Кремъл: Засега няма повод за разследване на случилото се с Навални

Няма тенденция за покушения срещу критици на Путин
25 авг 2020 15:12, Елка Василева
68
Кремъл: Засега няма повод за разследване на случилото се с Навални
Снимка: БГНЕС

Кремъл заяви днес, че засега не вижда повод за разследване на обстоятелствата около случилото се с опозиционния политик Алексей Навални и че първоначалната диагноза на германската болница за отравяне все още не е категорично потвърдена, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да привлече към отговорност извършителите, след като германски лекари откриха признаци на отровно вещество в организма му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че германската болница не е установила по категоричен начин веществото, причинило състоянието на Навални. Говорителят добави, че не е ясно защо германските лекари "бързат" да употребяват думата "отравяне".

"Първо трябва да открием веществото, да се установи какво е станало причина за това състояние. С други думи за едно разследване трябва да има повод. Засега констатираме с вас, че пациентът се намира в кома. Ако бъде установено веществото и ако бъде установено, че това е отравяне, тогава, разбира се, това ще стане повод за разследване", заяви Песков, цитиран от ТАСС.

"Работата е там, че германският ми колега веднага започна да говори за голяма степен на вероятност или вероятност за отравяне", каза говорителят на Кремъл и добави: "Тук можем само частично да се съгласим. Защото тогава той трябваше да каже, че има също вероятност за еди-кой си вариант, трети и четвърти. Това са все варианти, който бяха разглеждани от нашите лекари, но да се говори само за един вариант - смятаме това за неправилно на този етап".

"Разбира се, че нашите лекари са готови и сами да предоставят пробите от първите анализи и разчитат да предложат на германските си колеги да обменят информация и различен биологичен материал", допълни Песков.

В разговора си с журналисти говорителят на Кремъл заяви, че не смята, че има тенденция за покушения срещу критици на руския президент Владимир Путин, отбеляза ТАСС.

"Това не е така. Не мога да се съглася с вас, че това е някаква тенденция", заключи Песков.

Твърденията, че Навални е бил отровен, са прибързани; клиничната картина не е типична за подобни ситуации, заяви Сергей Шигеев, шеф на Бюрото за съдебно-медицинска експертиза към здравните власти на град Москва.

"В медиите се публикуват много сведения за евентуалното отравяне като за доказан свършен факт. След внимателно проучване на всички сведения, представени в медиите, смятаме, че чуждестранните ни колеги прекалено избързват с изводите", каза той.

По думите на Шигеев в момента е ясно "единствено, че у пациента е установена намаляла активност на холинестеразата, оттук се прави извод, че става дума за отравяне с инхибитори на холинестеразата". "Този извод е прибързан, тъй като не е доказан", посочва специалистът и добавя, че не се знае колко е намаляла активността на холинестеразата, не е установено и веществото или веществата, които са допринесли за това.

Още по темата

"Инхибитори на холинестеразата са не само фосфорорганичните отровни вещества, но и някои лекарства, често срещани в медицинската практика: акридините, пиперидините и карбаматите, широко използвани в неврологията и психиатрията, които всеки може да взема по едни или други причини", отбеляза експертът.

Подобни препарати може също да бъдат инжектирани на болен, лежащ в реанимационно отделение, добави той.

Германските лекари, които лекуват Навални в берлинската болница "Шарите", заявиха вчера, че той е бил отровен, преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица. Първоначално опозиционерът бе настанен в болница в сибирския град Омск. Лекари заявиха в понеделник, че са открили следи от отравяне с инхибитори на холинестеразата.

