Руската ваксина и проблемите пред нея: Много шум, но... за нищо

Тя така и не е достигнала до обикновените руснаци
27 окт 2020 21:55, Нели Христова
153
Руската ваксина и проблемите пред нея: Много шум, но... за нищо
Снимка: БГНЕС

През август Владимир Путин обяви, че е одобрена първата ваксина срещу коронавируса, която трябваше да доведе Русия по-близо до края на унищожителната пандемия.

Президентът, който пази в тайна личния си живот, дори обяви, че една от дъщерите му е приела ваксината още в първите фази на клиничните изпитания и се чувствала "добре". Но сега, когато втората вълна на COVID-19 удари страната, а всеки ден рекорден брой хора се заразяват и умират, препаратът "Спутник V" все още не е достъпен за всички обикновени руснаци.

Болните вече са Русия 1,5 милиона, а смъртните случаи са най-малко 26 269 смъртни случая, въпреки че още от началото на пандемията експертите поставят под съмнение методите за преброяване на Русия.

Изоставане в изпитанията

Русия одобри ваксината, след като я изпробва върху няколко десетки души и преди да проведе клиничните изпитвания от Фаза 3, които са ключови за установяване на нейната безопасност и ефикасност. Това даде началото на вълна от скептицизъм от международната общност и обвинения, че нейната цел са само политически печалби.

Още по темата

Александър Гинцбург, ръководител на института "Гамалея", който разработи "Спутник V", заяви пред CNN в ексклузивно интервю миналата седмица, че 17 000 души са участвали във Фаза 3 на изследванията, но призна, че само 6000 от тях са получили и двете дози, необходими за завършване на ваксинацията.

Ваксината е препоръчана за употреба при хора на възраст между 18 и 60 години, тъй като не са провеждани мащабни проучвания върху други възрастови групи. Но въпреки това Гинцбург каза, че хората над 60 все също могат да се имунизират.

Но международните експерти по вирусология поставят под съмнение твърденията на Русия за доказана безопасност.

"Хората, които са били имунизирани с тази ваксина, няма да знаят дали ще бъдат защитени или ще развият тежко заболяване, докато не се сблъскат с вируса", ​​каза в интервю за CNN Константин Чумаков, топ вирусолог от Глобалната вирусна мрежа. "А за да стане ясно това, трябва да имунизирате много хора, просто да изчакате, докато те се заразят, и да видите дали ще имат по-леко или по-тежко заболяване. Просто няма нищо друго, което може да замести клиничните изпитвания."

За сравнение, към 26 октомври BioNTech-Pfizer съобщи, че е включил 42 113 участници от потенциалните 44 000 в изпитването от Фаза 3 на ваксината си в САЩ, като 35 771 души са получили вторите си дози. А Moderna, първата компания, която стартира в САЩ фаза 3 клинични изпитвания на ваксина срещу COVID-19, заяви в четвъртък, че 25 650 души са получили втората си доза от около 30 000 записани участници.

Руската ваксина "вероятно изостава с два до три месеца", твърди Чумаков. "Moderna и Pfizer завършиха записването на пациентите и сега са във фаза на наблюдение, разглеждайки честотата на заболяванията при плацебо и имунизирани лица."

Бързото разработване и одобрение на "Спутник V", обяснява Институтът Гамалея, е било възможно, тъй като се основава на две от предишните им разработки, ваксини за ебола и MERS. Ваксината срещу ебола също е била одобрена за изпитания в Гвинея на малък брой души - само 2000. Чумаков отбелязва, че нито една от тези ваксини не е изцяло разрешена от международни органи или е тествана достатъчно, за да се каже, че е ефективна и безопасна, а руската ваксина срещу ебола е изпробвана в Гвинея само след избухването на епидемията.

"Този конкретен институт е разработил няколко прототипа на ваксини, но не бих ги нарекъл ваксини", казва Чумаков. "Не мисля, че този институт е разработил ваксина през последните 30 години. Знаете ли, те са много добри в разработването на прототипи.. но не вярвам да имат опит с пускането на продукти на пазара."

