Бивш US военен призна, че шпионирал за Русия

Очаква се той да получи доживотна присъда
19 ное 2020 09:22, Елка Василева
25
Бивш US военен призна, че шпионирал за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Бивш капитан от „зелените барети“ - елитно звено на американските специални части, се призна за виновен в шпионаж в полза на Русия, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от АФП.

Присъдата срещу 45-годишния Питър Рафаел Дзибински Дебинс се очаква да бъде прочетена на 26 февруари 2021 г. и да бъде доживотна.

Дебинс призна, че е предал доверието на тази страна и е предоставял чувствителна информация за националната сигурност на руснаците, се казва в съобщение на зам.-министъра на правосъдието Джон Димърс.

Дебинс, който е роден в САЩ от майка рускиня, е бил вербуван от Москва, още преди да влезе в армията, смята американското правосъдие.

През 1997 г. Дебинс получава кодово име от агентите на руското разузнаване и подписва документ, удостоверяващ, че желае да служи на Русия, според американското министерство на правосъдието.

По-късно Дебинс бил насърчен да се присъедини към американските специални части, в които получава чин капитан.

Според американското правосъдие бившият офицер от специалните части е виновен в предоставянето на поверителна информация на Русия.

Той дал на агенти на руското разузнаване имената на свои колеги от специалните части и информация за тях, за да могат руските агенти да преценят дали да търсят контакт с тях, ако сметнат, че те са готови да сътрудничат на руското разузнаване.

Според обвинителния акт бившата „зелена барета“ Дебинс е бил на служба в Германия, после в Азербайджан и е имал високо ниво на достъп до класифицирана информация.

Последният му контакт с Русия, споменат в обвинителния акт, е от 2011 г., предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Америка са мерудията на всеки военен конфликт по света. Много обичат да се врът там дето не им е работа.
18
0
 
10
 
! Отговори
Чудесно преди 3 години
До са0вянски ***..А да, отдавна не бях срещал от този тип и.диоти, които пишат, че "такова животно като славянин - нема"Те и арменците бяха много отворени да се репчат на Русия, но видяхме че без руснаците онези щяха да им спретнат още една баня. Кървава.
17
2
 
5
 
! Отговори
До Военен преди 3 години
Ти, мухли, си военен, колкото аз съм космонавт! В БА, даже сега, такива вонливци няма!Ако още веднъж напишеш нещо такова за г-н Президента на Републиката, ще те намеря и ще ти навра главата в ГЗ! Отделно ще те запознаят с няколко члена на НК и НПК на Р. България. А от тях следват и други членове, но то ще е работа на рецидивистите!А Гешев сега мисли за собственото си бъдещ така, че му пуши главата!
16
2
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
В България след 1989 година тази държавна измяна, която описваш е ежедневие н най-високо ниво на управлението.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Скрипал е добър, а този е лош.
14
4
 
14
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Масончето Джордж Вашингтон полковник предаде краля си.и стана революционер.Не забравяйте.
13
18
 
6
 
! Отговори
бива бива.. преди 3 години
то па бива бива ,ама да шпионираш в полза на една от най-злите държави в света на нищо не прилича.
12
11
 
3
 
! Отговори
са0вянски мелез.. преди 3 години
те такова животно, като слафянин след катето Великото в блатните ширини не се е родил0......
11
5
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОДОБНИ СУБЕКТИ ЗАСЛУЖАВАТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ ПРИСЪДИ ВЪЗМОЖНИ!! И БРУТ И ЮДА ПРЕДАВАТ ТЕЗИ КОИТО СА ИМ ВЯРВАЛИДА СЕ ВНЕДРИШ НЯКЪДЕ ЗА ДА ПРЕДАВАШ КОГА ЩЕ СА ВРАЖЕСКИТЕ АТАКИ МИ ЗВУЧИ ДОСТА ДОЛНО ДОРИ ДА СЕ ПРАВИ С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ!АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ТОЧНО ТОВА КОЕТО Е ВЪРШИЛ СЕ НАРИЧА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА ИСТИНСКА!!!---------ПОМНИТЕ ЛИ ДЖУЛИН АСАНЖ БЕШЕ УНИЩОЖЕН ОТ ФАЩ ЩОТО ИМ ИЗКАРА МРЪСОТИЯТА ТОЙ Е ГЕРОЙ ИЛИ БЕШЕ ЩОТО И НЕЩО ГО СЪСИПАХА ОТ ИЗТЕЗАНИЯ СЛЕД КАТО БЕШЕ ПРОДАДЕН НА ФАЩ!
10
5
 
