Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални

ЕП поиска незабавно започване на международно разследване
17 сеп 2020 16:18, Елка Василева
70
Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която категорично осъди опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.

Още по темата

Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември.

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.

Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари