Путин: Втората руска COVID-ваксина готова през септември

Над 25% от хората в Русия получили имунитет срещу вируса
27 авг 2020 17:00, Елка Василева
87
Путин: Втората руска COVID-ваксина готова през септември
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че страната му ще има втора ваксина срещу коронавирус, готова за употреба през следващия месец - септември. По думите му ваксината се разработва от Института "Вектор" в Новосибирск, който има четвъртото и най-високо ниво на биологична безопасност.

Путин изрази надежда, че втората вълна от коронавирусната пандемия няма да удари световната общност и че е преминал пикът на заразата в Русия.

Още по темата

Според него над 25% от хората в цялата страна са получили имунитет срещу вируса, но по-нататъшната бдителност на руските граждани остава ключова за овладяване на епидемията, предаде БНР.

В интервю за Русия-24 президентът Путин също така подчерта, че икономиката на страната вече оформи дъно, добавяйки, че тя може да се възстанови от коронавирусната криза през следващата година.

Междувременно първата ваксина срещу COVID-19 в света, разработена от руския изследователски институт "Гамалея", ще започне да се тества на хора през първата седмица на септември, след като по-рано този месец получи официална регистрация.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова разкри, че досега 27 страни по света са заявили интерес да закупят първата руска ваксина, която според нейните разработчици осигурява имунитет поне две години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
9
 
18
 
! Отговори
айдеее преди 3 години
До сега дрънкаха оръжия и ракети дето не стват за нищо, сега ще дрънкат ваксина след ваксина от които нито една няма да става за нищо естествено. Руска му работа!
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е добре, че Русия все пак я има. Това е като светлина в тунела. Чисто, светло, бели хора, бели нощи, ведрина.Само да не плачиш на едно по-хубаво място!
25
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има Русия, има надежда за този свят.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16 Да допълня.. - ладите, които са вече десетина модела много добре си вървят в Русия и са предпочитани , защото има резервни части и широка мрежа за сервизно обслужване за тях. Също се харчат японски и корейски автомобили - , тойота, киа, хюндай. Също и няколко евтини, но съвременни китайски марки. Разбира се , вървят и известните марки западни коли
23
3
 
5
 
! Отговори
знаем бе преди 3 години
За сметка на това пък политагитката разработи нова техника за хорово *** на 3,5 и 8 трола в синхрон със спуснатите нормативи от Фашингтон.
22
6
 
16
 
! Отговори
Роберт А. преди 3 години
Колко е добре, че Русия все пак я има. Това е като светлина в тунела. Чисто, светло, бели хора, бели нощи, ведрина.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците разработват към 40 вида ваксини среу коронавируса, включителни ваксина за котки. Ще разработят ваксина и за сиво искърско и плевенско шарено говведо
20
3
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
И какво тогава е уникално руското.Произвдство на балалайки и водка?А да и голямата гордост-оръжия.Цяла Русия се прехранва от оръжия балайки и добив на полезни изкопаеми печалбите от които такива като Абрамович инвестират в ЗАПАДНИ продукти. Гледай сега Китай.Ако бях с твоето мислене нито телефони щяха да произвеждат нито компютри кораби коли...Щото нали някой друг вече произвежда такива
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В статията пише, че от първата седмица на СЕПТЕМВРИ щели да започнат тестването на ваксината на Галамея или нещо такова ....на хора?!? WTF А вече била сертифицирана...това е престъпление или аз не схващам същността на руската наука?
18
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е огромен скок за човечеството и медицината.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че дойде тая корона, чичо Пу малко да живне. Днеска рече, че руската икономика вече ударила дъното и догодина ще изплува, ако не стане като с Курск.
16
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могъщи са руските биотехнологии.
15
4
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 години
До Анонимен 6 Ладата я има , но руснаците не я купуват.Предпочитат западни коли нови и втора ръка.Не са глупави.
14
7
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Тия на водките така ли им викат вече, бре - ваксини...
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е за кво ти е скенер като можеш да си купиш кеф ти Дженерал Илектрик кефти Филипс кефти Сименс.За кво да разработваш нещо което го има колко ще струва една разработка и къде ще го продаваш после.На вас Българите чафка ви е изпила мозъците.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забавно.Първата ваксина пак създадена за няколко месеца,през юни мина първо изпитване на хора.Цели 65 военни.Сега тепърва ще се прави върху 3000.Но вече говорят сякаш е готова. И сега изведнъж и втора.За сравнение има поне няколко западни които са на същия етап но там учените непрекъснато успокояват че още е рано да се каже.Специално за германската се очаква някъде в началото на 2021.А китайците май имат първата реално готова но не бързат да се хвалят
11
9
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 3 години
Голяма страна, ГОЛЕМИ ЛЪЖИ.(Само дето президентът им е лилипут).
10
7
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Започнаха да произвеждат ваксини на кило, като бомбите.
9
7
 
11
 
! Отговори
u2 преди 3 години
Нека БСП да организира безплатни автобуси до Масква за феновете си с цел ваксиниране... Ще направи огромна услуга на останалите български граждани...
8
5
 
11
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Атанас Велмазов 4 Руснаци първи в медицината. Какво ги плещиш бе ?Те дълго време отричаха гените. Нямат изработен скенер или друга високо технологична медицинска апаратура. Инвазивната кардиохирургия не тяхна.И още..? И още..!