Барак Обама: Русия вече не е свръхсила

Тя нямала достатъчно съюзници и военни бази в чужбина
17 ное 2020 13:50, Елка Василева
368
Барак Обама: Русия вече не е свръхсила
Снимка: архив, БГНЕС

Барак Обама пише в новата си книга, че Русия вече не е свръхсила заради недостатъчния брой съюзници и военни бази в чужбина, предаде ТАСС.

В излязлата си днес книга "Обетована земя" 44-ият президент на САЩ отбелязва, че въпреки големия си ядрен потенциал, който отстъпва само на американския, на Русия не й достига "широката мрежа от алианси и бази", която позволява на САЩ да упражнява военната си мощ по света.

Освен това руската икономика продължава да отстъпва на икономиките на Италия, Канада и Бразилия и на практика "изцяло зависи от износа на петрол, газ, минерали и оръжия", смята Обама.

Той цитира данни от проучвания, които сочат високото равнище на корупция, социалното неравенство и ниската продължителност на живота сред мъжете в Русия.

Според 44-ия президент на САЩ Русия блокира американските предложения в Съвета за сигурност към ООН и "активизира усилията си да пречи на държавите от бившия съветски блок да излязат от сферата на нейното влияние".

В мемоарната си книга Обама посочва, че през 2009 г. е смятал тогавашния руски президент Дмитрий Медведев за "олицетворение на новата Русия - млад, стегнат и облечен в модни костюми в европейски стил". Освен това Медведев явно е разбирал английски език, въпреки че е общувал с помощта на преводач, пише Обама.

Той изтъква "неочакваното и безпрецедентно" предложение на Медведев да разреши на Пентагона да използва руското въздушно пространство за транспортиране на войници и техника до Афганистан като алтернатива на скъпите и ненадеждни маршрути през Пакистан. Обама казва, че е бил изненадан и от признанието на Медведев, че ядрената и ракетната програма на Иран се развива по-бързо от очакванията, предаде БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който твърди че руските служби са слаба ракия и че самата Русия вече не е сила, такива са мо та мо шпиони работещи за руснаците защотот с подобни твърдения те приспиват щатските и ЕУйските служби и населения.които твърдят че руснаците са още по силни мислят за държавите си защото после имат лица да искат по-голями бюджетитака че Барни когато е писам книжлето е бил на руска служба, майна.
242
0
 
2
 
! Отговори
Иска му се на Обамчо преди 3 години
ама има много здраве от дядо Иван! Не е чел фон Бисмарк, явно:"...Руснаците винаги си прибират вересиите, повярвайте ми!"
241
1
 
5
 
! Отговори
Затова преди 3 години
Медведев го съкратиха.
240
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след заглавието че САЩ се запасяват с тоалетна хартия...мда направо повярвах на обама
239
2
 
3
 
! Отговори
за базата в Судан ? преди 3 години
Ами тя е като проектите им за супер коли - на хартия .
238
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А каква е затова искате да и блокирате потоците от газ за да не стане страшно.
237
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А каква е затова искате да и блокирате потоците от газ за да не стане страшно.
236
4
 
13
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Я па ти - ще ти се да е така. А случайно ли Русия и Китай са на едно мнение по всички международни въпроси, и особено в ООН. Да не говорим за икономическите съюзи. Е, вярно е, че се въздържат от открит военен съюз, но такова обвързване просто не им е необходимо. Арогантността на атлантиците отдавна сближи Русия и Китай до степен, че политиката "разделяй и владей" вече не сработва за тези държави. Свиквай!
235
3
 
5
 
! Отговори
Анализ преди 3 години
Да оценяваш есин човек по физиката му и това как е облечен говпринза за доста примитивните аналитипни способности на президента Обама ! Очевидно сам стига имдо извода, че е така ! Това повдига въпроса доколко са адекватни оценките му като цяло ! Имайки предвид добрите отношения на Русия с Турция, Либия, Иран, Сирия, Египет, Китай Филипини, Куба, Венецуела и други, да говориш за липса на алианси е меко лазано смешно ....Е каро цяло може да се каже че стратегическия анализ на Обама не му е сила!
234
9
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Русофил+ 271 Какъв съюз на Русия с Китай ? Те не могат да се гледат. Китай отдавна гледат на Русия като възможност да се разширят.Ако някой заплашва Русия , то това е Китай.
233
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
274, знайко, само русия ли си мислиш че може да унищожи много държави за няколко часа? Има много играчи в тая игра, да не се окажат те унижощените още преди ръждясалите им аналогови техники да сработят.
232
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го интересува какво е мнението на един провален бивш президент, Мимун Хюсеин?
231
4
 
18
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 3 години
То и чичко Адолф си мислеше така ....
230
9
 
12
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
На Русия не и трябва да се свръхсила. Достатъчно е, че за няколко часа може да унищожи САЩ и Западана Европа. След това останалите ще си седнат на задниците.
229
15
 
11
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Русия в момента не е русиа а путинландияИстинската русия е натикана в миша дупка и ако скоро не се освободи от диктаторския гнет на путин ще изчезне завинаги и ще остане една бедна изстрадала територия ошушкана от олигарсите на путин до дупка
228
7
 
3
 
! Отговори
Рушофилски трол преди 3 години
Защото са 25 % резаниКарабини.
227
4
 
14
 
! Отговори
Русофил+ преди 3 години
"Тя нямала достатъчно съюзници и военни бази в чужбина" - Достатъчен й е на Русия съюзът с Китай, за да се попречи на униполярността и притъпи апетита на Атлантиците за Световно Господство.
226
3
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Барака кой?
225
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещо за новата база на Русия в Судан да напишете ?
224
3
 
14
 
! Отговори
Хааа преди 3 години
Стига глупости бе момче!Владко се е спукал от смях като те е слушал!