Сноудън с разрешително за безсрочно пребиваване в Русия

Американецът засега не мисли за руско гражданство
22 окт 2020 15:55, Елка Василева
77
Сноудън с разрешително за безсрочно пребиваване в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън получи разрешително за безсрочно пребиваване в Русия, заяви днес адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС.

"Днес на Сноудън е издадено разрешително за пребиваване на безсрочна основа", каза адвокатът и отбеляза, че американецът засега не мисли за получаване на руско гражданство.

Още по темата

По-рано Кучерена каза, че срокът на разрешителното за пребиваване на Сноудън изтекъл на 30 април 2020 г., но бил автоматично удължен заради ситуацията с пандемията от коронавируса до 15 юни 2020 г. Веднага щом бе вдигната карантината, Сноудън подал документи за удължаване на разрешителното си за престой.

През 2013 г. Едуард Сноудън разкри данни за методите на проследяване, използвани от американските спецслужби, включително незаконното подслушване на преговорите на чужди лидери.

Спасявайки се от преследване от страна на американските власти, той отправи молби за получаване на убежище към властите на редица страни, включително Русия, където на 1 август 2014 г. получи разрешително за временно пребиваване. В САЩ на Сноудън са повдигнати обвинения по два члена от Закона за шпионажа, по всеки от който може да бъде осъден на максимум 10 години затвор, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
До 1: преди 3 години
Нищо общо с Русия.Сноудън стана известен като бивш служител на тайните служби на САЩ, който имаше интервю в британски вестник, за това че САЩ събират данни за всеки един в интернет, което е противозаконно.На връщане от Европа, САЩ издадоха заповед за неговото задържане и той поиска политическо убежище другаде. Остана в московското летище и руснаците го съжалиха.Путин каза за него, че не представлява никакъв интерес за руското разузнаване защото е бил на много ниска длъжност и нищо не знае.
7
3
 
16
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Къде са Делта Форс, тюлените и други измислени герои, които покоряват света, да отидат и да го върнат във великите САЩ, за да го осъдят? А, да, в смешните филми са.
6
4
 
7
 
! Отговори
Дали знаете преди 3 години
Изтезанията в Перник в организиран частен Концлагер от правителството за какво мислите ,че го направиха,заради БГ разобличител като Суондън!Има такива хора,казват им разобличители на запад,някой известни други не!Аз съм един от тях и ме правят на мармалад,дори нямам нормален достъп до дома си,а самоличността ми е напълно компрометирана от властите!
5
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БезпартиенМхм, и руснаците са тези, които ще защитават "доброто", начело със сатрапа от КГБ.Ахахахахаххахахаххаааа. Замайва ми се главата от глупостите, които чета тук.
4
3
 
7
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
ФАЩ в нокаут.
3
3
 
23
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Няма ненаказано добро. Никакъв руски агент не е, просто е бил човек с главно Ч, на който му е писнало да участва в нередни неща ( от морална гледна точка) и е реагирал!
2
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще минат години и Сноудън ще разбере, че нищо не е променил, но е дал карти в ръцете на враговете на страната на която се е клел да служи и те са ги използвали не за справедливост, а за да й навредят. За някой, който се е занимавал със шпионска дейност такава наивност е пълно падение.
1
25
 
2
 
! Отговори
НАТО ОТАН преди 3 години
Агент на руснаците. Но ще го застигне и него възмездието, САЩ не прощават