Производствени предизвикателства

Собствените оценки на Русия за способността им да произвеждат масово ваксината варират значително в зависимост от това, кого питате. През юли ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев заяви, че суверенният фонд за богатство планира да произведе над 30 милиона дози до края на 2020 г. Но руският министър на търговията и индустрията Денис Мантуров заяви по-рано този месец, че това е "невъзможно".

"Да имаш 30 милиона дози до края на годината е невъзможно, това е глупост", каза Мантуров в интервю за Bloomberg TV. Министерството на промишлеността и търговията не предоставя на CNN точният брой на дозите, които са направени досега, но заяви, че целта е да се увеличи производството до 300 000 дози до края на октомври и 2,3 милиона до края на годината.

Гинцбург заяви пред CNN, че Русия може да произвежда около 5 милиона дози на месец до края декември, което според него ще позволи получаването на достатъчно дози за ваксиниране на 70% от руското население за около година. Но ако Русия не увеличи производството значително, страната ще може да произвежда само около 60 милиона дози за този период от време, което означава, че ще може ефективно да ваксинира около 30 милиона души с двете дози, а руснаците са повече от 146 милиона. Дали Русия ще успее да увеличи производството си, за да постигне най-новите цели, остава съмнително.

Всички руски региони са получили пилотни партиди на "Спутник V", съобщи Министерството на здравеопазването в края на септември. Но поне 10 региона признавт, че първото снабдяване е относително малко, между 42 и 44 дози. Властите в региона Ямал-Ненец, които са получили 42 дози от ваксината, посочват в изявление пред ТАСС, че доставката се усложнява от "специалните температурни условия по време на транспортиране и съхранение".

Повечето прототипи на ваксината срещу коронавирус изискват съхранение при ниски температури, което налага допълнителни предизвикателства пред правителствата да създадат функциониращи вериги за доставка. Ваксината Pfizer трябва да се съхранява при -70 ° C, докато тази на Moderna изисква съхранение при -20 ° C , а "Спутник V" при -18 ° C.

"Изключително много ги уважавам като учени, но за съжаление те вероятно не оценяват мащаба на проблемите, пред които ще бъдат изправени, за да представят този продукт на пазара", каза Чумаков. "Има огромно разстояние между експерименталната проба, която може да бъде приготвена в лабораторията, и нейното привеждане в масовото производство и разпространение", добави той. "Те имат прототип. И докато не бъде тестван, той все още остава прототип."

PR лудост

Това, което липсва на "Спутник V" при тестовете, доброволците и данните, той компенсира чрез PR.

Въпреки че клиничните изследвания от Фаза 3 са в ранен етап, високопоставени руски служители направиха публични изявления за своята ваксинация на срещи с Путин. Държавната телевизия пусна клипове на министъра на отбраната Сергей Шойгу, в една от клиниките. В началото на октомври Путин обяви, че десетки негови роднини и служители са се ваксинирали. Той не уточни коя от дъщерите му се е ваксинирала, тъй като рядко ги нарича по име, дори ги нарича "тези жени". Алексей Венедиктов,  главен редактор на радиостанция "Ехо на Москва", каза, че Катерина Тихонова, за която се смята, че е най-малката дъщеря на Путин, е тази, която е получила ваксината в ранните етапи на процеса.

Гинцбург заяви пред CNN, че Институтът "Гамалея" не е получил никакви инструкции и няма "връзки с Кремъл", отхвърляйки предположението, че е имало политически натиск за ускоряване на производството на ваксина.

Тихонова оглавява организацията Innopraktika, чиято мисия е да внесе научни разработки в света на бизнеса и се гордее с дълъг списък с ръководители на ключови руски държавни предприятия като Газпром, Росатом и Транснефт като членове на борда си. Кирил Дмитриев от RDIF също е член на борда, а съпругата му Наталия Попова е заместник-директор на Innopraktika. Попова заяви пред държавната телевизия, че е успяла да види "как ваксината се е родила в затворени лаборатории на Институт "Гамалея" и е сред първите хора, получили "Спутник V", дори преди съпруга си.

