Путин, радикални защитници на Русия – кого обвинява екипът на Навални?

Говорителят на Кремъл определя думите им като "празни приказки"
27 авг 2020 20:20, Нели Христова
67
Путин, радикални защитници на Русия – кого обвинява екипът на Навални?
Снимка: БГНЕС

Да се присъединиш към екипа на Алексей Навални означава да си търсиш белята. Подобно на самия опозиционер, активистите, свързани с него, биват арестувани и нападани, получават смъртни заплахи и глоби. Сега, докато Навални е в кома в Берлин, а лекарите се опитват да разберат с какво е отровен, неговите съюзници са убедени, че опитът за убийство е подтикнат от политическата кариера на опозиционера.

Говорителят на Владимир Путин заяви, че германските лекари са "избързали" със заключението, че Навални е бил отровен, тъй като нямали доказателства. Кремъл винаги е отказвал дори да произнесе името на активиста с цел да намали значението му. Но въпреки това мрежата от млади последователи на Навални расте, а зачестилите атаки и натиск върху тях доказват, че Кремъл не е невинен.

Навални е бил следен в Сибир

Само два дни преди да колабира в самолета, Алексей Навални пие чай със Сергей Бойко. Те се срещат в Новосибирск, където Сергей е един от кандидатите, които се изправят срещу подръжниците на Кремъл на местните избори. Срещата била част от кампанията "умно гласуване" - екипът на Навални следи нагласите и определя кандидата, който има най-голям шанс да победи хората на Путин. След това започват да му помагат с кампанията.

Но този план очевидно не се харесва на някого с власт. 

"Имаше хора, които ни следяха. Очевидно много ресурси бяха инвестирани в това", разказва Бойко пред BBC. Докато Алексей Навални е в града, всяка една от колите им е следвана неотлъчно. Дори и когато мъжете се придвижват пеша, всеки от тях си има своя "опашка".

"Следяха ни от сутрин до вечер. Мисля че бяха тайните служби", допълва Сегей. А според говорителя на Кремъл, подобни операции "не са съгласувани с президентството". Когато е запитан каква опасност трябва да представлява даден опозиционер, за да бъде следен толкова изкъсо, Димтрий Песков отговаря: "Той не представлява никаква опасност".

Животът на екипа на Навални е труден

Съюзниците на опозиционера са подлагани на тормоз почти всеки ден. "Веднага щом се включих, осъзнах в какво съм се забъркал", казва Виталий Колесников, който е оператор и монтажист на разследващите репортажи на Навални срещу корупцията. Няколко дни след като започнал работа за него, Виталий става свидетел на това, как шефът му е залят със зелено вещество, което оцветява кожата му и изгаря очите му.

"Оттогава непрестанно ме разпитват, заплашват, крадяха ми и пари", споделя той. Миналата година домът му е бил претърсен, а властите откриват и конфискуват два милиона рубли. Виталий ги има от продажбата на апартамента си. Тази акция е част от разследването, което се води срещу Навални. Сметките на десетки други активисти бяха замразени.

Сергей Бойко също е жертва на две полицейски претърсвания. Той прекарва и 74 дни в ареста, защото нарушава законите за протестите на Русия. "Опитват се да направят живота ви колкото се може, толкова по-труден", казва Колесников. За него получаването на заплахи е почти ежедневие.

Кого обвиняват те?

В понеделник приятелите на Алексей Навални публикуваха видео в YouTube, в което обвиняват директно президента Владимир Путин за случилото се. Иля Яшин заяви, че опозиционерът не само е разкрил корупция на високо ниво и е бил част от множество масови протести, но системата му за "интелигентно гласуване" открито предизвиква съюзниците на Путин за властта. "Защо тези трагедии се случват само на критиците на президента?" пита Яшин. Говорителят на Владимир Путин отхвърля думите им като "празни приказки".

Държавните медии също са на страната на президента. Те твърдят, че Навални сам се е отровил с коктейл от хапчета. Други пък се съмняват, че въобще става дума за отравяне. Но накрая всички се обединиха около една теза - че атаката над Навални е план за всяване на дисбаланс в Русия от страна на Запада.

От другата старана част от поддръжниците на Навални се страхуват, че той е станал жертва на радикални, независими "протектори" на Русия, които се намесват за да "се справят със заплахата за сигурността". Някои са на мнение, че опитът за убийство може да е свързан с разследванията на опозиционера, а екипът му още не е разкрил върху какво е работил той в Новосибирск.

Но повечето са на едно мнение - подобна атака не би била извършена без "одобрително кимване" от Кремъл. "Никой не може да вземе подобно решение освен Кремъл", категоричен е Сергей Бойко.

Но защо точно сега? Според Сергей, Русия не се намира в добра позиция. "Алексей винаги е бил проблем, но сега имаме и Хабаровск, имаме и Беларус, а изборите наближават и "Обединена Русия" не се намира в добро положение. Те имат толкова много проблеми наведнъж, че биха решили, че ще е по-лесно да направят подобно нещо", обяснява той.

"Ако не ние, тогава кой?"

Екипът на Алексей Навални винаги е знаел, че опозиционерът е в опасност. "Осъзнаваш, че всичко може да се случи. Просто се надявахме, че няма да стигнат толкова далеч. Но, разбира се, новината ме шокира и ме притесни много", казва Виталий Колесников. Но той е категоричен, че не би напуснал екипа на Навални.

