Ситуацията в Беларус: Може ли да избухне "война"?

Путин си изигра прекрасно картите, смята специалист
18 сеп 2020 22:38, Петя Славова
48

Границите на Беларус остават отворени, ден след като Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне "война".

Русия няма да позволи на Беларус да разпали война. Това каза за "Денят ON AIR"  експертът по международна сигурност Димитър Гърдев и допълни: "В един момент се оказа, че маските паднаха. Путин си изигра прекрасно картите и Лукашенко зависи само от него".

По негово мнение Русия е получила всичко, което иска.

"Тези 100 хиляди човека са опозиция, тези протести не са за първи път в Беларус. Помня, че предходните бяха много по-мащабни. Лукашенко е такъв и няма да се промени. Западът беше стреснат от решителността, с която той се обърна към опозицията", заяви той за Bulgaria ON AIR.

Според него към Беларус естествено било отношенията да бъдат други.

"Това е един процес, който няма да даде веднага резултат. И със санкциите не бива да се прекалява", допълни Димитър Гърдев.

"Виждаме как в такива общества, с такива лидери, санкциите се ползват като плашило", подчерта той.

Събеседникът коментира и отравянето на Алексей Навални преди седмици.

"Предлага се преглед на целия обем отношения с Руската федерация в рамките на една резолюция. За да се направи такъв преглед, ЕС трябва да стъпи върху независимо международно разследване, което трябва да е под егидата на ООН. За да се докаже, че е отровен Навални с "Новичок", дадената лаборатория трябва да има еталон, тоест да разполага с подобна субстанция", обясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
предпочиташ разруха и смърт пред диктатура?Ходил съм в повечето западни дъжави и разруха и смърт не съм видял, ако според теб диктатура значи просперитет и градивност спирам дискусията.Виж в страните от източния блок разруха и смърт колкото искаш, щото и по тия държави съм бил. Та въпроса е аз на оная си работа ли да вервам или на твойте глупости?
19
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брей,да не си мислите че хората там живеят,бедно в някои отношения са по добре от нас,училище безплатни,университет безплатни,болници безплатни,хранителни продукти евтини и истински,газ навсякъде,и по селата също ,и много да пиша )така че ЕС да си гледат техните бежанци от кол и въже,хората са ми ще се справят
18
2
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/7Тимошенко говореше за снайперисти по покривите подкрепящи подкрепяния от байдън премиер.
17
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До до 16/17Всезнайко, я кажи коя държава в европа е по-голяма диктатура от немско?!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Нали не искаш да кажеш със своето напредничаво мислене, че предпочиташ разруха и смърт пред диктатура?С други думи - демокрация на всяка цена.
15
9
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Заминавай в анадола като ти е по-добре диктатор да те управлява, аман от прости хора. Тия държави, за които говориш как да се оправят след толкова години диктатура, ти имаш ли гънки в мозъка. Толкова назадничаво мислене в модерни хора е трагично.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека всички прозападно "мислищи" посочат една, само една държава дето са я освободили от "диктатора" и са ядемократизирали в момента съществува нолмално и в мир.
13
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сърцето на Европа се разразяват средновековни действия, някакъв сатрап ходи като клоун с бронежилетки и автомати... бог да пази от такива ***. Това не е 21ви век. И тука искат да ни докарат президентска република по путински модел, дано се опазиме, че и нас това ни чака.
12
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо всеки мрази азиатскатаКлоака?
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мръсната игра на Запада е една и съща. Либия, Сирия, Ирак, Афганистан, Украйна.Разликата е само в различната тояга, която посреща кучето.
10
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сашаЛисия с каска ли спи......, че скоро ще го влачат по улиците?
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зелените човечета в Беларус ли са вече?
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите в евро и долари ще направят достатъчно хора русофоби и американофили.Стигат 10 000 наемници, платени от европейските фондове за подпомагане на дисидентството по света.
7
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дъртите платени русофобоски кухари, не *** а такива като туск иво минджев плевнелиев илиян василев и т.н.------А Борисов и Гешев русофили ли са?
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беларус не е Украйна. Беларус е много по-проруски настроена и много по-зависима от Русия. Освен това Западът не е въоръжавал опозицията с Украйна.
5
1
 
14
 
! Отговори
митя преди 3 години
защо бе, от този вестник, наливате вие масло в огъня?знайте, съграждани, като сложат война и беларус в едно изречение, особено като заглавие на статия, значи работят за някой.това ли ви е неутралния журнализъм, бе?аз не ви знам в училище дали сте давали някаква клетва журналистите(като докторите), ама и да не сте давали-нямате ли чувството, че служите на много лоши хора?
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, ако Европейският съюз започне да въоръжава опозицията в Беларус, както направи в Украйна, Сирия, Либия.
3
2
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Експерт по международна сигурност. Хахахахах откъде го намерихте тоя неадекватник?
2
2
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ако Лукашенко не направи драстични реформи,времето му изтича.От друга страна имаме "светлия" пример на провалена Украйна,който показва какво НЕ трябва да се прави-тоест цветна революция от соро*сов тип.
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Война едва ли, но беларусите да прстят няколко батальона спецчасти под прикритие да минат през соросовия ЕС и да начупят дъртите платени русофобоски кухари, не *** а такива като туск иво минджев плевнелиев илиян василев и т.н.