Руските служители и държавните медии също така популяризираха руската ваксина като по-добър препарат от някои други западни ваксини. RDIF многократно заяви, че лекарството му е "базирано на добре проучена платформа за човешки аденовирусни вектори с доказана безопасност и ефикасност", за разлика от тези, базирани на иРНК и аденовирус на шимпанзе, като ваксината AstraZeneca.

По-рано този месец британските власти нанесоха удар на Русия за това, което според тях е дезинформационна война срещу ваксината на AstraZeneca, наречена от някои руснаци "маймунска ваксина", след поредица от публикации в социалните мрежи, предполагащи, че наркотикът може да превърне хората в маймуни. Кремъл отрече обвиненията и RDIF заяви, че осъжда публикациите в социалните мрежи, атакуващи ваксината. Една от компаниите в портфолиото на RDIF, R-Pharm, също подписа споразумение с AstraZeneca това лято за производство на британската ваксина в Русия.

"Не мисля, че тази ваксина е по-добра или по-лоша от други подобни продукти, защото в момента се разработват  и се тестват много ваксини, базирани на аденовирус. Така че тази вероятно е добра - но трябва да имаме данни и ние все още не разполагаме с тях", казва Чумаков и добави, че въпреки че някои ваксини са близо до получаване на лиценз, към днешна дата няма напълно разрешена и широко използвана аденовирусна ваксина.

Икономически тласък

Освен постигането на PR победи, Русия се стреми и към икономически печалби. Миналата седмица Путин каза на лидерите на RSPP или на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, най-голямото бизнес лоби на Русия, че "Спутник V" е "добър бизнес и хуманитарният компонент е ясен", добавяйки, че може да спечели 100 милиарда долара приходи в световен мащаб, посочва държавата агенция РИА Новости съобщи.

RDIF обяви, че е са сключени сделки с няколко държави, включително Индия, Бразилия и Египет, за доставка на милиони дози "Спутник V". Но фондът може да се сблъска с трудности при лицензирането, опитвайки се да разшири производството на ваксината в световен мащаб поради различните стандарти.

"Мисля, че в САЩ, в Европа, в страни, които наистина се придържат към международните правила за разработване, тестване и лицензиране на продукти, тя няма да бъде одобрена, тъй като това определено е хазарт", каза Чумаков

Държавните служители казват, че планират да започнат масова ваксинация през следващите месеци, въпреки че държавните социологически проучвания показват, че по-голямата част от руснаците не искат да получат ваксината.

Един от руснаците, които досега не са приели ваксината "Спутник V", е президентът Владимир Путин. Той все още се чуди дали рискът си струва.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
9
 
13
 
! Отговори
Пич преди 3 години
Всички разумни хора вече не се впечатляват на новини от сорта - "Русия откри ". Русия нищо не е открила, няма и да открие. Както щяха да правят революция в автомобилостроенето, така ще направят революция и в медицината. На думи и на анимационни филмчета. Няма как в държава с подобен пост-тоталитарен строй, със страх, с репресии, да се случи нещо градивно и позитивно. Руснаците винаги са прилагали една и съща схема: Природни ресурси - оръжия - пропаганда - тоталитаризъм. Това могат, това правят!
61
12
 
6
 
! Отговори
ДААА.. преди 3 години
АКО БЕШЕ АМЕРИКАНСКА ЩЯХТЕ ДА ГИ ВЪЗХВАЛЯВАТЕ ЩЕШЕ ДА СЕ ГЪРМИ ПО ТЕЛЕВИЗИИ И САЙТОВЕ КАКВА ВАКСИНА СА НАПРАВИЛИ АМЕРИКАНЦИТЕ НООООО ЗА МЕН И МНОГО МОИ ПОЗНАТИ МЕДИЦИ РУСНАЦИТЕ СА ПО ДОБРИ ОТ ВСИЧКИ - ВИЕ КАКВО ИСКАТЕ ДА ВИ ЗАТРУПАТ С ВАКСИНИ ВСИЧКО СТАВА ПОЛЕКА А НЕ КАТО ВАКСИНИТЕ НА МОСКОВ - МНОГО СЕ ПРЕУВЕЛИЧАВА ОТ КУПЕНИТЕ *** ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СЕ ОБИЖДАЙТЕ НАЛИ ЗА ВАШИЯ ПРЕМИЕР СТЕ ТАКИВА
60
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Завист може да има когато има нещо реално евентуално.На тия за какво да им завиждаш: че са цъфнали и вързали или за анимациите и пропагандата?
59
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновена завист....нали
58
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63Бий си един Спутник 5 и отивай да слушаш руски маршове. На теб всичко ти е ясно.
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Sega e momenta da "vaksinirat Putin" ,no toi neshto se durpa , ne im verva .Ha-ha-ha ..
56
5
 