13
 
! Отговори
Световен милициЮнер преди 3 години
Значи човека е предател , след като е съобшавал коя друга държава ще нападне САЩ и кой политически враг на евреите от държави на повече от 5-6 хил км. от САЩ ще бъде убит .Значи, той е издавал тайните планове за атака на американски военни над други, независими страни. Предател ! Що не ги е оставил да атакуват чужди, независими държави и чужди политически ръководители непризнаващи хегемонията на САЩ? Направо идея си нямам. Да не са били диктатори като Садам , криещи химически оръжия?
9
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
америка е разбойническа държава на престъпници и затворници.Основана от престъпници и затворници.За тях няма чест, няма вяра, няма морал, няма нищо свято.Единственото което има значение за тях са парите.
8
5
 
21
 
! Отговори
Чеп за америка преди 3 години
Те американците са за мир всичките, ама само ако другите се разоръжат.Мир с америка, ама друг път.
7
7
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СНОУДЪН НЯМА НИЩО ОБЩО С ТОВА !!1 СНОУДЪН Е ГЕРОЙ!!СНОУДЪН ИЗОБЛИЧАВА МРЪСОТИЯТА КОЯТО Е БИЛА ВЕЧЕ СТАНАЛА КАТО ИЗОБЛИЧАВА МРЪСОТИЯТА КОЯТО СА ВЪРШИЛИ. СНОУДЪН Е ЕДИН ВИД ЖУРНАЛИСТ ИЗОБЛИЧАВАЩ ИСТИНАТА!!!-------------ДОКАТО ТОЗИ ГОСПОДИН Е СЪОБЩАВАЛ КЪДЕ ЩЕ БЪДЕ АТАКАТА И КОГА КАТО СЕ Е ПРЕДСТАВЯЛ ЗА НАЦИОНАЛИСТ А В СЪЩНОСТ В КОМЕДИЯТА: АЛА АЛО ТАМ ТАКИВА ГИ НАРИЧАХА КОЛАБОРАЦИОНИСТИ
6
11
 
19
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
ФАЩ са враг 1 на Българско и на човечеството. Крадат по 1 трил долара, печатат пари, водят войни за пари. Човекът е направил добро на хората.
5
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
И ТОВА НЕ Е ШПИОНАЖ А ИЗМЯНА!ЧОВЕК МОЖЕ ДА Е ШПИОНИН И БЕЗ ДА Е ПРЕДАТЕЛ!!!ШПИОНИРАМ Е СИНОНИМ НА ПОДСЛУШВАМ.
4
9
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПРЕДАВАЛ КОГА И КЪДЕ ЩЕ СА НАПАДЕНИЯТА В АФГАНИСТАН!!!-------------А ИСТИНАТА Е, ЧЕ НИТО ФАЩ НИТО КОМУНИСТАН ИМА РАБОТА В АФГАНИСТАН!!!!
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
г-син началник, арестантът си призна всичкои какво призначе е убил и Ботев и цар Калоянбраво старшина, браво, сега с тези признания направо го утрепи
2
3
 
11
 
! Отговори
бг преди 3 години
фамилията му звучи като полска а не руска Същото е с руснаците живеещи в България -вече са около милион
1
32
 
20
 
! Отговори
Военен преди 3 години
Значи бивш военен от САЩ може да получи доживотна присъда , защото е шпионирал за Русия , а нашият Фигурант ( също бивш военен) , вече 4 г. шпионира за Русия ( доказано от Гешев) и никой не го пипа !!!!!!!!!! Еййййййй, Гешев, защо не си опандизил още Фигуранта и приближените му агенти, шпиони и национални предатели ?????????