Владимир Путин застава категорично зад Лукашенко, каква е целта?

Русия ще поеме контрола над държавните медии в Беларус
9 сеп 2020 21:45, Нели Христова
141
Владимир Путин застава категорично зад Лукашенко, каква е целта?
Снимка: БГНЕС

След седмици на спекулации и неясноти как президентът Владимир Путин планира да помогне на своя колега Александър Лукашенко, изглежда руският лидер е намерил начин да затвърди режима в Беларус. Той е изпратил ресурси от RT, за да "затвърди контрола над държавните медии" в Беларус, споделя източник пред Insider. През това време Лукашенко продължава да арестува своите противници.

Европейските тайни служби твърдят, че Лукашенко очевидно е под протекцията на Путин. Тази информация е важна, тъй като в продължение на две седмици изглеждаше така, все едно руският лидер не знае чия страна да заеме - тази на Европа или на отиващия си диктатор.

"Путин реши да застане плътно зад Лукашенко, за да попречи това народно въстание да го свали", казва военен служител на НАТО от балтийска страна, който не желае да бъде идентифициран, в разговор с медиите.

"Каква е крайната му цел остава неясно. Но засега наблюдаваме как той помага на Лукашенко с мека сила. Въпросът е, дали ще видим твърда сила или "малки зелени човечета", ако този метод се оказе неуспеше", добавя информаторът.

"Малките зелени човечета" е военен термин за нередовните, донякъде анонимни военни операции, проведени от анонимни руски сили през 2014 г. в Крим и през 2008 г. в Грузия. А самият Лукашенко говори за подкрепата, която ще дойде от Русия в интервю за RT, проведено от няколко добронамерени журналисти. Той лично благодари на редактора на руската държавна телевизия RT Маргарита Симонян, че е изпратила "техници и персонал, които да помогнат за поддържането на беларуските национални телевизионни оператори в ефир".

Според източници на Moscow Times руските служители са заменили голяма част от беларуските си колеги в държавната телевизия. Всички журналисти, които излязоха на стачка в Беларус и се противопоставиха срещу Лукашенко, бяха обявени за "врагове на режима". Броят им е около 300 души, като някои от тях сами са подали оставка.

"Също така видяхме няколко самолета, тясно свързани с ФСБ, да превозват хора и оборудване за разузнавателни и надзорни операции, насочени към ръководството на опозицията", казва балтийският представител на НАГО.

"Това е първият етап от подкрепата на вашия съюзник-диктатор: Укрепване на контрола над държавните медии. След това подкрепяте събирането на разузнавателна информация за това кой ви се противопоставя. Путин знае, че не можете да арестувате 100 000 души за демонстрации, но е убеден, че ако арестувате правилните 500 души, останалите 100 000 няма да се покажат", допълва източникът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само вижте протестиращите. Млади и неработещи. СРАМ. И при нас е така. И като сменят Лукашенко, тези млади веднага ще си намерят работа и ще почнат да работят за държавата си. СМЯХ. СМЯХ. СМЯХ. Хора без цел. Хора, които само се оплакват. Бас да държа, е после ще очакват държавата да им осигури всичко. :) По делата се разпознават хората. Какво и как са учили, какво и как са работели. Много млади момчета искат да тренират и да изглеждат добре, момичетата също, по-малко или изобщо да не работят.
109
2
 
4
 
! Отговори
Лъжа преди 3 години
Ако някой си мисли, че има свобода, жестоко греши. Всичко е икономика и интереси. Майданът го органзираха САЩ след като Русия и Китай бяха подписали горовор за търговия с валута, различна от долар. Сега явно проблемът е газта за ЕС. Това е също като да направиш война, за да продаваш оръжие. Меркел не е ли диктатор? Или просто властта там е разпокъсана и коалицията едва за 3 месеци се случи. И там има жажда за власт, ито каква. Да разрушиш е по-лесно отколкото да градиш.
108
2
 
5
 
! Отговори
Граничар преди 3 години
За неразбралите - и в Крим, и в Беларус Путин си брани системите за ранно предупреждение от ракетна атака от "доброжелатели".
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Потин : Крим наш... и Беларус наш ...
106
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко народът на Беларус ще го обеси надолу с главата.
105
3
 
