Чернобил на морското дъно - защо Русия ще извади ядрените си подводници от Арктика

Вече 17 години роднини на загинали моряци чакат да погребат близките си
25 сеп 2020 22:00, Нели Христова
93
Чернобил на морското дъно - защо Русия ще извади ядрените си подводници от Арктика
Снимка: БГНЕС

"Имам моменти, в които не съм нормална, полудявам и вярвам, че той е жив, така че нося нечетен брой цветя. Те трябва да извадят подводницата, така че ние, майките, да положим останките на синовете си в земята и да имаме малко повече спокойствие."

Руснаците по традиция носят нечетен брой цветя на жив човек и четен на гробовете на мъртвите. Но 83-годишната Раиса Лапа редовно поставя три рози или гладиоли пред паметната плоча на сина си Сергей. През 2003 г. той потъва заедно с ядрената подводница, на която служи в Арктическия океан. След 17 години желанието й да погребе сина си може и да се изпълни. По-рано тази година президентът Владимир Путин нареди две от потъналите руски ядрени подводници и четири реакторни отсека да бъдат извадени от тинестото дъно, намалявайки количеството радиоактивен материал в Северния ледовит океан с 90%. Първата в списъка е подводницата K-159, на която служи Лапа заедно с още 6 души.

Взети заедно двете подводници съдържат един милион кюри радиация или около една четвърт от радиацията, която бе освободената през първия месец след бедствието във Фукушима.

K-159 се намира точно извън Мурманск в Баренцово море, където е най-богатият риболов на атлантическа треска в света и също така важно местообитание на червен кралски рак, моржове, китове, полярни мечки и много други животни. А въпреки че Русия иска да намали радиокативният материал в Северния ледовит океан, тя продължава да води поредната "нуклеаризация" на Арктика с нови кораби и оръжия, два от които вече са претърпели инциденти.

Разлагащо се наследство

През Студената война САЩ и СССР построяват 400 ядрени подводници. Само на 97 километра от границата с Норвегия арктическото пристанище Мурманск и околните военни бази стават център на ядрения флот и ледоразбивачите на СССР. Там се изсипва и тяхното силно радиоактивно гориво. След падането на Желязната завеса последиците са ясни -  от залива Андреева изтичат 600 хил. тона токсична вода в Баренцово море през 1982 г., горивото от повече от 100 подводници било държано отчасти в ръждясали кутии под открито небе. Опасявайки се от замърсяване, Русия и западните страни, включително Великобритания, предприемат действия за почистване, хвърляйки близо $1,3 млрд. за извеждане от експлоатация и демонтиране на 197 съветски ядрени подводници, изхвърляне на стронциеви батерии от 1000 навигационни маяка и извеждането на гориво и отпадъци от залива Андреева и три други опасни крайбрежни обекта.

Но съветски ядрени отпадъци има и на дъното - 18 000 радиоактивни обекта лежат на дъното на Северния ледовит океан, сред които 19 кораба и 14 реактора. Излъчването на радиация от тях се е доближила до фоновите, благодарение на натрупването на тиня. Но 1000 от тях все още имат повишени нива на проникващо гама лъчение. 90% идват от 6 обекта, които "Росатом" ще извади през следващите 12 години. казва Анатолий Григориев, ръководител на международната техническа помощ на Росатом. Те включват двете ядрени подводници и реакторни отделения от три ядрени подводници и ледоразбивача Ленин.

"Считаме, че дори изключително ниската вероятност от изтичане на радиоактивни материали от тези обекти представлява неприемлив риск за екосистемите на Арктика“, каза Григориев в изявление.

"Чернобил в забавен каданс на морското дъно"

Другата подводница е K-27, позната като "златната рибка", защото стурвала много пари на държавата. Тя е дълга 118 м и е създадена да унищожава други подводници. Още от 1962 година обаче тя била пълна с проблеми заради експерименталните си реактори с охлаждане на течни метали. Шест години след пускането й един от тях се пука и излага 9 моряци на опасно ниво на радиация. Тъй като съдбата на K-27  била ясна, тя е потопена след инсталирането на някои мерки, които трябва да запазят останките в безопасност до 2032 г.

По-притеснителен обаче е случаят на K-159. Тя се озовава на дъното на океана без предупреждение, а заедно с нея и 800 кг обработено ураново гориво. Томас Нилсън, редактор на онлайн вестника The Barents Observer, описва подводниците като "Чернобил в забавен каданс на морското дъно".

Всички експерти са категорични - въпросът не е дали те ще замърсят водите. Въпросът е кога ще го направят. "Те съдържат голямо количество отработено ядрено гориво, което в бъдеще със сигурност ще изтече в околната среда и от опит знаем, че само малки количества замърсяване или дори само слухове за радиация биха довели до проблеми и икономически последици за морските продукти и риболова", казва Ингар Амундсен, ръководител на международната ядрена безопасност в Норвежкия орган по радиационна и ядрена безопасност, пред BBC.

Прокълнатият август

Сергей Лапа бил роден далеч от морето, но още от малък бил запленен от водите му. Когато пораснал, той бил приет в престижната инженерна академия в Севастопол, Крим. Висок, атлетичен и енергичен, той бил приет във флота. Но след разпада на СССР, в армията настъпила криза, която била потвърдена от потъването на високотехнологичната подводница Курск през август 2000 г.