Сергей Бойко е съгласен с него. След три седмици той ще се бори за място в парламента на Новосибирск. "Ще се явим на тези избори, все още се борим за промяна. В Русия имаме една поговорка - "Ако не ние, тогава кой?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
4
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Приятели, насилствената принуда за носене на маски не е нарушаване на демократичните права и свободи. Напротив, въвеждането на насилсвена принуда за носене на маски при деморкацията е за да гарантира демократичното право на всеки гражданин при демокрацията да носи маска и да се защити от вируса.
32
7
 
6
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Добрите хамериканци се опасяват, че след като отрови Навални и преби мирните крими-протестанти в Минск, той смята под фалшива самоличност да използва хамериканския си паспорт и да гласува за Тръмп няколко милиона пъти чрез супер-агентски похвати за смяна на личността и своята ID идентичност. СNN смятат, че Путин ще направи това използвайки електронна самоличност и своите тайни хакерски похвати от своите подчинени-всемогъщите руски хакери.
31
6
 
10
 
! Отговори
антифа преди 3 години
Навални е отровен от немците, за да си отмъстят на руснаците заради победата им във Втората световна война.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диктаторът Лукашенко не е въвеждал задължителни намордници в Белорусия.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До историкИ как точно , следиш "внимателно" случая ?? Сигурно четеш лично резултатите от изледванията му и протоколите от така нареченото следствие ? Или просто четеш избирателно разните интернет публикации и това стига за определението "внимателно" ?Пази Боже сляпо да пропгледне !
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички германци като един подкрепяха техния канцлер, който при това беше избран демократично с избори. Никаква съпротива, никакви протести. Всички се вдигнаха и нахлуха в чужда държава да палят, разрушават, изнасилват, убиват и да обсаждат и морат с глад населението на градовете. Нито един германец не каза - какво правим в тази чужда страна, защо убиваме тези хора? Защо го слушаме този дребния? Избиха 20 милиона братя славяни.
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен Нахални се взема много насериозно. Путин днес откри движението по магистралата "Таврида", пресичаща Крим от изток от Кримския мост на запад до Севастопол, дълга над 250 км. и постоена за по-малко от 3 години. Вчера лидерът на Крим Аксьонов тества качеството на пътната й настилка с 60 км/час и чаша пълна с вода на арматурното табло на автомобила.
26
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални е много голям демократ и става за канцлер на Германия. После ще се бори с Русия.След борбата с Русия, Германия ще стане още по-малка.
25
5
 
11
 
! Отговори
До Deutschland преди 3 години
До Deutschland А Дойчланд - Германия, дето умори 27 милиона съветски хора, е цвете за мирисане!
24
3
 
13
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Путин е бил забелязан от хамерикански добри агенти в кафето преди Навални да изпие фаталния чай. Херманските полит лекари са установили голяма доза "Дурачок"-боен препарат на руските служби базиран на четвъртата Ковид ваксина. След това Путин преоблечен като търговец на водка е отлетял в Минск където в костюм на Омон с маска лично е пребил поне 700-800 мирно протестиращи с криминални досиета. След това със ЗАЗ-ка се прибрал в Москва-съобщават добрите американци по СNBC.
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички изчточно европейски страни които приеха демокрацията и западното партньорство днес живеят в мизерия много по-зле от преди. Само в Белорусия която остана с Русия стандарта на живот е нормален въпреки санкциите на ЕС и САЩ.
22
8
 
8
 
! Отговори
историк преди 3 години
Внимателно следя случая.Най-компрометираща е постоянно менящата се позиция на Путин и като цяло официозите в Русия.Първоночалано отричаха отравяне и категорично отказваха да бъде преместен в немска болница. След осезателно втърдяване на тона от страна най-вече на Меркел руските власти все пак се решиха на преместване.След като немските лекатри откриха следи от ди-етилхексил дифенил фосфат и руснаците започнаха с половин уста да признават за съмнения за отравяне и тръгна разследване.
21
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западният модел рухна. Провали са. Намордниците и всяването на страх са за да не протестират хората. От тук нататък ще става все по-зле.
20
4
 
18
 
! Отговори
TROY преди 3 години
Глупачета, това че е жив, е гаранция, че рашките нямат нищо общо.
19
4
 
12
 
! Отговори
до Deutschland преди 3 години
Основното, което куца в съчинението ти е, че руснаците щяха да го държат докато не остане нищо за немците, което да открият. Защо ще предават Навални натъпкан с отрова, след като според теб го държали в болницата за да не могат да открият нищо немците?
18
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Руснаците изпратиха Навални в Берлин едва след като премина достатъчно време за да не може да се установи от какво точно е отровен."Е нали немците твърдят, че Навални е отровен? Как така хем е бил държан в руската болница докато се изчисти, хем немците откриват отрова в системата на Навални? Последно кое е вярно?Хептен през просото я подкарахте.
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общи проказки, няма почти никакви конкретни факти - нас ни заплашват, нас ни преследват; Кажи кой и къде те е заплашвал.като имаш оипашка защо не го засне с телефона
16
20
 
14
 
! Отговори
Deutschland преди 3 години
Руснаците изпратиха Навални в Берлин едва след като премина достатъчно време за да не може да се установи от какво точно е отровен. Света знае, че Русия лъже. Русия винаги лъже. Това не е първа атака срещу Навални. Хвърляха му киселина в очите, пребиваха го по участъците, съдиха го, толкова много бой е изял през годините, че единия му бъбрек е извън строя, зрението му е увредено, а сега с това отравяне вероятно ще бъде наполовина човек.. Русия е неспасяема и зла кoчина.
15
5
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Сега ретроактивно от хранително отравяне ще се трансформира в новичок магически ,също както при Гербев,защо не на кого му е нужна реалността вече ,да заживеем в един измислен свят!Просто можем да си измисляме неща и да ги преодоставяме ,като факти и истини :)
14
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то пък Навални има един екип......тия просто забравят да си пият хапчетата ...екип...хаха