Руската ваксина с по-силен имунитет от преболедуването на COVID-19?

Разликата била 8-10 пъти, твърдят експерти
11 сеп 2020 07:38, Нели Христова
60
Руската ваксина с по-силен имунитет от преболедуването на COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Ваксината, разработена от института "Гамалея", осигурява по-високо ниво на имунен отговор у ваксинираните, отколкото от преболедувалите COVID-19, съобщи ТАСС.

"Нашата схема на имунизация осигурява по-високо ниво на имунен отговор при ваксинираните, в сравнение с преболедувалите. Разликата е 8-10 пъти", каза зам.-директорът на центъра по научните разработки, чл.кор. Денис Логунов на онлайн брифинг за ваксината "Спутник V", предава БТА.

Междувременно главният лекар на СЗО Сумия Сваминатан коментира прекратяването на клиничните изпитания на оксфордската разработка на ваксина срещу COVID-19 от "АстраЗенека", като каза, че "това е нормална клинична практика, тъй като безопасността на ваксината винаги е приоритет".

"Това е тревожен сигнал, но трябва да признаем, че в изследванията има успехи и неуспехи. Всичко може да се случи в рамките на клиничните изпитания и трябва да сме готови за това. Пътят не винаги е прост и прав. Но не бива да се отчайваме, такива неща се случват", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Dobri преди 3 години
Привет на вси4ки,вярващи и не вярващи в силата на руската ваксина....аз вярвам ,4е тя е най добрата в света и ако знам къде се продава ще купя за цялото семейство....10 долара...спомняте ли си ,4е Запада обяви за тяхната ваксина ,4е ще се продава по 100 долара...но после я намалиха на 20 долара...не им вярвам...за тях вси4ко е за много пари.... дори и за самолетите,който поръчахме !!!??
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм за руската ваксина доказано е там медицината е медицина а не търгашество Обаче всичко зависи от тиквата а тя се продава на ЕС и САЩ
45
1
 
2
 
! Отговори
Мисля, че преди 3 години
7 - 10 пъти увеличени антитела против ковид в тялото неминуемо ще създадат проблем от сорта на автоимунни болести. Поживьом - увидим....
44
1
 
1
 
! Отговори
999 преди 3 години
Гамалея е от турски и означава Велик, най- голям!
43
2
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Името е Николай Гамалия. А ГамалеИ е падежа за ппитежание - пр. имени ГамалеИ. Тоест на името на Николай Гамалея, който е РОДЕН В ОДЕСА. УКРАИНЕЦ Е. НЕ РУСНАК. ГОЛЯМ УЧЕН. ПОКЛОН.
42
0
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
До 47 Ами и аз мислех, че е Гамалей, но за всеки случай проверих и да - този път са прави. Гамалея е фамилията, факт.
41
4
 
4
 
! Отговори
Иво Инджова преди 3 години
Как може да пишете такива лъжи. Спутник В всъщност е последна версия на Новичока. Нашия другар Навални вече я изпробва -върши работа!
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина няма да бъде одобрена по 2 причини - твърде много пари се наляха в разработването на западна такава и по пропагандни причини - Русия все още е врагът докато Китай не я измести.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В публикациите се допускат две оцновни грешки. Първата руска ваксина е разработена от института кръстен на името на Николай Гамалеи. Повтарям - ГамалеИ.Наименованието на първата руска ваксина може да се изписва по два начина - на латиница - "Sputnik V"- на кирилица - "Спутник В",но в никакъв случай Спутник V, защото излиза ашлама-клонинг.
38
1
 
0
 
! Отговори
ДОКАЗАТЕЛСТВОТО преди 3 години
До: номер 49Еми то и аз си имам кусури, но си ги признавам, когато ме критикуват за разлика от други, които се мислят за богове.Добре, спирам дотук, надявам се че бях разбран правилно.
37
11
 
