската болница "Шарите", заявиха вчера, че той е бил отровен, преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица. Първоначално опозиционерът бе настанен в болница в сибирския град Омск. Лекари заявиха в понеделник, че са открили следи от отравяне с инхибитори на холинестеразата.

Главният токсиколог на региона и началник на клиниката по отравяния в сибирската болница Александър Сабаев съобщи впоследствие, че изследванията, направени в Омск, не са установили в организма на пациента инхибитори на холинестеразата, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
До 38Да му падне метален прът от строеж 4-5 пъти върху главата също е вариант. Или самоубил се е от тежка депресия с 3 изстрела в гърба
36
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целия свят разбра що за коочинаа е Русия.
35
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ело, Путин спирайбим газа на тия европейски геьове,получават огромни заплати и пенсии и си мислят че света се върти в европа"Недей така с рогите бе човек, ти ли ще храниш после Путин, неговата банда и 142 милиона гладни колхозници?
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските лекари със съветска политическа закалка твърдяха че Навални не е отровен, а е изпаднал в диабетна кома. Само лекарят от руската линейка е подшушнал на секретарката на Навални че е отровен. Вероятно този лекар вече е паднал от прозореца на 7-мия етаж. Иначе няма никаква тенденция да се избива опозицията на Путин, напротив тази опозиция жевее все по-добре и по-добре под мъдрото ръководство на товарищ Путин.
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ело, Путин спирайбим газа на тия европейски геьове,получават огромни заплати и пенсии и си мислят че света се върти в европа
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия още действат методите от Средновековието. Нищо не става там. Жалко за хората. Само рускините и водката са хубавите неща там. А бе направо закривай
31
11
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Атанас Велмазов...... Вечна слава и признателност на братска Русия !..... И за какво е тази вечна Слава и признателност? Че избиват всеки, който застрашава властта на Путин?
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашият каскет също не вижда причина да разследва откъде са милионите евра в шкафчето на Лойко, пистолета и кюлчетата със злато. По делата ще ги познаете
29
8
 
12
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Разбира се, че няма основания за разследване ! Чест и почитания на господин Путн, че не се поддаде на западните лъжи и провокации ! Вечна слава и признателност на братска Русия !
28
8
 
6
 
! Отговори
А сега преди 3 години
Болшевишки номера.Убийци!
27
4
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Ако попитат Фигуранта по този въпрос познайте какво ше отговори:):):):)
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам нещо изключително странно и нещастно да се случи и с пилота. Не ги разбирам тия руснаци. Живеят в тоталната мизерия и се кланят на джуджето. Явно промивката там е на 6
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
руски простотии. От Совдепия нищо добро не идва
24
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намериха весщество което са му поставили в руската клиника защото го били вкючвали на вентилатор. Същото се ползва и в немските клиники, но според немците това било отрова. Явно пак искат да нападнат русия като при Хилер. нищо ново
23
9
 
11
 
! Отговори
GG преди 3 години
То и на децата им е ясно, че Путин го е убил...
22
5
 
12
 
! Отговори
> преди 3 години
Има си хас Путин да мисли, че има нужда да разследва сам себе си.
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aве Ковид-19 да кажат и да се свършва с тая сага...
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не умре тогава ще има разследване защо не е било успешно.
19
12
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Шайката на Путин отново се държи нагло и неглижира отравянето на Навални. Втората фаза от наглостта ще почне когато Маша Захарова започне да обвинява Германия в "патологична русофобия". Този филм сме го гледали при отравянето на Литвитенко и Скрипал, при свалянето на малайзийския Боинг, при убийството на Хангошвили в Берлин и по още много поводи.
18
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързо разграждащи се отрови, дрън дрън. А като се разграждат, да не би да изчезват съставките на които се разграждат ?По скоро са го тъпкали с някакви психо химии, когато са го вербували за инструмент на западната пропаганда. Химията отдавна я няма, но тялото реагира на всяко ново указание от мастъра.Явно е разходен материал вече, затова си го прибраха. Очаквам да го принесат в ритуална жертва. Нататък е ясно за всички запознати.