Bellingcat доказа: Руски учени тайно разработват "Новичок" и работят съвместно с ГРУ

Москва не е прекратила програмата си за химически оръжия
24 окт 2020 18:20, Нели Христова
106
Bellingcat доказа: Руски учени тайно разработват "Новичок" и работят съвместно с ГРУ
Снимка: БГНЕС

Русия твърди, че няма нищо общо с отравянето с "Новичок" нито на Сергей Скрипал, нито на Алексей Навални. Но разследващата група Bellingcat направи няколко нови разкрития за нервно-паралитичния агент, който беше използван при атаката и на двамата "врагове" на Кремъл.

След анализ на телефонни разговори и данни от пътувания на руски учени и служители, Bellingcat открива чести контакти между директора на военно-изследователския институт в Санкт Петербург и агентите, обвинени в отравяне на Скрипал и дъщеря му Юлия с Новичок в английския град Солсбъри през Март 2018 г. Британска двойка Доун Стърджис и Чарли Роули също бяха изложени на рвно-паралитичния агент, като впоследствие Стърджис почина.

Новият доклад на Bellingcat, публикуван в петък, установява, че учените, които преди са работили за руското министерство на отбраната, "са били разпръснати в няколко изследователски организации, които са продължили да си сътрудничат помежду си в тайна, разпределена програма за научноизследователска и развойна дейност."

Институтът в Санкт Петербург - Експерименталният институт за научни изследвания във военната медицина - е едно от трите руски заведения, според Bellingcat, натоварено с разработването на нови видове на химическа оръжия. Той поема водещата роля през 2010 г. "в продължаващиата научноизследователска и развойна дейност и продължаването на програмата "Новичок" от съветската епоха“. Другите места, на които продължава да се изработва нервно-паралитичния агент са Институтът за сигнали в Москва и 33-ия Централен експериментален институт за научни изследвания близо до град Волск, според вътрешни имейли, получени от Bellingcat.

Русия отрече да има програми за разработване на "Новичок", създаден в съветски изследователски институт през 70-те години. През 2017 г. тя обяви, че е унищожила последния си запас от агента в съответствие с Конвенцията за химическо оръжие. Представители на Организацията за забрана на химическото оръжие бяха на разположение, за да станат свидетели на събитието.

Bellingcat, независим екип за разследване, казва, че един от учените е бил в тясна връзка с руското военно разузнаване - ГРУ - в месеците преди опита за убийството на Скрипал. Организацията го идентифицира като Сергей Чепур, ръководител на института в Санкт Петербург, който "интензивно комуникира с членове на екипа, отговорен за опита за убийство, по време на етапа на планиране на мисията Скрипал", пишат в доклада си Bellingcat.

Данни за телефонните контакти, получени от Bellingcat, показват повтарящи се разговори между Чепур и агентите на ГРУ, пътували до Обединеното кралство през 2018 г. Те принадлежат към елитна група на ГРУ, наречена Военна част 29155. Чепур "е разговарял или си е разменял съобщения с командира на подразделението Андрей Аверянов поне 65 пъти "между май 2017 г. и септември 2019 г.", твърдят от Bellingcat. В доклада се казва, че Чепур е имал контакт и с двама от тримата агенти на ГРУ, които са отишли ​​във Великобритания: Александър Мишкин и Денис Сергеев. Тези контакти се увеличават през трите месеца преди атаката срещу Скрипал. Bellingcat казва, че месец преди операцията в Солсбъри, "на 2 и 3 февруари 2018 г. Чепур два пъти се свързва с Денис Сергеев." Не е известно какво са обсъждали, но месец по-късно Сергеев е бил в хотелска стая в Лондон, докато колегите му са пътували до Солсбъри.

CNN се опита да достигне както до Института, така и до Чепур без успех. Bellingcat казва, че Чепур е настоявал в  телефонен разговор, че никога не е разговарял с Александър Мишкин, Денис Сергеев или Андрей Аверянов, командир на част 29155.

На 18 януари 2018 г. Чепур е посетил централата на ГРУ в Москва, както и научния център Signal. Телефонните записи, получени от Bellingcat, показват, че той е бил в контакт с четирима учени в Signal в първите седмици на 2018 г. Той посещава ГРУ отново в края на януари и прави трето посещение на 27 февруари - три дни преди агентите на ГРУ да отлетят от Русия за Великобритания. Други членове на отдел 29155, включително Мишкин, също бяха са в централата на ГРУ пред онзи ден.

Чепур посещава и 27-ия Военен научен център на 27 февруари в компанията на старши учен от Signal. Хипотезата на Bellingcat е, че на този ден "в Москва са извършени последните подготвителни действия за предстоящата мисия за убийство в Солсбъри, включително и доставката на отровата и инструментите за нейните поставяне в отдела за отбрана на ГРУ“.

Институтът в Санкт Петербург, идентифициран от Bellingcat, получи нов мандат през 2015 г .за "организиране на научни изследвания в интерес на отбраната и националната сигурност на Русия". Все по-голям дял от учените са военни служители. Сред техните специалности са неврохимията и екстремната токсикология. В съобщение от института през 2018 г. се казва, че "водещи изследователи от института са се специализирали върху въздействието на органофосфатни отрови върху човешкото тяло" - с цел разработване на противоотрова срещу подобни отрови. "Новичок" попада в тази широка категория.

Чепур е получил и награда от Министерството на отбраната през септември тази година - за неговия "Изключителен принос към военната медицина".

Британският експерт по химическа война Хамиш де Бретън Гордън заяви пред CNN, че разкритията на Bellingcat са "ясно доказателство, че Русия има съществуваща програма за химическо оръжие. САЩ и НАТО трябва да гарантират, че способностите им за противодействие на такива оръжия са на ниво".

