Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални

ЕП поиска незабавно започване на международно разследване
17 сеп 2020 16:18, Елка Василева
70
Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която категорично осъди опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.

Още по темата

Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември.

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.

Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
21
 
6
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Удри с тоягата руските убийци, те само от това разбират!
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕП е импотентна сбирщина от корумпирани чиновници. СИВ беше много по работоспособна и смислена .Всичко е една измама.Нямаме полза да сме в ЕП и в НАТО , а имаме нужда от работеща държава със силна икономика и армия и неутралитет .
17
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече започвам да си мисля, че това си беше сценарий, за да наложат поредните санкции срещу Русия. Как пък не можаха да го доотровят руснаците, как пък веднага му организираха полет до Берлин, как пък онези взеха, че го излекуваха, та сега вече за санкции се заговори... моного смърди
16
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия да спре северен поток. Всичко останало е ала-бала и прах в очите. Чрез северен поток германия ще храни режима на путин с милиарди всяка година.
15
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи,глупости,наглост евроатлантическа никакви доказателства.На къде е тръгнал запада с тази конфронтация не е ясно.До никъде няма да е докарат.
14
11
 
10
 
! Отговори
4epa преди 3 години
TАКИВА СА КОМУНИСТИТЕ РУСКИ- И НАШИТЕ БКП- БСП НЕ СА ПО РАЗЛИ4НИ , НАЛИ СА ТЕХНИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ У4ЕНИЦИ !!!!!!!!!!!!!!
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗащоЕх, Путин да беше помислил за "тежките времена" преди да трови пак противниците си. Или той затова ги трови, защото иначе "тежки времена"?
12
2
 
3
 
! Отговори
До Защо преди 3 години
Щом тези всички са с двата крака в измамата Корона защо да не са единни в разделението? :)
11
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Запознат 4Ако е жив и снимката е истинска е стара отпреди няколко дни! Навални още като се е пооправил е преместен на "сигурно" друго място! В Шарите/ако има някой/ е имитатор за маскировка!
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС дори Турция не ги бръсне, какво остава за Русия.
9
3
 
13
 
! Отговори
Защо преди 3 години
В такива тежки времена на пандемия,вместо всички дасе обединят и да спрът конфронтацията те въвеждат санкции и ново разделяне, до къде ще се стигнем така?
8
2
 
17
 
! Отговори
Тия станаха смешни в преди 3 години
Тия станаха смешни вече.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални е железен изпи една бутилка новичок и му няма нищо а при 10 милиграма трябваше да е умрял. нека стане президент!
6
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навалка, другия път като ще пръскаш срещу хлебaрки, викни професионална фирма за вредители или поне отвори прозорците преди да легнеш да спиш!
5
3
 
12
 
! Отговори
луд преди 3 години
ТАЯ ОТРОВА Е КИТАЙСКА ТО ПА НИКОЙ НЕ ОТРОВИ МЕНТЕ ЕЕЕ
4
6
 
2
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Навални е в кома. Снимката е фалшификат и постановка.
3
3
 
23
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Къде продават Новичок, че има мравки в къщи, а не искам да ги убивам. Искам само да ги замая и после да ги преместя у комшиите.?
2
3
 
18
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Не че съм нагъл и неверни, но нещо доказателства ще представите ли? Спомням си на времето една епруветка разнася ха насам натам и съсипаха цяла държава, а се оказа лъжа на края.
1
3
 
18
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Кои са еврог.е.йския съюз ???? И кой е тоя анонимник Навални дето дори и техните не го познават ахахахахахахаахаха