75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления

Въпреки пандемията, възрастните мъже ще трябва да се явят за разпит
4 дек 2020 21:30, Нели Христова
213
75 г. след Нюрнберг: Русия разпитва ветерани за нацистките престъпления
Снимка: БГНЕС

75 години след Нюрнбергския процес Русия планира да разпита хиляди ветерани от Червената армия в опит да идентифицира нацисти, извършили жестокости по време на войната в Съветския съюз.

"Процесът в Нюрнберг не осъди всички виновни“, казва Александър Бастрикин, ръководител на могъщия разследващ комитет. "Независимо дали са живи или не, ние трябва да назовем тези имена."

67-годишният Бастрикин каза, че нацистките войници са екзекутирали най-малко два милиона цивилни, докато са били на територията на Съветския съюз. По думите му: "Само спомените на очевидци могат да възстановят точно детайлите на престъпната дейност."

На някои ветерани от войната обаче е казано, че може да бъдат привлечени принудително в прокуратурата, ако не се съобразят с призива, въпреки че Русия е посъветвала всеки по-възрастен от 65 г. да си стои у дома по време на пандемията от COVID-19. Критиците определиха този ход като абсурден и безотговорен.

Разследването идва на фона на подновения интерес на президента Путин към Втората световна война. През май той публикува продължително есе в защита на нацистко-съветския пакт за ненападение от 1939 г., който, според западните историци, е допринесъл за избухването на конфликта.

"Просто не можехме да повярваме, че прокурорите ще извикат крехък старец в офиса си и то по време на епидемия,  използвайки толкова строг тон", казва Денис Чистяков, внук на 94-годишен ветеран. Дядо му Василий се бие в битката при Сталинград и по-късно е заловен и изпратен в лагер за военнопленници в Германия. Семейството му заяви, че не са му споменали за призовката. "Той всъщност не обича да говори за онези военни дни", споделя Чистяков пред The ​​Moscow Times.

Николай Сванидзе, член на Съвета за правата на човека в Кремъл, постави под съмнение директивата. "Не е ясно какво искат да постигнат с това разследване", каза той. "Всичко вече е установено и документирано." Той заяви, че всички разследващи, които са призовавали възрастни хора в офисите си по време на пандемията, самите по себе си са "престъпници".

Комитетът за разследване отговори на критиките, като каза, че показанията на ветераните са необходими, за да се запази "историческата приемственост" и да се осигури "щастлив живот за бъдещите поколения". Разследващите заявиха, че ще се направи всичко възможно, за да гарантира, че възрастните хора не са изложени на опасност от зараза.

Според Бастрикин Русия се опитва да установи като исторически факт "геноцидът над съветския народ" от нацистка Германия и нейните съюзници. Най-малко 27 милиона съветски войници и цивилни загинаха по време на Втората световна война, а 68-годишният Путин смята "свещеният" спомен за конфликта като обединяваща национална идея за Русия.

Критиците обаче твърдят, че стремежът на Кремъл да идентифицира нацистки палачи контрастира рязко с репресиите срещу опитите за разкриване на престъпленията на тайната полиция на Йосиф Сталин.

Юрий Дмитриев, историк от групата за права "Мемориал", беше затворен през септември за 13 години по спорни обвинения в сексуално насилие над осиновената си дъщеря. Критиците заявиха, че присъдата е отмъщение за разкриването му на местата за екзекуции от ерата на Сталин в Северна Русия. 64-годишният Дмитриев беше освободен от обвиненията, но оправдателната му присъда бе отменена от по-горен съд.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болшевишките престъпления надминават нацистките, и то с/у собствения народ. И досега няма точна статистика и едва ли ще има.Самият факт, че в много завладени области посрещат немците като освободители, говори много. Немците стават жертва на собствената си политика за абсолютна хегемония, което обръща настроенията на местните с/у тях след има-няма 1г след нападението.
85
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До отечествения фронтСССР умря.Скоро и ти ще умреш.И внуците ти от Америка даже дама да се поинтересуват за гнусният си дядо русофил.
84
2
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Отечествен ФронтЛиберал-фашизъм е оксиморон. Нещо като суха вода. Но не се учудвам. Вие измислихте и друго невероятно нещо - ''монархофашизъм''
83
1
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Отечествен ФронтЯвно не си схванал идеята на героя Дядо Йоцо. Той е кьорав но ''вижда'' с акъла си. Не е достатъчно само да гледаш а да умееш да правиш анализ. Тогава ще ''видиш'' много повече.
82
8
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До дядо йоцо гледа А ти не ми пробутвай либерал -фашистка пропаганда стар си за тази работа ,гледай си старините и не се занимай със минали работи .Историята това са факти и исторически документи истински и никой не може да се играе със нея .Ясно Старик ?!
81
3
 
