Не Путин, а много могъщ руснак може да е отровил Алексей Навални

Но опита ли се държавата да прикрие опита за убийство?
26 авг 2020 21:26, Нели Христова
133
Не Путин, а много могъщ руснак може да е отровил Алексей Навални
Снимка: БГНЕС

През последното десетилетие няколко мистериозни отравяния привлякоха вниманието на света. Във всички тях бе замесено името на една и съща държава - Русия. Последната жертва на този метод бе Алексей Навални, един от най-големите критици на Путин.

Все още много неща около случая са неясни, а може би ще си останат такива задълго. Мистериозните отравяния често остават мистериозни - това е най-голямото предимство за убийците, в сравнение с метод като старомодната стрелба на улицата.

"Тънкост и театралност", това са двете характеристики на проф. Марк Галеоти, експерт по Русия. "Толкова е фино, че лесно можеш да го отречеш или да го направиш трудно за доказване. Отровата действа бавно, причинява различни агонии и онзи, който е отровил жертвата, може да отрече всичко", обяснява той.

Алексей Навални има много врагове. Не само сред поддръжниците на Владимир Путин, но и сред бившите му колеги от КГБ.

Състоянието му рязко се влошава на борда на самолет. Той се чувства толкова зле, че машината трябва да кацне аварийно в Омск. Според експертите жертва, която е отровена преди да се качи на дълъг полет, може да остане във въздуха достатъчно дълго, за да успее убиецът да се измъкне и да прикрие следите си. По подобен начин бе направен опит да бъде отровена и Анна Политковская през 2004 г., но покушението не бе успешно. Две години по-късно убийците й вече не използват отрова, а "старомодния начин" - застрелват я на улицата.

По подобен начин, с бавнодействащия полоний-210, е убит Литвиненко. Докато се открие токсинът в организма му минава повече от седмица. А двамата руски агенти, според британското разследване, имат достатъчно време да се качат на самолет и да се приберат у дома.

Но според проф. Марк Галеоти вината не трябва да се хвърля само върху руската държава. Той припомня, че Навални има много врагове, а този път "балансът по време на операцията се е изгубил и това намеква, че операцията не е била централно планирана".

"Това предполага, че отравянето е било дело на могъщ руснак, но не непременно на държавата", допълва той.

Сега Навални се бори за живота си в болница в Берлин. Той е в медикаментозна кома, а лекарите го лекуват за отравяне с токсин от групата на инхибиторите на холинестеразата. Точното вещество остава неясно и тестовете за откриването му продължават.  Но ефектът на отровата - инхибиране на ензима холинестераза в организма, "бе потвърден от множество тестове в независими лаборатории". Това е ефектът на военните нервни агенти, като сарин, VX или още по-токсичния Новичок. Те пречат на химичните сигнали на мозъка към мускулите, причинявайки спазми, задух, сърцебиене и припадъци.

Говорителката на Навални бе категорична, че токсинът най-вероятно е бил сложен в чая му. Той не е ял или пил нищо друго преди да се качи на самолета. Този сценарий много напомня отравянето на Литвиненко, който също отпи от чаша чай преди да се озове в болница, а след това и да изгуби битката за жинота си.

Известният критик на Путин Владимир Кара-Мурза също твърди, че е бил отравян и е изпитвал симптоми като тези на Навални. Опитът за убийство срещу него все още тъне в мистерия. "Отровата се превръща в предпочитан инструмент на руските служби за сигурност", казва той пред BBC. По думите му, тя е "садистично оръжие".

"Беше ужасно да премина през това. След първото отравяне и кома трябваше да се уча да ходя отново", спомня си Кара-Мурза.

Опита ли се обаче Кремъл да прикрие следите?

След като самолетът кацна аварийно, Навални бе откаран в болницата в Омск. След това се появи желание той да бъде лекуван в Берлин, но първоначално тази идея бе отхвърлена. Спекулира се, че именно това забавяне е имало за цел да изтрие следите от отровата. Лекарите в Омск също бяха критикувани, че първата им диагноза за състоянието на опозиционера бе "ниско кръвно налягане". Те продължават да твърдят, че в урината му не са открити следи от отрова. Подозренията, че властите са опитали да прикрият нещо, се засилват и от факта, че след като самолетът каца аварийно, неидентифицирани полицаи бързо са се озовали там и са блокирали достъпа.

Оказва се, че атропин - антидот срещу нервнопаралитичните вещества, е бил даден на Навални в Омск.

Проф. Аластър Хей, водещ британски експерт по токсикология и химически оръжия, казва, че този вид отрова е в "изключително токсичния" край на широк спектър от органофосфати. Това голямо разнообразие от токсини прави причинителя труден за идентифициране. Някои много по-меки органофосфати се използват в инсектицидите и в медицинската терапия.

"Необходима е само малка доза, за да се убие някой, което може да бъде ефективно прикрито в напитка", казва Алатър Хей. Но има и много други предимства за убийците - обикновен кръвен тест не отговаря на въпроса каква е била отровата. Нужни са много по сложни тестове и специално и скъпо оборудване. Много от лабораториите обаче не притежават такива.   


