Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Тя нямала достатъчно съюзници и военни бази в чужбина
17 ное 2020 13:50, Елка Василева
368
Барак Обама: Русия вече не е свръхсила
Снимка: архив, БГНЕС

Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС.

В излязлата си днес книга "Обетована земя" 44-ият президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама.

Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според 44-ия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама.

Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан. Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-мощният производител на мляко в Европа се казва Щефан Дюрр. Toй живее в Русия. Главният руски млекар Щефан Дюрр е роден в живописен район на Южна Германия. Преди години той пожелал да живее в Русия, кандидатствал за руско гражданство и го получил.Днес Щефан Дюрр е президент на руския холдинг ЭкоНива - най-големият производител на мляко в Европа.
182
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дън ще е гробокопача на краварите! Бай Дончо направи кравария нвър грейт агайн.А всичко се случи благодарение на шебека!По стара каубойска традиция - рашките са виновни ;)
181
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От страна-бензиноколонка Русия постепенно, но уверено се превръща в страна-зърноколонка, в страна-маслоколонка ... От 3 години Русия е на първо място по експорт на зърно, а тази година изнесе на външния пазар близо 6 млн. тона слънчогледово масло, влезе в десетката на най-мащабните производители и износители на захар, като изпревари Куба по производство на захар и спечели над $1 млрд от продажбата на месо и $50 млн от продажбата на колбаси на външния пазар.
180
5
 
13
 
! Отговори
Бясна лисица преди 3 години
Напоследък Обонго лае като побесняло куче. Сигурно го е ухапала бясна лисица. Лаенето по Русия въобще не прикрива факта,че САЩ са дълбоко разделена държава - 74 -75 милиона работари и още толкова търтеи,храненици на Демокраставата партия.
179
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаТи ли пишеше за преписването и липса на собствена мисъл?Ха ха ха! Гола вода си!
178
2
 
9
 
! Отговори
Като виц преди 3 години
ГМО мутантите от УСА са се загрижили за естествени ход на еволюцията.
177
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни хамбари: Пиндостан с неудоволствие призна господството на Русия на световния пазар за пшеница. Русия изнася пшеница в над 100 държави. Към 15.10.2020 г. Русия събра 129,5 млн. т. зърно - втори резултат след 2017 г.Към 15.10.2020 г. износът на продукцията на АПК състави $20.7 млрд, а до края на 2020 година ще достигне $27 млрд.
176
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години бртята кравари ще се изцелят от отровения разорен континент - но в Русия няма да ги пуснат.
175
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия влезе в тройката лидери на световното корабостроене.Руснаците създадоха технология за пренасяне на енергията на големи разстояния без помощта на проводници.Русия е единствената страна към днешна дата, която владее отработена технология,позволяваща относително бързо придвижване между планетите на Слънчевата система. Полет до Марс с използоването на руските ядрени двигатели от мегаватния клас ще продължи 45 дни.
174
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С цел да спре развитието на Русия, колективният запад /Обонго, бай Дончо/ въвежда нови и нови санкции, а Руската Федерация продължава да развива и разширява системния стратегически процес насочен към осъществяване на дълбока преработка на природните ресурси вътре в страната. Кремъл реализира мощен промишлен клъстер, който ще съдейства за реализацията на прехода от износа на изкопаеми суровини, към продажбата на дълбоко преработени продукти с восока добавена стойност на външния пазар.
173
2
 
4
 
! Отговори
За всичко се плаща. преди 3 години
За русофобията се плаща в трикратен размер. Изпълнявайки европейската санкционна политика, немските производители на газотурбинни двигатели /ГТД/ отказаха на руснаците доставката им. Руските инженери и конструктори за кратко време създадоха свой ГТД с мощност 110 мВт и КПД=36%. По производителност руската турбина практически не отстъпва на немската /КПД=36,4%/, но габаритите и масата й са значително по-малки и цената й е в пъти по-ниска. Днес Русия разработва ГТД 170 мВт.
172
4
 
3
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
До Рушофилски тролПравиш голям комплемент за нас. Но ние сме на второ място след твоя майка, жена и дъщеря. Ето там е класа
171
2
 
2
 
! Отговори
рускиня до 159 преди 3 години
" Научи какво е това пълен член. ...."Аз не те проверявам за падежите , и освен това ако не знаеш в програма за български вече темата на пълен и непълен член отпада, като архаизъм.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През последните 10 години Русия създаде "Калибр", "Кинжал", крилатата ракета с ядрен двигател и неограничен радиус "Буревестник", "Сармат", хиперзвуковата А-235 "Нудоль", "Стилет", РС-26 "Рубеж" с хиперзвуковия планиращ боен блок "Авангард", "Пересвет", "Посейдон" /Статус 6/, "Скиф" с пускови шахти на морското дъно, "Циркон", "Борей", "Ясень", "Хаски", АПЛ "Белгород" с "Лошарик" на борда, "Сервал", безпилотният "Цефалопод" и тн. Русия въвежда океанска, стратегическа, многоцелева система.
169
4
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
До ЧебурашкаИкономическото развитие на една държава и респективно нейното влияние в света е в пряка зависимост от брандовете, които я представят.-----------------------------------------И ко праим ся? Ако българия е представена само с чушкопек ? Но страна май продължава да съществува? Дай един бренд, който показва икономическо развитие на твоя държава?
168
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 6 години, когато Обонго беше още преЦидент на Пиндостан, на някакъв голям форум, в присъствието на стотици журналисти, отговаряйки на въпрос относно искането за екстрадиция на Едуард Сноудън, президентът на РФ Владимир Путин каза "Русия не е страна, която предава борците за правата на човека."
167
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 197"За Русия не ми пука -"Не са ли те учили да не лъжеш, или вие това си го научавате естествени по руските форуми?
166
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Грозната американска ЧебурашкаИ да се върнем към твоята диагноза:"Русофрения"- състояние при което болния смята че Русия едновременно ще се разпадне и ще превземе света.:)За Русия не ми пука -ти защо толкова прозападен като всичките ни беди са със западен произход?
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пападна ми застаряло социологическо проучване от 2019 г. Агенция Gallup задава въпроса "Коя страна най-много ви харесва като световен лидер?". Отговорите са от цял свят:1. ФРГ = 44%2. САЩ = 33% /повечето от гласувалите са от Африка/3. КНР = 32%4. Руска Федерация = 30%и тн.Пиндостан изпреварва Руската Федерация само с 3%.
164
3
 
11
 
! Отговори
Аз пак да питам! преди 3 години
Като не е свръх сила защо целия НАТО прайд се разлайва обезумяло всеки път като руснаците се размърдат?