САЩ убедени: Русия ще изнудва Европа със "Северен поток" 2

Вашингтон засилва натиска и разширява санкциите срещу участниците в проекта
24 ное 2020 20:30, Петя Славова
139
САЩ убедени: Русия ще изнудва Европа със "Северен поток" 2
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп и Джо Байдън са много различни. По едно нещо обаче те все пак си приличат: и двамата са против газопровода "Северен поток 2", констатира "Дойче веле".

САЩ засилват натиска и разширяват санкциите срещу участниците в проекта.

"Този газопровод няма да се осъществи. Така изглежда един умиращ тръбопровод", разясни във Вашингтон високопоставен представител на американското правителство в интервю за агенция ДПА. По неговите думи, Вашингтон е установил вече няколко компании и лица, които могат да бъдат санкционирани по смисъла на Закона за санкциите срещу "Северен поток 2".

В момента американските власти установяват контакт със засегнатите. Но не защото искат да налагат наказания на европейски фирми, а за да бъдат те предупредени и да им се даде време да се оттеглят от проекта, е уточнил източникът. Той е категоричен, че това е "геополитически проект, който Русия ще използва, за да изнудва европейски държави".

Още по темата

Зависимост от Москва?

С този газопровод Германия става зависима от Москва, твърдят както републиканците на отиващия си президент Доналд Тръмп, така и демократите на новоизбрания президент Джо Байдън. Миналия декември Американският конгрес прие с гласовете и на двете основни партии "Закон за защита на европейската енергийна сигурност" (PEESA), който вече влезе в сила, след като – въпреки острите реакции на Германия и Русия – президентът Тръмп подписа на 20 декември 2019.

Санкциите са насочени срещу фирмите, предоставящи специални кораби за полагането на тръбите по морското дъно. Този американски закон първоначално успя да спре строителството на съоръжението: в края на миналата година под заплахата от американски санкции швейцарската компания Allseas, отговаряща за полагането на тръбите по дъното на Балтийско море, преустанови работата по проекта. Дотогава бяха готови 2300 километра от общо 2460 километра дължина на тръбата.

Все още няма санкционирани

Дотук САЩ все още не са прибегнали до налагането на санкции. През август трима американски сенатори обаче писмено заплашиха открито оператора на балтийското пристанище Засниц-Мукран на германския остров Рюген с тежки санкции. В това пристанище акостира руският кораб "Академик Черски", който трябва да довърши работата по полагането на тръбите.

През октомври Вашингтон засили натиска: според нова директива на американското външно министерство, от санкции са заплашени и всички, които предоставят финансиране, материали или помещения за специалните кораби. На този фон руският президент Владимир Путин обяви, че ако се наложи, Русия ще довърши сама проекта – и без чуждестранни партньори.

В "Северен поток 2" АД руският концерн “Газпром” е единственият собственик. Негови финансови партньори са германските фирми Wintershall Dea и Uniper (първата е съвместно дружество на BASF и LetterOne, а втората е част от Eon), както и нидерландско-британската компания Shell, френската GDF и австрийската OMV. Председател на надзорния съвет на "Северен поток" е бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, а в "Северен поток-2" той е президент на управителния съвет.

Тръмп и Байдън тук са единодушни

От Uniper определиха американската съпротива като "еднозначна намеса в европейския суверенитет" и изразиха увереност, че проектът ще бъде довършен. От Wintershall Dea твърдят, че засега не са получавали предупреждение от Вашингтон.

Представителят на американското правителство е казал пред ДПА, че привържениците на "Северен поток 2" не бива да разчитат на смяната на властта в Белия дом. "Санкции ще има независимо от това кой седи в Овалния кабинет", е уверил той.

Новият американски президент ще положи клетва на 20 януари 2021. И Джо Байдън обаче се отнася критично към проекта за втори газопровод по дъното на Балтийско море. Още като вицепрезидент при Барак Обама той определи този газопровод като "фундаментално лоша сделка за Европа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Няма кой да спре СП2. Това ще е просто финалното доказателство за САЩ, че вече не са супер силата, която бяха, че да плашат независими държави за това какви отношения да имат. Всичко по проекта вече е уредено. И ще се прави от фирми, които нямат връзка с нищо американско.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм лош човек, но ще изпитам кеф когато някой кораб-газовоз гръмне в Атлантика и наоколо със сигурност няма руски подводници! Не когато акостира в европейско пристанище!
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная какво са убедени САЩ, но цял свят е убеден, че в САЩ изборите бяха спечелени от Китай. Да си затварят човките сега.
65
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли е честната конкуренция, стожерът на великия капитализъм? Повече ми прилича на мафиотска схема за отстраняване на всички конкуренти. Само че америте не са уцелили с кой да се закачат, рашъните са голям залък за тях и ще се задавят лошо
64
2
 
