75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления

Въпреки пандемията, възрастните мъже ще трябва да се явят за разпит
4 дек 2020 21:30, Нели Христова
213
75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления
Снимка: БГНЕС

75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди ветерани от Червената армия в опит да идентифицира нацисти, извършили жестокости по време на войната в Съветския съюз.

"Процесът в Нюрнберг не осъди всички виновни“, казва Александър Бастрикин, ръководител на могъщия разследващ комитет. "Независимо дали са живи или не, ние трябва да назовем тези имена."

67-годишният Бастрикин каза, че нацистките войници са екзекутирали най-малко два милиона цивилни, докато са били на територията на Съветския съюз. По думите му: "Само спомените на очевидци могат да възстановят точно детайлите на престъпната дейност."

На някои ветерани от войната обаче е казано, че може да бъдат привлечени принудително в прокуратурата, ако не се съобразят с призива, въпреки че Русия е посъветвала всеки по-възрастен от 65 г. да си стои у дома по време на пандемията от COVID-19. Критиците определиха този ход като абсурден и безотговорен.

Разследването идва на фона на подновения интерес на президента Путин към Втората световна война. През май той публикува продължително есе в защита на нацистко-съветския пакт за ненападение от 1939 г., който, според западните историци, е допринесъл за избухването на конфликта.

"Просто не можехме да повярваме, че прокурорите ще извикат крехък старец в офиса си и то по време на епидемия,  използвайки толкова строг тон", казва Денис Чистяков, внук на 94-годишен ветеран. Дядо му Василий се бие в битката при Сталинград и по-късно е заловен и изпратен в лагер за военнопленници в Германия. Семейството му заяви, че не са му споменали за призовката. "Той всъщност не обича да говори за онези военни дни", споделя Чистяков пред The ​​Moscow Times.

Николай Сванидзе, член на Съвета за правата на човека в Кремъл, постави под съмнение директивата. "Не е ясно какво искат да постигнат с това разследване", каза той. "Всичко вече е установено и документирано." Той заяви, че всички разследващи, които са призовавали възрастни хора в офисите си по време на пандемията, самите по себе си са "престъпници".

Комитетът за разследване отговори на критиките, като каза, че показанията на ветераните са необходими, за да се запази "историческата приемственост" и да се осигури "щастлив живот за бъдещите поколения". Разследващите заявиха, че ще се направи всичко възможно, за да гарантира, че възрастните хора не са изложени на опасност от зараза.

Според Бастрикин Русия се опитва да установи като исторически факт "геноцидът над съветския народ" от нацистка Германия и нейните съюзници. Най-малко 27 милиона съветски войници и цивилни загинаха по време на Втората световна война, а 68-годишният Путин смята "свещеният" спомен за конфликта като обединяваща национална идея за Русия.

Критиците обаче твърдят, че стремежът на Кремъл да идентифицира нацистки палачи контрастира рязко с репресиите срещу опитите за разкриване на престъпленията на тайната полиция на Йосиф Сталин.

Юрий Дмитриев, историк от групата за права "Мемориал", беше затворен през септември за 13 години по спорни обвинения в сексуално насилие над осиновената си дъщеря. Критиците заявиха, че присъдата е отмъщение за разкриването му на местата за екзекуции от ерата на Сталин в Северна Русия. 64-годишният Дмитриев беше освободен от обвиненията, но оправдателната му присъда бе отменена от по-горен съд.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари