ЕС със санкции срещу 6 руснаци заради отравянето на Навални

Имената им ще станат известни след влизането на мерките в сила
14 окт 2020 15:10, Елка Василева
24
ЕС със санкции срещу 6 руснаци заради отравянето на Навални
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС постигна съгласие да наложи санкции на шестима руснаци и на една организация заради предполагаемото отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с нервен агент "Новичок", посочиха евродипломати пред Франс прес.

Посланиците на 27-те страни от ЕС одобриха санкциите, след като през миналата седмица Франция и Германия предложиха въвеждане на подобни мерки, заявявайки, че Русия е отговорна за отравянето на Навални.

В съответствие с обичайната практика на ЕС тези, които са обект на санкциите, включващи забрани за пътуване и замразяване на активи, няма да бъдат посочени поименно, докато мерките не влязат в сила в четвъртък, но вероятно става въпроса за руски служители.

Още по темата

Русия ще даде огледален отговор на санкциите на Европейския съюз във връзка със случая Навални, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

ЕС многократно настоя Москва да разследва отравянето, което се е случило на руска земя, но в съвместно изявление миналата седмица френският и германският външен министър заявиха, че Кремъл не е излязъл с "никакво достоверно обяснение".

Ходът за налагане на санкции на Русия се осъществява, след като надзорният орган на ООН за химическо оръжие потвърди констатацията на Германия, Франция и Швеция, че Алексей Навални е бил отровен от нервен агент от разработената от СССР група "Новичок“, предаде БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
30
 
12
 
! Отговори
България в НАТО и ЕС преди 3 години
Браво на Европейския съюз, така трябва да се действа срещу наглите отровители на Путин. Но според мен е време вече да се вземат по-твърди мерки и джуджето да бъде ликвидирано.