Ракета унищожи историческа арменска катедрала в Нагорни Карабах

Обстрелът е броени часове преди срещата в Женева
8 окт 2020 19:30, Нели Христова
120

Снимка: БГНЕС

Историческа арменска катедрала е била повредена при обстрела от страна на азербайджанските сили по Нагорни Карабах, предаде Франс прес.

"Въоръжените сили на Азербайджан са бомбардирали арменската църква "Свети Христос Всеспасител" в град Шуша", обяви Информационният център на арменското правителство във Фейсбук. Към съобщението в социалната мрежа има и снимки, показващи повредения храм, допълва БТА.

Вижда се, че ракета е паднала директно върху купола на църквата и го е пробила. Вътрешността на храма също е понесла сериозни щети, посочва ТАСС.

Днес има нови сражения между въоръжените сили на Азербайджан и на етническите арменци от азербайджанската сепаратистка област Нагорни Карабах.

Обстрелът е броени часове преди срещата в Женева, на която съпредседателите на Минската група ще обсъдят как да осигурят прекратяване на огъня в анклава и да предотвратят риска от по-голяма война в Южен Кавказ, предаде Ройтерс.

Азербайджанският министър на външните работи Джейхун Байрамов ще се срещне в швейцарския град с представители на САЩ, Русия и Франция. Арменският му колега Зограб Мнацаканян се очаква да се срещне с пратеници на трите страни в понеделник в Москва.

Разговорите бележат началото на координирани усилия на трите сили да спрат боевете, избухнали на 27 септември и засилили безпокойството за сигурността на тръбопроводите, доставящи азербайджански природен газ и петрол за Европа.

САЩ, Франция и Русия са съпредседатели на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която посредничи от десетилетия за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах.

Часове преди началото на разговорите в Женева Азербайджан обяви, че град Ганджа, дълбоко навътре на негова територия, е бил обстрелван от арменските сили.

Един цивилен е бил убит в Геранбойски район. Други азербайджански села и градове също са били обстрелвани от етническите арменски сили.

Според азербайджанските власти от началото на ескалацията на насилието на 27 септември са загинали 31 цивилни, а ранените са 154, предаде ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че Азербайджан не е давал данни за убити и ранени военни.

Арменските сепаратисти от Нагорни Карабах казаха, че главният град в анклава Степанакерт е обстрелван и че 30 войници са били убити. С това военните загуби на арменските сепаратисти достигнаха 350 души. От началото на изблика на насилие в Нагорни Карабах са били убити 19 и ранени още много цивилни.

В Степанакерт през цялата нощ сирените са виели на редовни интервали, след което са отеквали силни взривове, обикновено по три или по четири.

Типът на оръжията, използвани от азербайджанските сили, не е известен със сигурност, но сепаратистките власти твърдят, че имало обстрел по градски зони със Смерч - убийствените 300-милиметрови ракети, наследници на прочутите Катюша, отбелязва Франс прес.

Неексплодирали устройства, очевидно от този тип, са видими из града, а цели сгради са изцяло разрушени от обстрела, като на мястото на някои от тях има кратер с размер от десетина метра - признак за мощността на използваните бомби.

Дронове прелитат редовно над града, но по-често през деня, като предшественици на обстрел по конкретни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Американска катедрала бе мамка им от къде на къде бе?
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това са отсколки от бетон на взривена казарма наблизо.Защото се отрича и се обвиняват взаимно.
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
150 000 арменци изгонили1 000 000 азери от нагорни Карабах пълни щуротия!
83
2
 
0
 
! Отговори
456 преди 3 години
До KКой каза това.Сигурен ли си .
82
0
 
0
 
! Отговори
456 преди 3 години
До АнонименСтиска ли ти.Опитай, нямам нищо против.
81
4
 
16
 
! Отговори
K преди 3 години
Това си е арменска територия с арменско население открай време
80
5
 
8
 
! Отговори
АМЕН преди 3 години
Бог поругаем не бива!Интересно е какво ще се случи на азера наредил да се обстрелва църквата.
79
6
 
13
 
! Отговори
Satira преди 3 години
Мюсюлманска му работа, ще стрелят по населен град със Смерч. Какво ли мисли Ердоган по този въпрос. Аа да може би е обявил Джихад вече. Верно че Ислямистите могат да взривяват каквото си пожелаят.
78
11
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Ако ракета беше пробила покрива и взривила в черквата, сградата щеше да е наполовина. Не виждате ли, че това е изоставена черква с срутен покрив. По-точно със срутени покриви. Всички пейки и икони са здрави, има само паднал на земята материал от покрива.
77
3
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Матушка защо не помага на Армения. Нали са в ОДКБ.
76
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа.
75
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А знаете ли какво в Нагорния Гарабахе до армян жили само динозаври? Гарик Мартиросян.Без коментар Мъж с израз на безсилие
74
7
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Турците това са сторили,когато българската армия се изтегля от Одринска тракия.Нищо ново.
73
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е пуйкия да бъде раздробена на парчета
72
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наборни войници на Армения се бият срещу платени джихадисти.
71
10
 
19
 
! Отговори
flach преди 3 години
Хайде, взеха домовете на 1,5 милиона арменци през 1915 г., Азербайджан прави същото.Крадци
70
9
 
14
 
! Отговори
flach преди 3 години
Хайде, взеха домовете на 1,5 милиона арменци през 1915 г., Азербайджан прави същото.Крадци
69
0
 
4
 
! Отговори
456 преди 3 години
Г-жа Христова, така наречената журналистка,ако не е тайна ,вие къде завършихте журналистика.Имам право да ви питам нали,все пак излизате пред хора.
68
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Армените нападнаха първи на 27 септември, още тогава прогнозирах, че ще ядат здраво хyрката!За какво им трябваше на баир лозе?
67
1
 
1
 
! Отговори
До Селяндур преди 3 години
Аз пък казвам, че бай Тошо беше седнал.