"Това са наистина сложни - почти бутикови - асиметрични оръжия, които, въпреки че в момента са насочени към убийство на определени хора, могат лесно да бъдат приети като оръжия за масово унищожение", добави дьо Бретън Гордън.

Европейският съюз санкционира няколко висши руски служители във връзка с нападението срещу Навални в Томск през август, което допълнително показва, че западните правителства вярват, че програмата "Новичок" се ръководи от руски държавни образувания на най-високо ниво.

Организацията за неразпространение на химическо оръжие изследва нервно-паралитичния агент, използван срещу Навални, и стигна до заключението, че това е вариант на "Новичок" който не е регистриран преди това. Нейният доклад потвърждава "че биомаркерите на холинестеразния инхибитор, открити в пробите от кръв и урина на  Навални, имат подобни структурни характеристики като токсичните химикали", използвани при атаката срещу Скрипал. Но добави, че намереният холинестеразен инхибитор не е сред списъка с токсични бойни агенти.

Някои анализатори нервно-паралитичния агент смятат, че Навални може да е бил отровен от вид "Новичок" който може да се използва под формата на прах, а не като гел или течност. В случая със сем. Скрипал и българския търговец на оръжие, отровен с "Новичок" през 2015 г., използваното вещество е вискозна течност, размазана по дръжките на вратите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Историята има лошия навик да се повтаря. навремето, когато от САЩ ни казваха, че СССР няма бъдеще , ние им се смеехме и не им вярвахме. Днес ние им казваме, че САЩ нямат бъдеще, но те се смеят. В пресата на САЩ почти всеки ден има материали за бъдещето им и те не са положителни, но в нашата няма нито една препечатана, или дори наша.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това доказва едно голямо НИЩО.Със същият успех може да твърди същото и баба айше - ходжата.
38
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната система се провали. Нито "новичок", нито скрипал, нито ковид-19 ще предотвратят рухването. Стават все по жалки в опитите си да лаят безпомощно стещу Русия.
37
15
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
При ГЕРБ живеем добре. Само ГЕРБ!
36
8
 
0
 
! Отговори
ГОТОВ преди 3 години
Готов съм за коалиция ИТН + ДБ.
35
6
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Тиквата, Корнела, Сокола, Каскета и Шиши ни вкараха в Трета Национална Катастрофа.Прочетете го пак - вижте колко правилно звучи горното изречение.
34
8
 
0
 
! Отговори
:( преди 3 години
Тиквата и Радев ни вкараха в 3-та Национална Катастрофа...
33
7
 
1
 
! Отговори
ЗА 35 преди 3 години
До Докато евреискатаОСВЕН ТОВА БЪЛГАРИЯ Е ПОЕЛА АНГАЖИМЕНТ ДА ИЗПРАТИ ПРИ РАМЗАН КАДИРОВ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КОИТО СМЯТАТ САЩ ЗА ОКУПАТОР.
32
7
 
3
 
! Отговори
Старичок преди 3 години
Проверихте ли БСП-то дали няма пръст?
31
6
 
6
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Дано да не убият и Боко с тия новичоци, щото Боко го искаме жив при Бай Ставри - да върти и да сваля килограми на плаца.
30
7
 
9
 
! Отговори
Докато евреиската преди 3 години
пропганда ви ди друнка тези гглупостит.н. Шкембе воевода, на 7 Октомври подписа "съглашение" с окупатора САЩза разполанане на още 2500 окупани, които вие овце покорни жалки ще храните и ще им плащате заплатитеобаче за това "маловажно" събитие и дума нямаше в офицялнуте Сороски медий
29
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :)"И Работническо дело беше по-логично и смислено." - щот при комунизма хората бяха по-образовани и мислещи отколкото при евроатлантическата демокрация.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над 2600 българки са направили аборт по желание по време на извънредното положение.
27
8
 
12
 
! Отговори
:) преди 3 години
Уж Новичок беше от социализма, сега пък го разработвали в момента. Пълен майтап е тази пропаганда нашата. И Работническо дело беше по-логично и смислено. Руснаците не са стока, но в момента ги обвиняват в пълни глупости. Новичок убивал безотказно и бил нечовешко жестокото оръжие на Русия... но досега всички се разминават с 3 дни разстройство.
26
4
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Само искам да добавя към гореизложеното, за пълнота и за да знаят хората да са информирани, че в Русия ядат човешко месо и само в Москва и Петербурт и още няколко града има канализация и електричество.
25
10
 
10
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Е не бе, швепс. За рушките животни човешкият живот не струва и 5 копейки. Не е като да не е световноизвестно това.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ферментиралите руснаци пак се оакаха.
23
12
 
10
 
! Отговори
КГБ преди 3 години
Рашките са майстори на отровите. В лаборатория 12 в Москва се разработват специални отрови за враговете на народа. НКВД а после и КГБ участва в отравянето на неудобните:1978 г - Георги Марков, убит с чадър с рицин в Лондон.2004 г - Виктор Юшченко, отровен с ТЦДД токсин, в Киев.2006 г - Александър Литвиненко, отровен с полоний 210 в чая, в Лондон2018 г - Сергей Скрипал, новичок, Лондон2020 г - Алексей Нивални, новичок
22
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак до 21,тъпчо, САЩ са световен лидер във всичко, включително банки, нови технологии, интернет базирани компании, наука и т.н. Колкото е по-голямо е населението, толкова повече пари ще печелят. Ще ви чипираме, ей, никаква разлика със животните няма, мисъл йок, логика йок.
21
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 21,тъпчо, САЩ са икономика базирана на масовата консумация, на тях им трябва растеж на населението, а не свиване. *** имате нужда от мозъчна трансплантация сите.