6
 
! Отговори
ДИМНА ЗАВЕСА ??? преди 3 години
"Трите морета" е проект за газопроводи от Полша. ТИКВАТА разпореди ли ДА не се учаСтва ???ТИКВАТА дори ДА успее ДА ЗАВЪРШИ ТурскаТА ТРЪБА, по тази тръба в този момент може ДА тече Само американски , катарски, израелски и азерски газ
63
4
 
13
 
! Отговори
ККК преди 3 години
ВЕЛИКИТЕ САЩ... Айде няма нужда.Видяхме им изборите.Такъв хаос и неуредици дори и в западнала България няма или дори в Африканска Нигерия . Високо-стандартните американски граждани само гледат някой да бъде пребит от високо демократичната им полиция за да хукнат да разбиват магазини и да си пълнят килерите с дънки,маратонки, лаптопи, телефони ... щото живеят добре и охолно в държавата с най развита демокрация в света . А това, че на 2-3 месеца някой изтрещява и започва да стреля по всичко живо..
62
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ искаха да рекетират богатата Германия чрез техните васални държави Полша и Украйна. Германия се спаси от рекета.
61
3
 
14
 
! Отговори
Малко география преди 3 години
Цяла Западна Европа има по малко територия от континента Европа от Русия. В десетте най големи града в Европа, два са руски. Въпросът е, защо наглоамериканците се бутат в Европа?
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Америка няма да изнудва Европа, за каквото и хареса. Невероятно.
59
1
 
12
 
! Отговори
География преди 3 години
ОТ ясно по ясно е 4е най силните държави са и най големите агресори .. Това си е найстина нахалство да казваш на другите страни от къде да си взимат газ?!
58
1
 
7
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-НИКАГДА-ТОВА НИКОГА НЯМА ДА СТАНЕ РУСИЯ ДА НИ ИЗНУДВА-НИЕ САМИ ЩЕ СИ ГО ПРОДАВАМЕ НА ЗАВИШЕНИ ЦЕНИ.-ЕЙ ПАК ИНТРИГИ.
57
2
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
САЩ си гледат интереса на Частните Фирми в Държавата . Много пропадна бизнеса с петрол и газ добиван по изкуствен начин наречен шистов . Ако този газопровод започне да работи и доставя газ в ЕС от Русия , това ще е последния пирон в ковчега на САЩ Икономиката . Какво Предлагат САЩ насреща ? Огромни Терминали за втечнен газ в ЕС Пристанища , цена на газта 5 пъти по-скъпа от природната газ . Ако са толкова загрижени от САЩ да доставят в ЕС газ на конкурентна цена . Тук не става въпрос за Политика
56
5
 
1
 
! Отговори
58984 преди 3 години
Всеки прави преценките си въз основа на собстените си виждания за събитията, процесите, прироритетите, целите и заблудите си. Жалко, че високопостапените в САЩ не могат да схванат в какво се състои руският интерес в тази сделка. А то е очевидно - нужни са им свежи постъпления в хазната.
55
2
 
21
 
! Отговори
SS преди 3 години
a в Русия пък са убедени, че САЩ отдавна изнудва и ще продължава да изнудва Европа с всичко възможно, вкл. и около "Северен поток" 2
54
11
 
5
 
! Отговори
тито преди 3 години
Кой спаси Европа / Западна / от национал СОЦИАЛИЗМА и червения интерсоциализъм ??
53
2
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
в качеството на какъв орган са сащ че да нанасят санкции на фирмите откъде накъде ще се месят в евр работи заради вируса които ни натресоха трябва тоталенбоикот на янките никакви отношения с тях по никакви въпроси въобще не меинтересуват техните санкции да се махат от балканите и черно море никакви амерваксини
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе кравари алчни що не кажете тая година колко втечен руски газ получихтепървия кораб втечнен руски газ преди години от ямалското находище мина през лондон и кацна в бостони ще ни предлагат втечнен газ девирсифициран през американски банки руски газте зе са нагли до безумие е верно ама че българите и европейците се оставят да ги будалкат сами са си виновни
51
4
 
19
 
! Отговори
V преди 3 години
Газа трябва да е ,,демократичен,, щото американските банки до тук за последните 10 години са загубили 200 милиарда от вечнозелените за шистови технологии .Сега някой трябва да плати цената и да спасява американските банки. Честита ви западна демокрация .А сега плащайте :))) Ф16 пак ще ви обере ,ама пък заеми има колкото си искате ;) Мафията герб и ЕС ва водят към светлото но безумно скъпо американско бъдеще
50
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В интерес на истината САЩ изнудват Германия и Европа да се откажат от евтиния руски газ и да го заменят със скъп , екологично доста по- вреден американски втечнен газ .Изнудват Германия и други страни да строят терминали за втечнен газ
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаДидке, Русия не е сбъркала с Турция. Те просто продават стоката си.Когато тръбата достигна до България нашите "приятели" зад океана казаха ,че така не може и баба Меркел също потвърди макар, че прави северен поток 2, ама нас ни порязаха. И от южет поток стана турски поток . А за нас патокИ просто тръбата зави на юг.