75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления

Въпреки пандемията, възрастните мъже ще трябва да се явят за разпит
4 дек 2020 21:30, Нели Христова
213
75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления
Снимка: БГНЕС

75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди ветерани от Червената армия в опит да идентифицира нацисти, извършили жестокости по време на войната в Съветския съюз.

"Процесът в Нюрнберг не осъди всички виновни“, казва Александър Бастрикин, ръководител на могъщия разследващ комитет. "Независимо дали са живи или не, ние трябва да назовем тези имена."

67-годишният Бастрикин каза, че нацистките войници са екзекутирали най-малко два милиона цивилни, докато са били на територията на Съветския съюз. По думите му: "Само спомените на очевидци могат да възстановят точно детайлите на престъпната дейност."

На някои ветерани от войната обаче е казано, че може да бъдат привлечени принудително в прокуратурата, ако не се съобразят с призива, въпреки че Русия е посъветвала всеки по-възрастен от 65 г. да си стои у дома по време на пандемията от COVID-19. Критиците определиха този ход като абсурден и безотговорен.

Разследването идва на фона на подновения интерес на президента Путин към Втората световна война. През май той публикува продължително есе в защита на нацистко-съветския пакт за ненападение от 1939 г., който, според западните историци, е допринесъл за избухването на конфликта.

"Просто не можехме да повярваме, че прокурорите ще извикат крехък старец в офиса си и то по време на епидемия,  използвайки толкова строг тон", казва Денис Чистяков, внук на 94-годишен ветеран. Дядо му Василий се бие в битката при Сталинград и по-късно е заловен и изпратен в лагер за военнопленници в Германия. Семейството му заяви, че не са му споменали за призовката. "Той всъщност не обича да говори за онези военни дни", споделя Чистяков пред The ​​Moscow Times.

Николай Сванидзе, член на Съвета за правата на човека в Кремъл, постави под съмнение директивата. "Не е ясно какво искат да постигнат с това разследване", каза той. "Всичко вече е установено и документирано." Той заяви, че всички разследващи, които са призовавали възрастни хора в офисите си по време на пандемията, самите по себе си са "престъпници".

Комитетът за разследване отговори на критиките, като каза, че показанията на ветераните са необходими, за да се запази "историческата приемственост" и да се осигури "щастлив живот за бъдещите поколения". Разследващите заявиха, че ще се направи всичко възможно, за да гарантира, че възрастните хора не са изложени на опасност от зараза.

Според Бастрикин Русия се опитва да установи като исторически факт "геноцидът над съветския народ" от нацистка Германия и нейните съюзници. Най-малко 27 милиона съветски войници и цивилни загинаха по време на Втората световна война, а 68-годишният Путин смята "свещеният" спомен за конфликта като обединяваща национална идея за Русия.

Критиците обаче твърдят, че стремежът на Кремъл да идентифицира нацистки палачи контрастира рязко с репресиите срещу опитите за разкриване на престъпленията на тайната полиция на Йосиф Сталин.

Юрий Дмитриев, историк от групата за права "Мемориал", беше затворен през септември за 13 години по спорни обвинения в сексуално насилие над осиновената си дъщеря. Критиците заявиха, че присъдата е отмъщение за разкриването му на местата за екзекуции от ерата на Сталин в Северна Русия. 64-годишният Дмитриев беше освободен от обвиненията, но оправдателната му присъда бе отменена от по-горен съд.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 133Гледай на тебе да не ти пратят катафалката.
105
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой знае.Може пък опикаващи се 90 годишни комсомолци внезапно да се сетят нещо.
104
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, един такъв като теб се застреля с писалка като рабраха че има портрет хитлер в шкафчето, чудно ти какво имаш? Дали да не ти пратят призовка? Или май си за медицинска експертиза.
103
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 129Викаш той соца не си е отивал а?Пак ще започнат да вкарват за вицове нали?!
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера вкараха един зад решетките за година за заплаха за убийство, следващият си ти по собствено желание.
101
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до пияницата мистикАбе не знам какво произвеждат,обаче и до днес каквото е подписал Сталин,това се случва в България и всички бивши соц държави.Москва командва това е.И няма мърдане!Едо Борисов му прави газопровод на Путин,какво повече да говорим?!
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 126А на тебе на 2 метра под земята как ти се струва?
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мистици и други *** от групичката в затвора за 4 годинки как ви се струва? Че и доказателства има от години дрискате омраза по народностен признак и всичко се пази. Ако ви разхвърля прокуратурата и тоя който уж седи зад вас ще се отрече, какво можете да изхленчите тогава в съда?
98
5
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
СССР и досега произвеждат продукт НОМЕР 1 в света и никой не може да ги стигне - съветските ***! Хем евтини, хем лесни и дащни. Друго не могат да произведат за сега
97
5
 
4
 
! Отговори
А "русофобията& преди 3 години
Чл. 162. (1) Който чрез слово, печат или други средства за масово осведомяване, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
96
6
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Другари, ако не бяха евреите Юлиус и Етел Розенберг, сега в Кочинистан нямаше да имате и атомна бомба, защото и нея откраднахте от американците и щяхте да бъдете една регионална, конвенционална сила с калашници....и те крадени от немците, между другото. Ние българите поне измислихме чушкопека, а в Агромная и Могучая КочиHA няма нищо измислено, всичко крадено. Лада о Жигула - италиански, Москвич - американски буик. И тук някакви пyтин0питеци ми плюят България, защото харесват тези мизерници
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората пазят документи медали реликви всичко. За тях тази война е отечествена, всичко се пази. А у нас бяха даже откраднати пушките в музея на връх Шипка.
94
3
 
8
 
! Отговори
Амиии... преди 3 години
A за съветските престъпления кога???
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как над 90 годишни дядовци ще се сетят какво е било, като вече са на финалната права за Св.Петър?Смех в залата!Той Путин май започва да издиша вече,та те ли?!!!Абсурд!
92
6
 
0
 
! Отговори
А Сакскобурга кога? преди 3 години
Ти не разбираш ... Не разбираш ... Гробищата са пълни, ама не от коронавируса, а от Сакскобурга и законите и министрите му. Удря генетична аномалия 1/1000 нищо особено. А тая аномалия се получава като например 1000 години се чифтосват едни хора със сходен генопип и подборно избирателно ....не знам дали стопляте ...Няма да умрем от коронавируса нито от ваксина, а от липса на справедливост и отмъщение за 40 години лудост. Здрасти Резнов !
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През десетилетията след Втората световна война ЦРУ и други американски агенции са използвали най-малко 1000 нацисти като шпиони и информатори през Студената война и до 90-те години са криели връзките на правителството на САЩ с някои от тях, които все още живеят в Америка, показват разсекретени документи и интервюта.
90
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бая живи нацита са избягали в сащ и цру ги е ползвало. А тукашните *** с факлите един хубав бой и търчат при майка си да ги урежда с връзки пред прокурора.
89
4
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До Анонимен6,3 млн. предали се. Вечна ще е славата им и в Гинес.
88
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вечна слава на червената армия !
87
0
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Отечествен ФронтИсториеските факти са като тухлите с тях може да се построи дворец, а може и кeнеф. Историческият анализ е историята като наука. Какво ще стане когато се разсекретят документите от ВСВ през 2041г. в Британия и през 2050г. в Русия?