133
Още от Русия
Русия ще разследва възможна чужда следа в отравяне на Навални
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-могъщия руснак в Русия е Путин. Без неговото знание, нищо същественно не се случва.
115
1
 
1
 
! Отговори
В пРоССия нищо преди 3 седмици
Не става без одобрението на плешивата кремльовска Борджия
114
1
 
1
 
! Отговори
Руска гимнастичка преди 3 седмици
Не е Путин. Той е немощен.
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 108
Ами ако стане обратното? Антропометрични данни сочат, че руснаците имат големи бели, и са много по-надарени от братовчедчетата им от долното течение на Дунав. За съжаление и срам е така! Но пък сме приказливи!
112
0
 
1
 
! Отговори
До един ролу-... преди 3 седмици
До да ама не
Да, ама не! Пак Русия им виновна, макар че каква й е файдата не е ясно!
Я кажи ми, муньо, защо когато нашите юнаци подгонват сърболята към Ниш, ги спрат от София с телеграма, че ще срещнат АВСТРО-УНГАРСКИ ВОЙСКИ? НЕ РУСКИ!
111
2
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 седмици
Отровил го е някой могъщ евреин по- скоро...
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Навалния колорадски бръмбар го отровиха неговите покровители !
Той е просто изхабен бушон, който го мразят всички негови сънародници!
Тези на коити флага им прилича на стар раиран дюшек са ми началниците !
109
2
 
1
 
! Отговори
Виц на деня преди 4 седмици
Виц на деня: знаете ли колко са 15 000 000 рубли - към 250 000 долара. А знаете ли колко са 15 000 000 долара? Точно колкото са. Путин и Путиовци съсипаха икономиката и я окрадоха ептен. Който не е с тях смърт и отлъчване. Туй то. Сега цялата им държава прави колкото Индонезия, където офииалното облеклю включва джапанки за 3 долара и има вторичен пазар за джапанките.
108
2
 
2
 
! Отговори
Deutschland преди 4 седмици
До Атанас Велмазов

Мисля, че ти е дошло време да отидеш в Мавзолея на Ленин и да положиш цветя, а след това да се поклониш пред портрета на Путин. Препоръчителен е еднопосочен билет.
107
10
 
9
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 4 седмици
Да живее господин Путин ! Велик държавник и ръководител ! Този Навални кой беше, че да има статии за него ??? Вечна слава и признателност за братска Русия !
106
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руснаците пуснаха записа от чакалнята на летището.Ясно се вижда ,че Навални влиза и сяда на масата без да носи никаква чаша.След малко чашата с чая му е донесена от неговия асистент ,а бара е далече.Така ,че сами си направете извода дали наистина е бил отровен с чая.От къде бармана ще знае ,че този купува чая точно за Навални ,а няма да си го пие той.Подценявате руснаците-този все го тровят и все на могат да го утровят.Че на кой пък пречи някой който събра половин процент на изборите.
105
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До малко нагло путин

"Малкото нагло путин се уплаши от протестите в Беларус и репи да действа. Шубето си е голям страх"

Мдаааа. Тоя излезе страшен мишок.

Още се смея от това как се скри в бункера.
104
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Известният критик на Путин Владимир Кара-Мурза също твърди, че е бил отравян и е изпитвал симптоми като тези на Навални."

Тези вече го обърнаха на движението #MeToo. Вече стана модерно да твърдиш, че си отровен от Путин. Всичките били отровени пък всичките са живи? Шегувате ли се?
103
3
 
5
 
! Отговори
истината преди 4 седмици
По безспорни данни на ФСБ, Навални се е срещнал в Томск с господата Баширов, Петров, Чепига и Мишкин. От тях Навални е поискал специален парфюм Новичок с който се е напръскал в тоалетната на самолета. По данни на пътуващите от тоалетната са се чули адски писъци след което Навални е изпаднал в кома. Всички доказателства сочат, че Навални нарочно се е отровил с цел да наложат нови жестоки санкции на Русия, включително пълна финансова изолация и спиране на СУИФТ. Пъкления план изцяло е на Навални.
102
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Другари, Путин трябва да се оневинява на всеки километър, даже на всеки милиметър, защото той няма нищо общо с Русия. Вината за отравянето е изцяло на ЦРУ, САЩ, МОСАД, МИ-5-6-7-8.
101
7
 
7
 
! Отговори
малко нагло путин преди 4 седмици
Малкото нагло путин се уплаши от протестите в Беларус и репи да действа. Шубето си е голям страх.
100
3
 
7
 
! Отговори
Шърлок Хулмс преди 4 седмици
Статията имаше и кратък превод на английски от Тереза Мей - "Хайли лайкли..." , написа тя и с това сложи край на всякакви съмнения кой е отровителя, как е отровен Навални и къде може да бъде намерен поръчителя.
Скотланд Ярд за пореден път бяха потресени от интелекта на бившия министър-председател.
99
0
 
2
 
! Отговори
sherlock преди 4 седмици
битката за 'жинота' си???!!!
98
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Толкова е фино, че лесно можеш да го отречеш или да го направиш трудно за доказване, смята проф. Марик.
Толкова е грубо, дебелашко и мутренско, че лесно можеш да го отречеш или да направиш трудни за доказване записи с *** и видеа с чекмеджета пачки кюлчета пищови, смееки се доволно казва Буда Тиквоний,
97
3
 
12
 
! Отговори
vlady преди 4 седмици
Стига вече с поредното препиване на алкаш Навални.