3
 
! Отговори
Поли от Симитли преди 3 години
говори се че е създДЕНа да понижи либидото на еврогеювите?Верно ли?
55
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То какъвто вирусът - такава и ваксината...Ако беше измислена в Америка, досега щеше да е вдигнат шум до Мъглявината Андроомеда, а блъскането в гърдите щеше да е оглушително като тимпаните на Берлинската Филхармония... Нищо ново - руснаците са зли, американците - добри, та добри. Всичко американско е very, very good, всичко руско - very, very bad. Путин е кръвопиец, сатрап, диктатор, а Меркел, която е несменяема от 20 години - не, тя е ангел.
54
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали Русия ще успее да увеличи производството си, за да осигури получаването на достатъчно дози за ваксиниране на 70% от руското население за около година? Още повече, че РФ притежава две разработени и регистрирани ваксини.Не се съмняваме, че ще успее. Институтът имени Гамалея сътрудничи с едни производители, а научният център Вектор има договорни отношения с други производители.
53
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че реално няма изпитана ваксина,нито руска,нито западна.Зарзените си растат и не само ваксина,а и лекарство няма.
52
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина и проблемите пред нея: Много шум, но... за нищо......Радьо и проблемите пред него и бутик Болшевик : Много шум и яйца, но за нищо!
51
1
 
7
 
! Отговори
реджеп иведик преди 3 години
Нащу турску ваксин, най-гюзел бе аркадашлар, не разбрахте ли досега?
50
7
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
наивнициза пореден път много шум за нищо
49
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе те от Козяк са голяма работа, туй СПИН, туй САРС, туй КОВИД на крака са ги изкарали, ей! Кво знайти вие?Я умници, мамини сладки, кажете ни сега как да излекуваме болните и как да намалеят смъртните случаи като сте врели и кипели с вирусите, щото приказки ей тъй, хвърлени на вятъра може всеки.Слушам...
48
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи руснаците не си обичат толкова страната, колкото нашите русофили гъзоблизци. То бива гъ..зене, ама чак ме е срам да чета.Като им е толкова успешна ваксината, защо случаите не отидоха надолу? Там си държат по 10 хилядни на ден от половин година. Путин не разбрах защо не синя наби в бункера?
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 51Ех, ако вместо с пропаганда се занимаваха с реална работа ....... пропагандата им също не е нищо ново.
46
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорят за прозиводство на 2.3 милиона ваксини до каря на годината, но казват, че руската е 2-3 месеца назад в изпитанията. Като се има предвид, че западните още не са пуснати на пазара, това означава, че руснаците ще произведат точно 0 до че и след нова година. И така драги ми, поредния комунистически фишек.Добре, че сме в нормалната част на света, че кой знае с какво щяпа да ни "зарадват" тия.
45
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До САЩ @ 43Кога Тръмп ги е съветвал такова нещо, да пиели белина??? Дай линк - иначе си просто поредния комунистически лъжец или читател на Работничесо дело.
44
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дотук нищо ново, руснаците са лоши, останалите са ангели небесни.Това вече го слушахме.
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остаряла информация.Руската ваксина - ваксина като ваксина. Плюс това те са вече три руски ваксини. Ваксината "спутник" в момента се тества на 40 хиляди души и то не само В Русия. В края на ноември ще има повече информация как вървят нещата, но засега вървят добре В момента започнаха тестове на ваксината и върху сто доброволци над 60 годишна възраст. Седем-осем големи руски компании се подготвят да я произвеждат и след първи януари ще произвеждат по 7-8 млн дози месечно