7
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Отечествен ФронтНе ми пробутвай болшевишка пропаганда. Лагерите ги помня, лагерниците ги познавам. Млад си.
80
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89Няма откъде да помнят и знаят младите! Промивате им мозъчетата! Е, по нещо лъсваше в предаванията "60 години БНТ", ама те си гледат айфоните и чегъртат с пръстчета неврастенично по екраните им. Значи за теб всичко е било лошо! Нещастна душица! Въпросът е какво си преживял и какво ти е разказвал тейко ти. Чакай, той не беше ли "партиец"? Днес чадата на тези са най-ревностните антикомунисти! Да ти кажа ли няколко имена?
79
4
 
6
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Я кажи кои граници със със немците деляхме ,защото аз пък знам другото как твоята европа предаде чехите и след това сама свали гащите пред Хитлер ,даже му помогна със пари и индустрия да се бие против Русия .Във това число и 50 хиляди Французи се биха на източният фронт на страната на Хитлер .Също и Унгария ,Румъния ,Финландия , Италия и Чехословакия .А самото правителство на Полша избяга във Лондон и изостави народа си на Хитлер.
78
1
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
До U2 В статията става въпрос за руски престъпления. За руснаци които воюваха на страната на Хитлер. През РОА минаха 250 хил руснаци. Не говорим за украинските, беларуските и балтийските СС дивизии. Не говорим за Казачия СС корпус, не говорим за 800 хил. ''хифита'' - цивилен помощен персонал, нито за полицаите, които гониха партизаните. Всичко около 1,3 милн. съветски граждани заеха страната на Хитлер. В сравнение през гражданската война 1918-1921г. на страната на белите воюваха 350хил. души.
77
8
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Ей Либералче въшливо ,телевизорите от завода Ворошилов бяха произвеждани за вътрешният пазар не за чужбина ,целта беше да не внасяме унгарските *** .За апартаменти се чакаше защото първоначалното строителство беше трудно .Когато се направиха домострителните заводи блоковите се строяха за две години и то блокове със десет и повече входа и по десет етажа .Казвам ти това защото по онова време ратех във СМК и ги знам тези работи .
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БМ-13 - Катюша.Падат немски каски.Славяните знаят как да бият..
75
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га делихте баницата Европа с немците ни ривахте,А? Сега и жертви на собствената ви глупост ще се изкарате. Избихте милиони. Айде у лево и да ни върнете архивите, пардон, военния трофей.
74
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 83Убитите наши момчета се биеха срещу Хитлер, а не за Сталин! Ако не беше тяхната саможертва, България щеше да бъде третирана като победена страна, съюзник на немците и границата ни с Гърция щеше да минава по Марица! А Кюстендил и част от Видинско щяха да са сръбски! Чети и мисли бе, момче!Между другото, вуйчо ми и братовчедът на жена ми се биха, единият стигна до Клагенфурт! При теб как е? Твоите дали не са се скрили в сламата?
73
9
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Ако не бяха тези тридесет хиляди убити сега границата на България едната щеше да опира до Пловдив ,другата до София .И другото не знаеш че гърците след войната искаха да им платим и за конфискуваните коне и каруци .Та добре че беше Русия във лицето на Вишински да им укроти мераците на алчните Гърци и Сърби .И заради тези убити наши войници великите сили не ни наложиха колосалните глоби и репарации и Русия която ни защити по най добрият начин .
72
2
 
8
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Отечествен ФронтНито един евреин в българските лагери не загина.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
84, комунистче пропаднало, пишеш бози и лъжи, като се надяваш, че младите не помнят.Трябва да изчакате с лъжите, докато и последните, които помнят социализма измрат.За апартамент се чакаше по 20 години, за кола също.В началото и за телевизори се чакаше ред.Да не говорим, че "електрониката" ни беше на такова нива , че беше за оплакване.Телевизирите, които "Ворошилов" правеше не се купуваха никъде по света и залежаваха по коридорите на завода.После им построиха складове.
70
2
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Отечествен ФронтНе е лошо да споменеш че еврейските лагерници в Гонда вода ги пускаха събота и неделя у дома.
69
9
 
4
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Абе ти помниш лагерите във Белене и куциян ,ама не помниш лагерите по време на фашизма преди 9 -ти септември 1944 година ,ще кажа само за единият от тридесете лагера във Гонда вода във парка Кайлъка край Плевен само за Евреи и така нататък https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0 И не си мисли че ние ядем доматите със колците като пишеш тук провокиращи глупости за шепа ръждиви центове .
68
4
 
6
 
! Отговори
U2 преди 3 години
АМИ ЗА РУСКИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ КОТА ???
67
4
 
1
 
! Отговори
Put in преди 3 години
Прийдите сюда товарищи, бъйстрее.. !