Как екипът на Алексей Навални успя да открие бутилките с Новичок?

Според тях те доказват, че опозиционерът е бил отровен преди да стигне летището
24 сеп 2020 19:00, Нели Христова
106
Как екипът на Алексей Навални успя да открие бутилките с Новичок?
Снимка: Instagram

Опозиционерът Алексей Навални вече се възстановява от отравянето с нервнопаралитично вещество и вчера бе изписан от болницата в Берлин, в която се лекуваше близо месец. Първоначално всички си мислеха, че опозиционерът се е отровил от чаша чай, която пие на летището в Томск. Но бързата реакция на член на екипа му, убеди германските следователи, че веществото "Новичок" е попаднало в организма на Навални по-рано от това.

Още по темата

Когато първите новини, че Навални е изпаднал в кома се появяват, Мария Певчих осъзнава, че трябва да действа бързо. Тя се втурва обратно към хотелската стая, която той бил освободил същата сутрин.

"Не беше решение, което трябваше да обмисляме - знаехме, че това е единственото нещо, което можем да направим", казва Певчих пред BBC.

Алексей Навални трябвало да се върне в Москва, а в Томск останал екипът му от антикорупционната фондация, за да довърши разследването, по което работели. Мария Певчих ръководи този екип. Те публикуват много подробни доклади, в които се разкрива корупция и злоупотреба с власт на различни нива в руския политическа сцена и бизнес.

"Алексей бе здрав мъж. Ние бяхме с него през последните няколко дни - първо в Новосибирск, после в Томск. Здравите хора не изпадат в кома без причина. Знаехме, че нещо не е наред. И, разбира се, това е Русия. За мой ужас отравянето тук е нещо нормално", споделя Мария. Ако Навални наистина е отровен, Певчих предполага, че ще има следи от това.

Как бяха намерени бутилките?

Един от служителите на хотела отива с тях в стаята, в която Навални е прекарал вечерта. "Първоначално не ни пускаха, за това пазехме вратата - за да сме сигурни, че никой няма да влезе вътре преди нас. Буквално поставихме стол пред вратата и я пазехме на смени", разказва Певчих. Те нямали план какво да правят, но когато все пак влизат в стаята заснемат всичко и по-късно го публикуват в Instagram.

"Влязохме вътре и за щастие имахме здравият разум да носим гумени ръкавици, благодарение на коронавируса постоянно ги носим с нас", казва Мария. Екипът й събира всичко, което Навални може да е докоснал. В клипа се вижда как те прибират в торба различни предмети, включително три пластмасови бутилки от вода. Гласът на служителя на хотела може да бъде чут на заден план: "Ако взимате нещо, ще ви трябва полицейско разрешение, така ми каза директорът на хотела", съобщава той. А един от поддръжниците на Навални отговаря: "За нещастие не може да изпълним това условие."

Мария Певчих и екипът й имат малка надежда, че ще открият нещо. Тя става още по-микроскопична, когато се налага да изнесат събраното от стаята и да го дадат за изследване.

Как доказателствата напускат Русия?

Няма директни полети от Томск до Омск. Самолетът на Навални каца там аварийно. За това Мария и екипът взимат автомобил до Новосибирск, а от там самолет до Омск. Всичко, което са събрали от стаята, е поставено тактично в багажа им за да привлече възможно най-малко внимание. Когато руските власти позволяват Навални да бъде отведен за лечение в Берлин, Мария се качва на самолета заедно с него и семейството му.

"Ако не бяхме взели тези бутилки от хотела в Томск, вече щяха да са изчезнали безследно", казва тя. По думите й, те доказват, че Навални е бил отровен преди да изпие чая на летището в Томск, но самите бутилки не са източник на отровата.

Докато Навални е в кома, експертите в Германия откриват и "недвусмислено доказателство", че той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок". Този резултат се потвърждава от две независими лаборатории във Франция и в Швеция.

Русия обаче твърди, че когато са му били взети проби в Омск, в тях не е имало нищо съмнително. Въпреки че Русия не отхвърля напълно идеята, че той е бил отровен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Германия трябва да им предаде информация, "която за съжаление досега ни беше отказана".

Кои въпроси остават без отговор?

Това, което остава неясно, е точният момент, в който Алексей Навални е бил отровен и има ли опасност някой друг също да пострада, както се случи в Солсбъри.

Експертът по биологични оръжия Владимир Углев каза пред BBC, че смята, че отравянето с Новичок на Навални е по-целенасочено от отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г. Докато те бяха атакувани с течност, нападението в Томск е различно и следователно по-малко опасно за другите, твърди той.