1
 
! Отговори
ДОКАЗАТЕЛСТВОТО преди 3 години
До: номер 47Каквото повикало, такова се обадило, нали?Знам, че си сбъркал на смартфона.И не съм заядлив. Но когато ме провокират с дебати на тема "фили" и "фоби" не се оставям!Мангъров изобщо не ти е ясен. Но ако не него, питай когото и да било с неговия ранг и ще разбереш, че това, което предлага Русия е шарлатания.Лично Мангъров ваксинира детето ми със задължителните ваксини когато беше бебе.А в Русия също има хубави неща, например бонбоните са им чудесни.А ваксините не са бонбони.
36
0
 
5
 
! Отговори
до долазателство преди 3 години
добре бе човек, разбрахме те. Ставаш обяснително досаден.
35
14
 
1
 
! Отговори
ДОКАЗАТЕЛСТВОТО преди 3 години
До: номер 45Не знам дали целта е умишлено да се разпалят спорове между "фили" и "фоби", но със сигурност резултатите са такива.Затова се опитвам поне малко обективно да коментирам.Както вече казах, на американците им липсва европейската култура.Даже това се вижда и в чудесното произведение на Алеко "До Чикаго и назад", което сега синът ми трябва да учи в училище.В Щатите видях една реклама: "Стоки от Европа".Русия обаче е по-голяма заплаха за останалия свят от САЩ.
34
0
 
9
 
! Отговори
до долазателство преди 3 години
като гледам освен да се заяждаш ехидно че съм объркал на смартфона буквичката ти друго нищо смислено не отговори. Мангъра е ясен , за нобелова награда ще го предлага Баце.
33
7
 
1
 
! Отговори
ДОКАЗАТЕЛСТВОТО преди 3 години
До: номер 38Виж какво, и САЩ се меси, както и Русия се меси.Само че... лошото е че Русия се меси много повече отколкото САЩ.И мога да споделя личен опит. Бях в днешна Украйна по времето на Горбачов, когато още беше СССР. Бил съм и в САЩ.Много неща там не ми харесаха, наистина бонбони и шоколади нямат.Сникърс не ми харесва, бонбонките M&Ms са ми единствените любими.Бирата им е оцветена газирана вода а дори руските бонбони са много по-хубави.Но пък видях и много хубави неща там.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
поредна безмислена статийка в този сайт която има за цел да противопоставя фоби и фили, така ви водят за носа и едните и другите по старото римско правило разделяй и владей.
31
7
 
0
 
! Отговори
ДОКАЗАТЕЛСТВОТО преди 3 години
До: номер 42Не се казва "долазателство", а доказателство.Но, да не издребняваме, случват се грешки.Но аз не греша за това което казах.Не съм религиозен, не вярвам нито в Евангелието, нито в Дявола.Принудих се да понауча нещо от медицината - за да се пазя от некадърни доктори.А и познавам доста добри лекари лично.Познавам лично и доцент Мангъров, който е от добрите.Та, само да потвърдя неговите думи - една ваксина за да бъде доказано безопасна трябва да минат повече от десет години!
30
5
 
6
 
! Отговори
ЛЗ3ФН преди 3 години
Тази ваксина е руска...Значи по презумция е лоша, вредна , скъпа , отровна и т.н. Ние ще почакаме презокеанската .
29
1
 
11
 
! Отговори
до долазателство преди 3 години
ти май четеш като дявола евангилието. Или си голям спец по имунология. Това коеъо са ти написали като за простосмъртен е че длед преболедуване имаш определен имунитет който се оказва че не е толкова силен. С ваксината ти е гарантирано че целево към вируса си имунизиран, а никой не ти говори за шоковата реакция на имунната система която не е пидготвена за вируса и тепърва реагира.Дано схвана нещо. И си избий политиката от здравето.
28
1
 
13
 
! Отговори
Професор от БАН преди 3 години
Очаквайте скоро наща ваксина - Ваксиникус Булгарикус, за сега е още на етап чертожна дъска но след година-три може да започнем работа по разработката. Дотогава пожелавам на себе си и колегите повече евро субсидии че да има и да се отчитаме пред оня-горе със шкафчетата.