Не Путин, а много могъщ руснак може да е отровил Алексей Навални

Но опита ли се държавата да прикрие опита за убийство?
26 авг 2020 21:26, Нели Христова
133
Не Путин, а много могъщ руснак може да е отровил Алексей Навални
Снимка: БГНЕС

През последното десетилетие няколко мистериозни отравяния привлякоха вниманието на света. Във всички тях бе замесено името на една и съща държава - Русия. Последната жертва на този метод бе Алексей Навални, един от най-големите критици на Путин.

Все още много неща около случая са неясни, а може би ще си останат такива задълго. Мистериозните отравяния често остават мистериозни - това е най-голямото предимство за убийците, в сравнение с метод като старомодната стрелба на улицата.

"Тънкост и театралност", това са двете характеристики на проф. Марк Галеоти, експерт по Русия. "Толкова е фино, че лесно можеш да го отречеш или да го направиш трудно за доказване. Отровата действа бавно, причинява различни агонии и онзи, който е отровил жертвата, може да отрече всичко", обяснява той.

Алексей Навални има много врагове. Не само сред поддръжниците на Владимир Путин, но и сред бившите му колеги от КГБ.

Състоянието му рязко се влошава на борда на самолет. Той се чувства толкова зле, че машината трябва да кацне аварийно в Омск. Според експертите жертва, която е отровена преди да се качи на дълъг полет, може да остане във въздуха достатъчно дълго, за да успее убиецът да се измъкне и да прикрие следите си. По подобен начин бе направен опит да бъде отровена и Анна Политковская през 2004 г., но покушението не бе успешно. Две години по-късно убийците й вече не използват отрова, а "старомодния начин" - застрелват я на улицата.

По подобен начин, с бавнодействащия полоний-210, е убит Литвиненко. Докато се открие токсинът в организма му минава повече от седмица. А двамата руски агенти, според британското разследване, имат достатъчно време да се качат на самолет и да се приберат у дома.

Но според проф. Марк Галеоти вината не трябва да се хвърля само върху руската държава. Той припомня, че Навални има много врагове, а този път "балансът по време на операцията се е изгубил и това намеква, че операцията не е била централно планирана".

"Това предполага, че отравянето е било дело на могъщ руснак, но не непременно на държавата", допълва той.

Сега Навални се бори за живота си в болница в Берлин. Той е в медикаментозна кома, а лекарите го лекуват за отравяне с токсин от групата на инхибиторите на холинестеразата. Точното вещество остава неясно и тестовете за откриването му продължават.  Но ефектът на отровата - инхибиране на ензима холинестераза в организма, "бе потвърден от множество тестове в независими лаборатории". Това е ефектът на военните нервни агенти, като сарин, VX или още по-токсичния Новичок. Те пречат на химичните сигнали на мозъка към мускулите, причинявайки спазми, задух, сърцебиене и припадъци.

Говорителката на Навални бе категорична, че токсинът най-вероятно е бил сложен в чая му. Той не е ял или пил нищо друго преди да се качи на самолета. Този сценарий много напомня отравянето на Литвиненко, който също отпи от чаша чай преди да се озове в болница, а след това и да изгуби битката за жинота си.

Известният критик на Путин Владимир Кара-Мурза също твърди, че е бил отравян и е изпитвал симптоми като тези на Навални. Опитът за убийство срещу него все още тъне в мистерия. "Отровата се превръща в предпочитан инструмент на руските служби за сигурност", казва той пред BBC. По думите му, тя е "садистично оръжие".

"Беше ужасно да премина през това. След първото отравяне и кома трябваше да се уча да ходя отново", спомня си Кара-Мурза.

Опита ли се обаче Кремъл да прикрие следите?

След като самолетът кацна аварийно, Навални бе откаран в болницата в Омск. След това се появи желание той да бъде лекуван в Берлин, но първоначално тази идея бе отхвърлена. Спекулира се, че именно това забавяне е имало за цел да изтрие следите от отровата. Лекарите в Омск също бяха критикувани, че първата им диагноза за състоянието на опозиционера бе "ниско кръвно налягане". Те продължават да твърдят, че в урината му не са открити следи от отрова. Подозренията, че властите са опитали да прикрият нещо, се засилват и от факта, че след като самолетът каца аварийно, неидентифицирани полицаи бързо са се озовали там и са блокирали достъпа.

Оказва се, че атропин - антидот срещу нервнопаралитичните вещества, е бил даден на Навални в Омск.

Проф. Аластър Хей, водещ британски експерт по токсикология и химически оръжия, казва, че този вид отрова е в "изключително токсичния" край на широк спектър от органофосфати. Това голямо разнообразие от токсини прави причинителя труден за идентифициране. Някои много по-меки органофосфати се използват в инсектицидите и в медицинската терапия.

"Необходима е само малка доза, за да се убие някой, което може да бъде ефективно прикрито в напитка", казва Алатър Хей. Но има и много други предимства за убийците - обикновен кръвен тест не отговаря на въпроса каква е била отровата. Нужни са много по сложни тестове и специално и скъпо оборудване. Много от лабораториите обаче не притежават такива.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе никой няма да посмее да отрави Навални самостоятелно,защото ще яде шамарите от Путин. Решенията ги взима той.
3
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата на зомбитата...
2
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мисля ,че Путин би го поръчал тоя по-скоро изглежда,че новите му западноевропейски и американски приятели са го преценили като безмислена и ненужна пионка.И кво да правят -ми разбира се че ще го свитнат инще кажат че са руснаците какъв хубав скандал става ето видите ли в Русия убиват критиците на режимът.Казват че иронично или не Политковская я застрелва чеченец който е от чеченския клан на руската военна мафия и така..Те и те си правят комбина и далавери и руснаци и чеченци хах.
1
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капиталистическа гл-ста когато и да го отровиш все ще е късно...