ФСБ било сянка на Навални години наред преди отравянето с "Новичок"

Акцията може и да е била одобрена от най-високо ниво
15 дек 2020 21:30, Нели Христова
144
ФСБ било сянка на Навални години наред преди отравянето с "Новичок"
Снимка: БГНЕС

Около 9 часа сутринта на 13 август 33-годишна рускиня на име Мария Певчих се регистрира за полет от Москва до Новосибирск. Тя не е сама.

Още по темата

Същата сутрин, плътно по стъпките й до летище Домодедово, беше член на елитно звено на руската служба за сигурност, ФСБ. Олег Таякин, слаб, плешив мъж със синьо-зелени очи, остана на летището, докато Певчих не си тръгна.

Певчих пътуваше преди посещението в Сибир на руския опозиционен лидер Алексей Навални, чиято антикорупционна кампания тя ръководи.

Екипът на Навални непрекъснато е под наблюдението на ФСБ в Русия - наследникът на тайните полицейски сили на Съветския съюз КГБ. Но Таякин не е обикновен агент. Той принадлежи към малък екип, специализиран в токсините и нервните агенти.

Същата сутрин няколко от подчинените му също са на път към Новосибирск. Те излитат два часа преди Певчих, знаейки, че Навални, трън в очите на президента Владимир Путин в продължение на близо десетилетие, ще пристигне в Новосибирск на следващия ден.

Точно една седмица по-късно Навални ще се бори за живота си - тялото му беше опустошено от нервно-паралитичния агент Новичок. Той се срина при полет от Томск - последната спирка от сибирското му пътуване.

CNN се присъединява към разследването на групата Bellingcat, разкривайки как ФСБ проследява екипа на Навални през цялото пътуване в Сибир през август.

Опашката на екипа на Навални

Телефонни и GPS записи сочат, че членове на руски разузнавателен екип, специализиран в токсини и нервни агенти, са следвали Алексей Навални в поне 17 града от 2017 г. насам.

През последните години разследващите от Bellingcat идентифицират агентите на руското военно разузнаване, изпратени в Англия, за да отровят бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му. Те откриват и руския агент, обвинен в убийство на чеченски активист в Берлин. Bellingcat помага и за разкриването на проруските сепаратисти в Украйна, отговорни за свалянето на самолета MH-17 през 2014 г.

Русия отрече участие във един от тези случаи. Отрича и за отравянето на Навални.

Чрез проучване на хиляди телефонни записи, заедно с полетни манифести и други документи, получени от Bellingcat, разследващите идентифицират агентите, както и техния произход, комуникации и пътувания. В разследването участват и немското списание Der Spiegel, както и руското онлайн издание The Insider.

CNN показва снимки на няколко от агентите на Навални миналата седмица, по време на интервю на тайно място в Германия, където той все още се възстановява. Той казва, че не познава тези хора, но после прави пауза и добавя: "Имам много странно усещане, когато наблюдавам лицата им." Той споделя, че е "абсолютно ужасяващо" да разбере, че е бил следван толкова дълго.

Сенките и техните господари

Bellingcat и CNN установяват, че екипът на ФСБ, който се занимава с токсични вещества, включва между 6 и 10 агенти, включително квалифицирани лекари, токсиколози и фелдшери. Агентите на ФСБ, проследяващи Навални -  са в края на 30-те и 40-те години. Те обикновено пътуват в групи от по трима, използвайки паралелни полети, докато вървят по петите на Навални. Съвсем наскоро са започнали да използват и горещи телефони.

Техният екип е базиран в невзрачна бежова сграда на улица "Академика Варги" в югозападните покрайнини на Москва - седалището на Института по криминалистика на ФСБ. Групата понякога работи и в друга защитена локация в източния край на Москва.

Длъжностното лице, което пряко командва звеното, е Станислав Макшаков. Той е имал чин полковник, когато е работил в института "Шихани" близо до Саратов в югозападна Русия, според други, които са работили там. Именно там е разработен нервният агент Новичок през 70-те години и е произвеждан през следващите две десетилетия. Според публичните регистри Макшаков притежава патент, свързан с иприта.

Агентите, които са преследвали Навални, може и да са добри в прикритето си, след като опозиционерът така и не успява да види сенките, които го следват. Но разследването на CNN установява, че други аспекти от работата им не са така добре изпипани. До 2018 г. агентите в звеното често използвали собствените си имена докато преследват целта си. След това някои приемат фалшива самоличност, но използват моминските имена на съпругите си и променят датите си на раждане само с една година.

Този отпуснат подход към шпионските занаяти, както и официалната корупция и лошата защита на данните, преди това са причинявали голямо смущение на руските разузнавателни служби. Изтекли бази данни от държавни регистри са широко достъпни в Русия за всичко - от регистрации на превозни средства, паспортни данни и други лични данни.

Разследващите от Bellingcat и руските разследващи журналисти са използвали такива данни, за да разкрият подробности за дейността на руските хакери и разузнавачи, които често са допускали основни грешки като регистрирация на автомобилите си на официалните си работни места.

Обажданията до Кремъл и лично до Путин

Данните от мобилните телефони показват, че в седмиците преди отравянето на Навални, Макшаков и генерал-майор Владимир Богданов, командир на Центъра за специално оборудване към ФСБ, редовно общуват със специалисти, изследващи нервните агенти.