Главният токсиколог на региона и началник на клиниката по отравяния в сибирската болница Александър Сабаев съобщи впоследствие, че изследванията, направени в Омск, не са установили в организма на пациента инхибитори на холинестеразата, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега за всеки *** и пульо разследване да се прави...
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е какво да разследвате, нали вие го отровихте :)))) Както преди време убихте оня на Червения площад, други трима разстреляхте на границата между две африкански държави, една друга я самоубихте в Санкт Петербург...И всичките ги свързва едно и също нещо...Всичките казват истината за Путин и обкръжението около него. Света отдавна знае що за кооочина е това Русия.
15
5
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
До Най много руснаци в Русия са убити от руснаци.ФактА пък най-много американци в САЩ са избити от други американци, през 2018 г бройката е 16 214, от които 10 265 с огнестрелно оръжие.Най-опасният щат е Луизиана с 11,4 убийства на 100 000 души през 2018 г, за сравнение Русия през същата 2018 г е с 5,4 убийства на 100 000 души.
14
2
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
До Анонимен "не се мъчи, сложи си въжето"Разбирам те, но Тръмп си е присвоил ника ми и пише от мое име, уж разполагайки с моя мозък, но чиповете му дефектират и той не разполага с главата ми, само простотии пише тука от мое име, аз вина нямам. Няколко ника вече ми оппикава!
13
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига със този навални ако е някой обикновен Българин германската медицина със доктори мелязи от цял свят няма никакво внимание да му обърне при все че имах всички неоходими осигурвки през 05.02.2019.Изключително нагли и безочни непознаващи думата срам. меркел и ес Навални го ползват за политчески цели.
12
7
 
7
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
руснаците говорят така, защото знаят, че няма да се ооткрие веществото. Най-вероятно защото се разгражда бързо. Те и затова 2 дена не пускаха никой при него, да не се вземе биологичен материал преди да се разгради. Абе гнусна история... Не е редно, но...там така са свикнали да си решават проблемите. Тоя поне има шанс. На Борис Немцов никакъв шанс не му дадоха.
11
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, естествено, няма нужда да се разследва.Те си знаят какво е станало и с какво са го отровили.Русофилите са в екстаз...още един враг на Путин е унищожен.Жалка работа.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 30 години западно партньорство 2 милиона българи заминаха в отвъдното.
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най много руснаци в Русия са убити от руснаци.Факт
8
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Според мен немският посланик в москва е извършителят. Може и да греша, но шансът, на база на историческите факти за действията на германия и немците, да съм прав е огромен.ПП. Няма друга държава освен германия в европа, чиито служители в последните 20 години два пъти да са заподозрени за терористични действия в европа. За бомбата пред оон в косово даже бяха арестували 3ма немски агенти с куфарчетата....
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия е с десетилетия напред в биотехнологиите и затова ЕС й се моли да разследва.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В една друга статия по темата - немския външен министър е доста по-сдържан от шефката си и подобно на руските си колеги - казва, че до момента до който няма ясно доказателство, че е отровен всичко спекулации, което се случва и в момента, колкото да се шуми и да се настройва обществото. Историята сега е "Скрипал-2".. или както се казва по нашенски - да кажа че сестра му е к..ва, а той после да доказва че нямя сестра..
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Изследванията, направени в Омск, не са установили в организма на пациента инхибитори на холинестеразата.2. Немски лекари заявиха в понеделник, че са открили следи от отравяне с инхибитори на холинестеразата.3. Инхибитори на холинестеразата са не само фосфорорганичните отровни вещества, но и някои лекарства, често срещани в медицинската практика: акридините, пиперидините и карбаматите, които могат да бъдат инжектирани на болен, лежащ в реанимационно отделение.Кефи ме 3. Шедеврален намек.
4
11
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Определено поредната пропагандна акция срещу Русия ,ала театрото Скрипал!
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом деяни - Гньети!В Немачко имат опит за 5 години из концлагерите и тровене и изгаряне и кланета е имало та един Дневални ще им се опне - верди си дойчо Северния Газьок!
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хехе, ето значи от къде е гледал и нашия каскет. И той така казва, дайте парите от шкафчето на ББ, за да разследваме. Без пари, от къде да знаем дали има престъпление.Ами нали за това трябва да сме направи разследване бре, да установите дали има нещо нередно. Освен немците да ви дадат направо и името на извършителя ...
1
10
 
9
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Какво да разследват- това си е тяхно гнусно изпълнение.