Според говорителката на Навални следите от Новичок са открити само върху една от бутилките с вода, а не върху други негови вещи.

Германските следователи не са имали достъп до дрехите, с които той е бил облечен в деня, в който се е почувствал зле, а самият Навални апелира тази седмица за връщането им от Русия. Здравните служители казаха за агенция ТАСС, че дрехите са били иззети от руските следователи и вече не е ясно къде се намират.

Засега критикът от Кремъл трябва да остане в Германия, за да завърши рехабилитацията си, но възнамерява да се върне у дома.

"Надявам се един ден да разберем как Алексей е бил отровен“, казва Мария. "Сега нямаме идея. И не зависи от нас да разследваме това."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
транс-атлантическа пропаганда... не искам и да слушам вече ,затъпяхте много на публиката!
25
3
 
13
 
! Отговори
и защо преди 3 години
*** е използвал новичок когато той е само руска разработка....един вид сам насочва следите към себе си ??? сигурно има и други отровни вещества които се произвеждат от по-широк кръг държави а ако бяха ползвали рицин мисля ,че от него няма излекуване. нещо слаба постановка ми се вижда отново да се влошат отношенията русия ес...кой ли има интерес от това ...сещам се за едни гринговци.
24
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво работи тоя и как се издържа? Обикалял от град на град в Русия да бори корупцията, ха-ха. А транспорта, хотелите, храната кой му плаща, че и екип влачи с него?
23
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано или късно Навални наистина ще се завърне в Русия, защото той е бъдещият президент на Нова Демократична Русия, но това ще стане след близката космическа война.
22
3
 
27
 
! Отговори
ира преди 3 години
Всички натровени пращят от здраве май...И всичките са в чужбина. много са репресирани .
21
6
 
19
 
! Отговори
C2 H5 OH преди 3 години
Пиянде и симулант...м
20
5
 
17
 
! Отговори
Емил преди 3 години
Слизах бързо, катерейки се бавно нагоре. Летях на високо пълзешком по земята. Платих с последните си пари, без преди това да имам пукната пара. Изпих си водата, като я набучих на вилица. Нещо не такова, но същото, де!
19
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пред тия, агата кристи ряпа да яде. Шерлок Холмс е като първокласник. 18207
18
3
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- И кого ще убедят с тия пълни простотиии? Открили и взели бутилките с "Новичок", но самите бутилки не били източник на отровата?!? - Какво е това твърдение, чорт поберит...
17
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе направо остана да си признаят. Втурват се, носят си фотоапарати, гумени ръкавици, направо грабват шишетата с вода, защото са сигурни с какво е отровен . Абе направо Кремъл е виновен. Ако не вярвате, питайте ингилизитата.
16
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По същия начин както намериха паспорта на един от похитителите на самолетите на 11.09 - самолета се блъска в небостъргач с 800км/ч, взривяват се 100+ тона керосин, падат милиони тонове железобетон, но паспорта му е цял!!!
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Това поразява преди всичко мозъците на опозиционерите!
14
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи тази Мария живееща в Англия поставя веднага диагноза Новичок и даже разбира кога го е взел??? Сериозно ли? И на смени пазели стаята, така ли? Хахаха добре ще му кажа. То така хотел ще позволи на някакви си да слагат столове и да висят и да задържат стаята с или без основание. Ако е имало нещо такова полицията е щяла да дойде за да види какви са тези лудите дето всяват размитици в хотела...Просто много глупава история
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другия път да не прекалява със самогона че съдържа метилов алкохол и може да не оживее!
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Прав си, този "берлински пациент" го мрази цяла Русия! Чети тяхните социални мрежи, от подигравки, до открита омраза! Има-няма 2% ненормални като него го поддържат, и то всички не по-възрастни от 14-15 годишни! Защото тия са малки и нищо все още не разбират! А по-вързастните направо даже не му обръщат внимание.
11
0
 
13
 
! Отговори
На къде без котка преди 3 години
Без умряла котка от МЕНТАЧОК не важи...
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И взеха бутилките пълни с отравящо вещество без никакви предпазни средства и никой не пострада??? Що за отравящо вещество е това???
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да питат Ми 6.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-------------------
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но бързата реакция на член на екипа му, убеди германските следователи, че веществото "Новичок" е попаднало в организма на Навални по-рано от това.Е бати е експерта е тази, веднага разбира че е Новичок, веднага се втурва в стята, веднага разбира кога е станало.. това ако не е нагласено то няма какво да е. И всичко венага заснемат ... да бе да, тязи седи зад всичко а тя живее в Лондон и всичко е ясно кой и как го е организирал, не е Путин 100%