2
 
! Отговори
реалист преди 3 години
До Анонимен107 ти си свободен само за да предлага на Истински Европейците дупата си и на гурбет.
104
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Струва ми се, че Лукашенко ще отиде при Янукович и Беларус ще подаде документи за НАТО и ЕС. Ама иначе путин бил най големия дипломат и политик в мире ха ха. Аз такъв некадърен дипломат не съм виждал в историята на света. Навсякъде удря на камък дребния.
103
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посочете ми един диктатор в света, който да не е приятел на путин. Затова казваме, че русия е ЗЛОто на този свят, защото подкпепя диктаторите и е срещу свободния свят.
102
12
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Чудесни новини! Надявам се Путин да реши да окажа съдействие и на г-н Борисов за премахване на протестите.
101
7
 
4
 
! Отговори
Руснак преди 3 години
До Луда работа ".....трябва да скъсат с Русия." Това е вярно,другарю!Съгласен съм!Рснаците не искат просяци,като укропи,белоруси и т.н.Ние не сме славяни, ние сме сами.
100
6
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Луда работаТе и 800 000 украинци няма да простят на Киев, че баха прогонени от Родината си. Може и да му е кофти на Путин за ресурсите и заводите и базите, но тези 800 000 са неговата вярна армия в случай на конфликт.ПП. тия убитите украинци да не са като военопленниците дет режимът ловеше по улиците на киев (документирано).
99
7
 
24
 
! Отговори
1997 преди 3 години
До АнонименОсобено като гледам Украйна-то едно богатство, една свобода,благополучие-а бе нямам думи.Само където станаха тоалетна хартия на западняците.
98
7
 
14
 
! Отговори
Ротшилдската преди 3 години
марионетка Путин излиза от шерка наречен пандемияпърво измисли ваксинавторо не само свали санкцийте, които наложи на Беларис за неналагане на карантина, но и защити Лукашенко от опитите да се организира Украйнски тип майдан в Беларусочевидно юдо-масонслите планове да осъмнем с глобално световно правителство до 2030 няма да се осъществят
97
4
 
13
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До АнонименНямам лични впечатления от положението в Полша,но общувам с доста Поляци и това,което казват се различава доста от твърденията ти.В Германия в района Дортмунд-Хановер-Билефелд ги има с хиляди.Само че почти всички работят за ок.1800 Е бруто,И като ги одрусат 460Е данъци е малко далеч от сумата дето я споменавашПояснявам,че говоря за общи работници ама те май всички са такива..
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а луканкошенко зад кой е
95
6
 
5
 
! Отговори
666 преди 3 години
пундю е следващия.
94
34
 
20
 
! Отговори
Луда работа преди 3 години
Някои пишат как Русия си била върнала Крим. По вярното е, че Русия изгуби Украйна която никога няма да и прости 14 000 убити украинци в продължаващата война вече шест години в Донбаска и Луганска област. С побоищата и арестите в Беларус които извършва Лукашенко с подкрепата на Русия хората в Беларус ще разберат, че ако искат да живеят мирно, свободно и да им се спазват човешките права трябва да скъсат с Русия.
93
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 101Знам какво е в прибалтийските републики и Полша от първо лице и знам как е в Беларус. В Полша имам роднини, познати и приятели, които си работят в страната и имат заплати от 2000, 5000, 10000лв или много повече и това е доста по-добре от Беларус. Винаги ще има бедни и необразовани поляци, които ще изкарват 2000 лв в Полша и ще отидат в Германия за 5000лв и това е нормално. В Беларус заплатите са смешни и ако не е Русия да ги спонсорира с евтин петрол няма и толкова да е "добре".
92
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин ги дърпа към Азия. И така ще докара НАТО в Беларус.
91
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голямата глупост е когато хората бутаха комунизма за да станем като запада.Което е абсурдно защото запада е станал богат не поради демокрацията а поради грабене на колониите си ние колонии никога не сме имали.