По това време Лапа вече е ръководител на K-159, която ръждясвала от 1989 година на кея в изолирания военноморски град Гремиха, наречен „остров на летящите кучета“ заради силните си ветрове. На 29 август 2003 година дългоочакваната заповед K-159 да се премести и да стигне до Мурманск за демонтиране най-накрая пристига. Ветровете са както обикновено силни. Кабелите, които теглят подводницата към залива, се късат. В осмо отделение навлиза вода. Екипажът до последно се опитва да я задържи на повърхността. В 02:45 ч. Михаил Гуров изпраща последно радиопредаване: "Наводняваме се, направете нещо!" Когато пристигат спасителните лодки от влекача, K-159 вече е на дъното до остров Килдин. Трима моряци се измъкват, но само един оцелява -  старши лейтенант Максим Цибулски, чието кожено яке се напълнило с въздух и го поддържало на повърхността.

Още една подводница потъва през "прокълнатия август". Гневът обаче не е толкова голям, колкото за Курск.

Военноморските сили обещаха на роднините на загиналите моряци, че ще вдигнат K-159 от дъното на океана на следващата година. Но и днес подводницата лежи там. Дори и след 17 години на корозия, поне костите на моряците все още са на борда на подводницата.

"За всички роднини би било известно облекчение, ако бащите и съпрузите им бъдат погребани, а не просто да лежат на дъното в стоманен корпус", казва синът на Гуров Дмитрий. "Просто никой не вярва, че това ще се случи."

Но ситуацията се променя - Русия отново има интерес към Арктика, а точно над K-159 преминава Северния морски път, по-кратък маршрут до Китай, за който Путин обещава, че ще достигне 80 милиона тона трафик до 2025 г.

Подводницата трябва да бъде премахната

Това обаче ще е сложно - няма плавателен съд, който да може да я издигне на повърхността. Поради тази причина ще бъде построена специален спасителен кораб. Но има и много опасности - ако се случи инцидент при издигане на подводницата, може реакторът внезапно да избухне, потенциално да смесят горивни елементи и да започне неконтролирана верижна реакция и експлозия. Това ще повиши нивата на радиация при рибите 1000 пъти над нормалното или ако това се случи близо до повърхността, да облъчи сухоземните животни и хората, установява норвежко проучване.

Според експертите този риск при K-159 и K-27 е малък и може да бъде напълно отстранен с правилното планиране. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП ни провали прес ВСВ !!!
52
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой казва, че няма шорошка измeт в България?
51
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой казва че българите не сме били политически народ?!? Да живее генерал Луков !!!
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво полиглот утре казвам на шефчето ти да те повиши
49
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние също сме виновни за краха на третия райх. Да, попиляли сме всички тука на Балканите, но.. Фюрерът иска български лъвове за да превземе Мacквa, нашите отказват.. иска eвpeите, нашите отказват да ги пратят.. еми ние не знаем какво искаме. Затова сега ще теглим бързи кредити и ще връщаме 5000%
48
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60"Да, положението с авариралите руски ядрени подводници е лошо, но кое е по-лошо? Да получиш авария защитавайки родината си .."Ква "родина" каскет? Да обикаляш целия свят под вода не е "родина".
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 52Пий си хапчетата.
46
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко след войната американците се усетиха какво направиха - страната която спасиха СССР се превърна в техния най-голям противник. Ако бяха малко по-тарикати щяха да със третия райх и България и тия двете бомби ги пускат над Мacквa и Ленинград, след което пича с мустаците завладява целия свят и го модифицира така както трябва да бъде, нали се сещаш лек
45
16
 
8
 
! Отговори
до 60 преди 3 години
Отговорът е че САЩ трябваше да попилеят Мacквa, а не Хирошима и Нагасаки и така да прекратят устрема на третия райх да направи света нормален.
44
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадни западни слагачи.Нима Франция не попиля атолите Моророа и Бикини през 90-те? Нима добрата сащ не изпепели Хирошима и Нагасаки, употребявайки ядрено оръжие срещу мирно цивилно население? Къде са хим. оръжия на Саддам? Да, положението с авариралите руски ядрени подводници е лошо, но кое е по-лошо? Да получиш авария защитавайки родината си или да попилееш умишлено цивилни граждани?Отговорът оставам на читателите.
43
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауууууу колко страшно.Ама за радиацията от Фукушима в океана - ни вопъл ни стон...
42
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кeнeфa БyгapиcтaнНие освободихме Таманския полуостров от присъствито си. Попиляха ни хазарите и трябваше да си търсим нова земя, след като изоставихме Фанагория.
41
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига че сте незначителна държавица плюнкa ами тръгнали да обсъждат зверовете САЩ и Русия.. ако не бяха руснаците.. бyгapaците сега щяха да бъдат асимилирани от съвременна Турция и въобще нямаше да се знае че е имало такива чyкyндypи населявали Балканите. Сърбите, гърците и румънците сами си оправиха нещата само 50-ина години след като бyгapaците пуснахте oтoмaнцитe да минат като на парад през смешния бyгapиcтaн.
40
25
 
3
 
! Отговори
кeнeфa Бyгapиcтaн преди 3 години
Вие бyгapaците кой освободихте?
39
7
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Ама никой не е длъжен да ви плаща за да ви изчисти каквото и да било бе клoyни конcкoпaшати откъде се домъкнахте в европа циреи такива все някой трябва да ви плаща или някой ви е длъжен да ви освободи от робство нито САЩ нито РУсия нито ЕС нито който и да било не ви е длъжен с нищо
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лошия" Запад, плащал, за да се почисти морето от руските ядрени ***.Мдаааааа.
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45-89 хем с Русия ама се кефим на Америка, 89-2020 хем с Америка ама се кефим на Русия, ще ядете вие слонския тaтapчета *** бeзpoдни ще разберете откъде изгрява слънцето
36
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските подводници: най-подводните в света!
35
10
 
9
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
Сделано в СССР...
34
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Единия говори за РКС и Наркооп, другия за конските косми на жена му на гърба и гръцки...