Какви са отношенията София-Москва след шпионския скандал?

Това е трети скандал, припомня експерт
25 сеп 2020 10:28, Петя Славова
226

Модернизацията на българската армия отново се оказва в основата на нов епизод от напрежението по линията София-Москва. Двама руски дипломати бяха помолени да напуснат страната ни, защото контраразузнаването и прокуратурата имат данни, че са проучвали чрез българи с достъп до секретна информация какво предприемаме в отбраната си.
Още по темата

"Търговско-икономическите отношения не са чак толкова зависими от дейността на двама дипломати. Когато се вдига толкова шум, едва ли ефектът е защита на националната сигурност. Ефектът е повече публичен", каза за "България сутрин" журналистът, който е дългогодишен кореспондент на БНР в Москва, Валери Тодоров.

Той добави, че това е трети такъв скандал, което създава усещане към вътрешнополитическа мотивация.

"Не може да се стигне до прекъсване на дипломатичните отношения. Когато има пробив в националната сигурност и изтече стратегическа информация и в това са замесени дипломати, най-естественото нещо е да бъде поискано тяхното отзоваване. В такива случаи почти задължително е реципрочно изгонване на български дипломати", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков.

По думите му се вписваме в общата конфронтационна среда, като конфронтацията ескалира, но като че ли е полезна и за двете страни и служи за вътрешна консолидация на Русия. Според него ако някои български граждани са издали тайна, досега имената им щели да бъдат известни. "Едва ли хора с експертни знания са обект на интерес само от руското разузнаване. Част от националната сигурност е информационната сигурност. Рангът на тези разузнавачи е пресилен - единият е работил от 1 година, а другият от 4 години. Такъв тип случки се решават "на тъмно", рядко им се дава публичен ефект", акцентира журналистът Валери Тодоров.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че България трябва да блокира процеса на преговори за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Има ли право България да заема толкова твърда позиция?

"България може да изисква спазването на договора за добросъседство. С подобни изявления постигаме това, което македонизмът не може да постигне за десетилетия. Това трябва да се решава по пътя на диалога, ние държим в ръката си ключ, а го използваме като тирбушон, комисията не може да прави инвертаризация на историческите личности", категоричен бе директорът на Института за икономика и международни отношения.

Валери Тодоров посочи, че имаме две цели в отношенията със Северна Македония - да се спрем на понятието общо минало и да разтълкуваме понятието общо бъдеще. "Не бива да реагираме на крайни изявления от македонисти. Може би Северна Македония трябва да бъде притискана да се приближава с по-смели крачки към признанието на историята", заключи Тодоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
12
 
14
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Кои са българите давали сведения на руските шпиони ? Дали не са онези двамата от президентството, дето Гешев ги надуши и заради тях Радев вдигна въстанието ?
141
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Артьом и Степан ги депортираха в Масква, а родните индивиди с български паспорти и руско самосъзнание място не могат да си намерят. Супер!
140
10
 
6
 
! Отговори
.... преди 3 години
До Чебурашкати си еталон за болен мозък!
139
13
 
18
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Не съм чел никъде друг "Натовски Генерал"да рИве за сваляне на санкциите срещу Русия:):):)Само нашия Натовец Фигурант:):):)
138
11
 
13
 
! Отговори
до тонката преди 3 години
Абе на тоя нашия Фигурант Радев(Божков така го нарече)защо все рИве за сваляне на санкциите срещу Русия?--------------Ми, парите "не миришат"!Тях или ги имаш, или ги немаш!Пък и дет съ викъ - "апетита иде с яденето"!
137
14
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Абе на тоя нашия Фигурант Радев(Божков така го нарече)защо все рИве за сваляне на санкциите срещу Русия?:):):)А уж бил Натовски Генерал:):):):)
136
5
 
18
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Бг няма армия!!!Още по малко пък "Модерна и Боеспособна"!Смирите се с този Факт!Но, в Бг има хЪмирикански бази, които наистина биха могли да заинтересуват руснаците!Та, най-вероятно, туй ще да е била причината за "скандала"!
135
14
 
16
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Краварите в америка да нямат работа в Европа.
134
8
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
И аз като 169 не знам за отношенията,но знам,че от това какво пише в Руската преса, в България се интересуват само Руските емигранти,които вече хич не са малко и нашите закоравели комунисти от Бесепето:):):):)
133
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам за отношенията, но в руската преса си правят гаргара с нас.Един вид след като сме ги обвинили, че шпионират модернизацията на армията ни, следва, че имаме армия, пък и модерна.Две неща, които никак не са сигурни дали ги има в действителност.
132
6
 
8
 
! Отговори
Отношенията преди 3 години
Интересно какви могат да бъдат отношенията между Русия и България,като целия ни т.нар.политически елит е от или руски агенти или продажни клептомани. Радев.агент,Тиквата.прокарва само руски газопроводи и енерг.проекти, Нинова, Сидеров, Каракачанов...руски ***, Симеонов.на думи за България,на дела за руската мафия.
131
5
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
КРАВАР яшкаправилно каза само съседи ахАМЕРИКАНЦИТЕ целия свят трепятсамо те са изпозвали атомна бомба в чове;ката история
130
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави впечатление ,че Русофилството в България зависи от цената петрола.Вдига се цената на петрола ,засилва се и русофилството.Пада цената спада и русофилство.Всичко е бизнес.
129
12
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Питам се, що за същество трябва да си, за да защитаваш една агресивна, чужда държава, която е враг на страната, в която си се родил. Държава, която напада и избива най-близките си съседи и им отнема територии, само защото не искат да бъдат вечни васали и желаят да бъдат свободни и да вървят по собствен път? Държава, която избива най-цинично жени и деца, оправдавайки си, че това са терористи. Държава, която може единствено да разрушава и убива, а не да гради и да създава, държава, в която лъжата и измамата са се превърнали във висша ценност? Държава, която се нарича Русия?
128
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашкаti si nespasqemo typ bratche
127
16
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
натовци изпарете се от света ,не само от България :)
126
4
 
8
 
! Отговори
Кауня преди 3 години
Кервана си върви кучетата лаят! Какъв е обаче резултата. Анталия фращи от руснаци а в Слънчака не са ги виждали от година. До Анталия се строят 4х1200 мегавата а Белене все още гьол. Лукойл продаде най-голямото ни предприятие на офшорка и пътя на Кремиковци е ясен.Всъщност за какви отношения може да става дума .Дефакто ние сме във студена война , ако някой е забравил. Всъщност никой не ги е молил на 2 пъти да ни освобождават, на народа ни при султана, Хитлер и днес при НАТО си му е ОК.
125
5
 
17
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... Навсякъде в България наред с българското знаме се вее това на ЕС...... И единствено българофобите, национални предатели от петата колона на Москва горят на своите сборища край язовир Копринка знамето на съюза в, който България членува.
124
9
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... Навсякъде в България наред с българското знаме се вее това на ЕС..... Така и трябва да бъде! България е член на ЕС. На, който не му отърва да емигрира в Русия!
123
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧебурашкаВ голяма грешка. Навсякъде в България наред с българското знаме се вее това на ЕС. Дори и по бай-тошово време нямаше съветски знамена навсякъде. Прави си изводите.