Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Тя нямала достатъчно съюзници и военни бази в чужбина
17 ное 2020 13:50, Елка Василева
368
Барак Обама: Русия вече не е свръхсила
Снимка: архив, БГНЕС

Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС.

В излязлата си днес книга "Обетована земя" 44-ият президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама.

Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според 44-ия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама.

Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан. Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаех си, че pушките *** ще наскачат да бранят с оголени гърди руския агресор в България.Другаре, напълниха ли ви се хладилниците?
162
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Грозната американска ЧебурашкаПомийката дето изливаш е единствено храна за ***.От аватарчето си личи и грозната ти същност и грозните ти намерения.Не разбирам как може да прокламираш другите за българофоби и национални предатели след като си във същата графа.Нали знаеш какво става в Армения в момента със твоята порода?Вероятно след време и тука ще се случи - готов ли си?
161
6
 
9
 
! Отговори
Анализирай и онова преди 3 години
До Грозната американска ЧебурашкаИзлиза че си с двойнствена природа .Със изразен национал-предателски характер и няма значение по кого плюваш, стига да ти плащат за това.
160
6
 
8
 
! Отговори
Анализирай и това преди 3 години
До Грозната американска Чебурашкато същотото бе:"Русофбията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от американците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофобия, чието кредо е:" плюенето на Русия е върховна проява на патриотизъм."
159
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 182Казвали са ги и още как. Но нечетящи като теб не знаят. История на КПСС ли ти е настолната библия?
158
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаНе се занимавай с този заблуден кухоглавец. Той няма аргументи, а се прави на анализатор. Да спориш с такъв безмислено. Колко пъти си вече си смени ника, престанах да броя. Мисли си, че е неразпознаваем, че и за Гьобелс и лъжите си позволява говори...
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 169 чибурашкка Ти се виж какъв си. Че ни пускаш тук измислени от теб "цитати" - нито Де Гол, нито Чехов са казвали когато и да било подобни неща, това са твои измислици, но няма кой да ти се връзва на плитките номераИзобщо не обръщайте внимание на този провокатор - той освен да бълва срещу Русия друг смисъл и тема в живота няма. С две думи - болна работа, клиничен случай
156
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе била агресивна.... Путин само с това оръжия да дрънка се занимава, анимация след анимация напоследък. Чий го крепят в Либия, Сирия, Украйна а? Кой набута ракетните комплекси в Калининград в нарушение на договорите ? Да ти дам ли още примери от миналото или си ги знаеш? *** нах..
155
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Грозната американска Чебурашка"Ако Обама е такъв, то Шойгу и Лавров какви са?"Те са бели, могат да мислят и не ядат банани!тъжно за твоето аватарче а?
154
6
 
4
 
! Отговори
Кратък Анализ преди 3 години
До Грозната американска ЧебурашкаНа *** език - Русия е враг на България. (пробвай и на сложен!)И вие, подкрепяйки руските интереси сте врагове на България и национални предатели. (клише!)/И националния предател много обича да обвинява другите в това/
153
5
 
4
 
! Отговори
Кратък Анализ преди 3 години
До Грозната американска ЧебурашкаРусия не спазва елементарни морални норми и международни договорености.(КОИ?) Напада свои съседи(КОИ?), избива ги (А?) и им отнема територии(А?). Води пропагандни войни срещу цивилизования свят(А?) и се стреми да отслаби и разруши ЕС и НАТО(хе хе-клише, дай неамерикански лозунг!), организации, на които България е член.(ние винаги се напутваме у лузърите)С една дума води война срещу тях. Т.е. води война и срещу България. (не ни дава газ ли :):))
152
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е признатото определение за "свръхсила", че да си калибрирам мнението?Моето неангажиращо становище е : "Когато една държава може да съществува самодостатъчно и не може да и бъдат налагани решения от външна сила ,те формира глобален център на суверенитет".Към момента това са САЩ, Китай,Русия. За Индия и ЕС не съм сигурен
151
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 165"Ами щом може да си позволи ..."Може да си позволи да е придатък на китайския дракон и даже и това става на цената на абсолютна мизерия в страната. Русия е суровинен придатък на който властва в света. Нищо повече.
150
5
 
8
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Русия е много впечатлена, че някакво шимпанзе от Америка написало книга
149
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пък Обама вече не е президент!А пък дали не е свръхсила?Ами щом може да си позволи да не играе по свирката на най-голямата, богата,въоръжена и т.н. свръхсила, значи е.2,3 -къде точно в класацията не знам, но е в отбора на силните.
148
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A България за съжаление отдавна вече не е държава....
147
3
 
7
 
! Отговори
до Чебурашка преди 3 години
Чебурашка, всичко казано за Русия е вярно, но същото едно към едно важи и за Америка.. та ако като такава Русия е враг на България, то кое прави СЪЩАТА Америка наш приятел...?!! хахахахахахаха
146
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един сън на Обонго.Обонго телефонира в Пентагона - Защо всичките ни самолетоносачи са на океанското дъно???От Пентагона: - Ами, Путин туко-що изстреля 30 хеперзвукови ракети "Кинжал"Обонго: - Защо към Ню Йорк се носи от океана вълна висока един километър?От Пентагона; - Путин ни е пратил един "Посейдон" - туко що гръмнаОбонго: - Помощ, удавих се. Идвайте да ме спасявате. Обонго се събужда целия в пот и пуска телевизора. На екрана се появява Путини му помахва с ръка съчувствено...
145
2
 
5
 
! Отговори
ГоУемо откритие преди 3 години
Русия не е свръхсила от има-няма 30 години. Как да бъде с развитие само в отделни отрасли на промишлеността и с до 30% вносни компоненти даже в производството на оръжия? И Щатите не са заради изнесените производства, на практика изтърбушеното "либерално образование" и все по-съсипващото разцепление в страната. Пей сърце за новия хегемон Китай, който с тактиката на дълговото робство завладява все повече икономики. Всяка сутрин се питайте, облени в студена пот: "Още ли сме нужни на китайците?"
144
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рускиняНаучи какво е това пълен член. Това, рускините, сте май бая ***, а? Десетки години не ви стигат да научите езика на страната, в която живеете. Акъл взела да дава.