Ще бъдат ли наказани руските хакери от ГРУ, опериращи само от "чиста злоба"?

Те планирали атака и над Игрите в Токио, а зад тях стои самият Путин
20 окт 2020 22:00, Нели Христова
136
Ще бъдат ли наказани руските хакери от ГРУ, опериращи само от "чиста злоба"?
Снимка: БГНЕС

След като Министерството на отбраната на САЩ обяви, че шестима руснаци от ГРУ са обвинени за кибер атаки срещу зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг, Великобритания също разкри информация от своите разузнавателни служби. Според тях Русия е планирала и мащабна кибер атака, която е щяла да съсипе Олимпийските игри в Токио тази година, преди те да бъдат отменени.

Още по темата

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб обяви, че ГРУ се е прицелило в "организатори, логистични услуги и спонсори", а когато е атакувало Игрите в Пьонгчанг през 2018 г., като опит за отмъщение, че повечето руски атлети не бяха допуснати до състезанията заради допинг скандала, звеното на ГРУ се опитало "да се дегизира като севернокорейски и китайски хакери", съобщава BBC. 

Кои са руските хакери?

Твърди се, че екипът The Sandworm (Пясъчен червей) е този, който е отприщил кибер хаос срещу враговете на Кремъл по цял свят. Той работи във висок небостъргач със сини стъкла, известен само като "Кулата". От този адрес - ул. Кирова 22 в предградието на Химки, хакерите от The Sandworm, известен още по-прозаично като блок 74455 и "основният център за специални технологии", предприемат кибер атаки срещу украинската енергийна система, кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон през 2017 г., олимпийските игри в Южна Корея през 2018 г. и разследването във Великобритания за нападението с "Новичок" в Солсбъри същата година. Според експерти по киберсигурност, същото звено е участвало и в хакването на Националния комитет на Демократическата партия, и предизборната кампания на Хилари Клинтън през 2016 г., маскирана като хактивистка група, наречена Fancy Bear.

Руските хакери не причиняват просто объркване и неудобство. Те оставят стотици хиляди украинци без светлина и топлина в средата на зимата и изключват компютърната система на голяма болница в Пенсилвания. Техните подвизи са само първата стъпка пред бъдещата, необуздана кибервойна, която може да се разиграе в реалния свят.

За да се подготвят за атаката срещу Олимпийските игри, The Sandworm изучавали тактиката и стила на своите колеги от Северна Корея - групата Lazarus, за да могат да ги имитират, а подозренията да паднат върху Пхенян. Когато лабораторията за научно-технологична отбрана на Обединеното кралство и Организацията за забрана на химическото оръжие в Хага започнаха да разследват нападението на нервнопаралитичения агент "Новичок" срещу дезертьорът от КГБ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през март 2018 г., хакерите от The Sandworm изпратиха писма до разследващите и в двете организации, които уж били от известни германски и британски журналисти. И за да са сигурни, че поне няколко от получателите ще  щракнат върху връзките, свързани със злонамерен софтуер, "журналистът" твърдял в съобщението си, че разполага с информация, имаща отношение към разследването.

Но очевидно нищо не било достатъчно за да прекрият следите си.

Разследващи следяли руските хакери толкова отблизо, че успели да разкрият самоличността на един от тях -  Анатолий Ковалев.  Според Арик Толер от разследващия журналистически екип на Bellingcat, трима от шестимата обвиняеми са регистрирали автомобилите си на един и същ адрес, който също е свързан с звеното The Sandworm.

"Ако потърсите всички хора, които регистрират автомобилите си на този адрес, ще получите 47 резултата - вероятно всички хакери на ГРУ" казва Толер пред The Guardain.

Трябва ли ГРУ да бъде наказано?

След атаката над президентските избори през 2016 година в САЩ, много анализатори бяха сигурни, че този път на ГРУ няма да му се размине. В края на краищата мощната руска военна шпионска агенция беше хваната на местопрестъплението. ФБР обвини няколко хакери на ГРУ по унизителен начин. Шпионите, откраднали десетки хиляди имейли на Демократическата партия бяха посочени с пръст и опозорени.

Но всъщност ГРУ избегна всякакви репресии. През последните години Владимир Путин извърши мащабна и брутална реорганизация на върха на правителството, а нервните бюрократи ги побиха тръпки от това. Той уволни или арестува областни управители и министри. Дори и във ФСБ, старата шпионска агенция на Путин и съперник на ГРУ, няколко генерали бяха уволнени. Единствената организация, която остана невредима, бе ГРУ, поне съдейки по последните атаки, разкрити от САЩ и Великобритания.

Нищо от това не е изненадващо. В продължение на години Кремъл провежда програма за допинг под прикритие, която постига изключителни резултати - златни медали на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., завършвайки на върха на таблицата с медали на зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. И всичко това е ръководено от самия Путин.

Но няколко души разкриха тази измама. Тя предизвика възмущение сред международните спортни организации, но Кремъл не се разкая. Публично Путин обвини Запада и заяви, че страната му е жертва на "антируска политика". А след това той отприщи ГРУ. Целта беше да се изкопае информация, която може да дискредитира руските критици.

Хакерите са получили достъп до медицински досиета и други данни на 250 спортисти в близо 30 държави. Сред тях бяха частните здравни досиета на Серена Уилямс, Симон Бийлс и велосипедистите Брадли Уигинс и Крис Фрум. Всички те бяха приемали терапевтични лекарства, които са допустими съгласно правилата. Но за ГРУ те създаваха впечатление за лицемерие и допинг от страна на САЩ и Великобритания. Атаките срещу Япония и Южна Корея също са част от този разрушителен модел.

Единствената разлика този път е нивото на изтънченост. Според Обединеното кралство звеното се е опитало да се представи като китайско или севернокорейско, когато се е насочило към церемонията по откриването на зимните игри през 2018 г. Тактиката е стара, известна е като маскировка.

"Нито една държава не е използвала кибер възможностите си толкова злонамерено и безотговорно, колкото Русия,  причинявайки безпрецедентни съпътстващи щети, за да преследва малки тактически предимства и да задоволи пристъпите си на злоба", заяви в понеделник помощник-генералният прокурор на САЩ Джон Демерс, съобщавайки за обвинението срещу шестима офицери от ГРУ.

Обвинението е едно нещо, но действията са съвсем друго. Досега Лондон и Вашингтон не успяха да спрат руското киберпиратство. Обхватът на ГРУ е забележителен и е щял да причини наистина големи щети в Токио. Очевидно Путин все още е бесен от продължаващото изключване на руските атлети от международни състезания.

Четиригодишната забрана беше наложена през декември 2019 г., след като Москва изпрати манипулирани данни за спортисти на Wada.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
11
 
5
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Жижето от кремъл д си подава оставката.Кремъл остава без Жуже.
3
5
 
21
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Когато дойдат новите 50-годишни 16 бройки F-16 Block-70V за 6 милиарда през 2035 или 2040та ще накажем Русия и ще върнем Крим на кримския народ!
2
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред братя русофили, нека с много коментари да покажем че това лъжа на запада.
1
7
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Доказателства факти пак йок ,само пропаганда за "лошите руснаци" ,жалки сте отдавна!