Сноудън с разрешително за безсрочно пребиваване в Русия

Американецът засега не мисли за руско гражданство
22 окт 2020 15:55, Елка Василева
77
Сноудън с разрешително за безсрочно пребиваване в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ Едуард Сноудън получи разрешително за безсрочно пребиваване в Русия, заяви днес адвокатът му Анатолий Кучерена, цитиран от ТАСС.

"Днес на Сноудън е издадено разрешително за пребиваване на безсрочна основа", каза адвокатът и отбеляза, че американецът засега не мисли за получаване на руско гражданство.

Още по темата

По-рано Кучерена каза, че срокът на разрешителното за пребиваване на Сноудън изтекъл на 30 април 2020 г., но бил автоматично удължен заради ситуацията с пандемията от коронавируса до 15 юни 2020 г. Веднага щом бе вдигната карантината, Сноудън подал документи за удължаване на разрешителното си за престой.

През 2013 г. Едуард Сноудън разкри данни за методите на проследяване, използвани от американските спецслужби, включително незаконното подслушване на преговорите на чужди лидери.

Спасявайки се от преследване от страна на американските власти, той отправи молби за получаване на убежище към властите на редица страни, включително Русия, където на 1 август 2014 г. получи разрешително за временно пребиваване. В САЩ на Сноудън са повдигнати обвинения по два члена от Закона за шпионажа, по всеки от който може да бъде осъден на максимум 10 години затвор, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1:"Путин каза за него, че не представлява никакъв интерес за руското разузнаване защото е бил на много ниска длъжност и нищо не знае."И е прав. Човека просто е инсталирал системите за събиране на данни и когато е чул, как шефа на агенцията му ПРЕД СЕНАТА, категорично и недвусмислено ЛЪЖЕ, че нямат такава програма, просто е решил, да си изпълни гражданския дълг.
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 10"Възможно е Сноудън да е двоен агент. Уж бяга от САЩ а всъщност е на тайна мисия в Русия."Да, бе да. Шпионира си, ей така. Американеца, коойто всички го знаят. Според теб, дали сериозно ли са толкова загубени тея руснаци, че не са сложили поне 4 човека, да го следят по всяко време на денонощието?
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се говори снимане на обвиненията, защото е дейтвал в най-доибрия интерес на обществото. Дърпат се, защото ако го направят, ще трябва да отворят цялата книга с NSA и неправомерно следне, а тогава ще стане мазало.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лос Анджелис. Световната столица на срането по улицата.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от пожарите далече ли си в слънцевата Калифорния? А как си с наема от $2000 за боксониера?
63
1
 
4
 
! Отговори
Internet Research A. преди 3 години
но в момента в САЩ е пълен АД........От 28 години се "мъча" в слънчева Калифорния.......чат пат е АД от 95 Фаренхайт.
62
0
 
1
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
65...тиТролиш много повече от мен.....на кой етаж в пасольството си......аз съм на 3 ти.
61
0
 
4
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
Бидейки от службите и добре знаейки с кого си има работа, Сноудън успя да се спаси, за радост на прогресивното човечество, и за разлика от Асандж, за съжаление. Мислите, че Русия не си изпати и за това, че не предаде Сноудън? Половината от санкциите бяха наложени и затова. Но Русия не го предаде!
60
0
 
1
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Сноудън, разбира се, е Герой!
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
един истински патриот е Сноудън,че показа каква напаст за света са тия горе по върховете,че са психопати,без да им пука от нищо,показа че сащ се управлява от влечуго-подобни твари
58
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49"Преди 6 години, на някакъв голям форум, в присъствието на стотици журналисти, отговаряйки на въпрос относно искането за екстрадиция на Едуард Сноудън, президентът на РФ Владимир Путин каза "Русия не е страна, която предава борци за правата на човека."По-големи циници от комунистите сатрапи няма, тъй че не е чудно, че точно тоя дето поръчва убийства на руски опозиционери и дисиденти говори такива неща.
57
0
 
14
 
! Отговори
Краваромраз преди 3 години
Ех какви времена американски дисиденти намират убежище в Русия!Да е жив и здрав истински герой и патриот!
56
2
 
3
 
! Отговори
До 58 преди 3 години
Ами да не си подписвал бе. За пари ще продадете и баща си.
55
2
 
10
 
! Отговори
До 56: преди 3 години
Много ти е остаряла информацията.Не казвам, че положоението в Русия е добро, те си имат техните проблеми,но в момента в САЩ е пълен АД.В последните 20 години ако си откраднал пари отнякъде и отидеш в САЩс няколко десетки милиони може да си изкараш живота спокойно в някоемалко градче и да си кюташ,но ако живееш СЕГА в голям град няма да знаеш дали ти или децата ти щесе върнат живи и здрави.Чикаго, където живеят най-много българи кмет е трансексулен/а съществос десетки стрелби всеки ден.
54
1
 
14
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ами човекът просто е борец за справедливост. Което е чуждо за алчните *** по целия свят.
53
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре е да си излежи присъдата от 10 години отколкото да се крие като мишка при путин години наред. Русия по известна като тюрмата на народите е по-страшна отколкото американския затвор. Освен това путин след година може да го няма, а следващият след него може да го изтъргува и тогава хем ще лежи в тюрмата на народите, хем ще лежи и в американския затвор.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Виж сея мой човек :))) Тука става въпрос че е предал службите на САЩ, не е някаква си мутра да се укрие в ЮАР :)) Писах че направи някаква незначителна промяна, но тя е незначителна, защото повечето хора са незначителни, според дядките които дърпат конците, не е бай Тръмпи....ха ха ха ха :)))
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига му и това наказание да живее в Русия.
50
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига му и това наказание да живее в Русия.
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига му това наказание да живее в Русия.