Богданов е много висша фигура във ФСБ. Данните от мобилния му телефон показват, че той също е бил във връзка с висш служител на Кремъл и довереник на Путин на 2 юли.

На следващия ден Навални и съпругата му Юлия отиват на кратка ваканция в хотел близо до Калининград. Полетни манифести показват, че поне трима членове на подразделението на ФСБ са летели до Калининград едновременно. Охранителните камери в хотела са били изключени по време на престоя на Навални, казва източник на Bellingcat. На 6 юли, часове след като екипът на ФСБ се завърна в Москва, Юлия започва да се чувства зле. Навални споделя пред CNN, че е описала чувството на внезапно изтощение и дезориентация.

Юлия се възстановя бързо, а точната причина за заболяването й така и не е определена. Експерти казват пред CNN, че подобни симптоми са в съответствие с ниска доза отравяне. Поглеждайки назад, Навални вярва, че симптомите са били "абсолютно същите" като тези, от които той ще страда седмици по-късно.

"Не можах да свържа тези точки. Сега осъзнавам колко зле се е чувствала, какво е било това ужасно, ужасно чувство, което е изпитвала по това време", казва той.

След пътуването в Калининград данните от мобилните телефони на поне две дузини руски служители показват нарастване на комуникациите. Сред контактите са ръководители на звеното на ФСБ в комплекса на ул." Академика Варги", научни институти и висши служители на ФСБ.

В центъра на всичко стои Институтът за сигнали в Москва, по-рано идентифициран като сърцевината на руската незаконна и тайна програма за разработване на Новичок. Ръководителят му Артур Жиров поддържа редовен контакт със служители, ръководещи екипа на ФСБ, включително Макшаков. Жиров е в контакт и с учен от Санкт Петербург Сергей Чепур, който иматесни контакти с екипа на руското военно разузнаване (ГРУ), извършил нападението с Новичок срещу Скрипал.

На фона на тази вълна от разговори, двама членове на подразделението на ФСБ пътуват до черноморския курорт Сочи, където руското ръководство прекарва голяма част от лятото. И двете пътувания са резервирани с кратко предизвестие, според полетните манифести. Второто посещение на Сочи, което продължава само няколко часа, се състои в денят преди Навални да бъде отровен в град Томск.

Докато Bellingcat и CNN не могат да установят с кого са срещнали агентите в Сочи, то пътуването предполага, че операцията в Томск може да е била одобрена на най-високо ниво.

Два екипа следват Навални в Сибир

Разследването установява, че два екипа, състоящи се от пет или шест агенти, са били по петите на Навални по време на сибирското му пътуване. Данните от мобилния телефон показват, че Певчих, старши помощник на Навални, е бил под наблюдение в хотела си в Новосибирск, където екипът на Навални планира да заснеме антикорупционно разследване.

След проследяването на Певчих, а след това и Навални до летището в Москва, агент Таякин остава в централата на улица "Академика Варги" денем и нощем по време на шестдневното пътуване в Сибир на Навални, комуникирайки непрекъснато с екипите, които са на място и очевидно дремвайки в офиса, когато му се е отдавала възможност .

От Новосибирск екипът на Навални отпътува към град Томск, за да се срещне с опозиционни активисти. През нощта на 19 август има един пинг от телефон, принадлежащ на Алексей Александров, 39-годишен оперативен служител на ФСБ, който е член на екипа, специализирал в токсичните вещества. Пингът е само на няколко пресечки северно от хотел "Ксандър", където е отседнал екипът на Навални.

Нов вид Новичок

Навални не знае как е бил отровен през тази нощ. Пред CNN той каза, че в бар "Велвет"  в хотела - около 23 часа, е пил коктейл с много неприятен вкус. Той отпил няколко пъти, върнал го на масата и се върнал в стаята си."

Това може да е източникът на отравянето.

По същия начин отровата би могла да се добави към прането, да се постави върху калъф за кърпа или възглавница или да се инжектира в бутилка с шампоан. Експерти по нервни агенти казват, че нападателите са използвали нов  вариант на Новичок, вероятно A242 или A262. Те могат да се разпространяват в твърда форма и са силно токсични. В зависимост от дозировката и начина на приложение, може да отнеме до 12 часа, за да повлияе на нервната система, според експерти по токсикология.

На следващия ден Навални се качва на самолета за Москва. На борда той започва да се чувства зле и отива потейки се обилно в тоалетната, а след това намира стюарда.

"Отидох до стюарда и казах: "Бях отровен, ще умра." И тогава легнах в краката му, за да умра. В този момент знаеш, че идва най-лошото", казва той пред CNN. Но Навални още е жив, а според него това е благодарение на бързата мисъл на капитана на самолета, който се откланя към Омск и иска медицинска помощ, вместо да продължи към Москва.

"Те ми спасиха живота", категоричен е Навални. "Заради тях получих инжекция с атропин или друго лекарство. И имах достъп до дихателната машина."

Докато Навални лежи в кома в болницата в Омск, новините за случилото се стигнаха до екипа му, който все още беше в Томск. Те се опитваха да извлекат всякакви доказателства, които могат, от хотелската стая на Навални: кърпа, бутилки с вода и шампоан, четка за зъби.

По същото време в Москва започват да звучат алармени камбани. Данните от мобилните телефони показват бърза последователност на обажданията между ръководството на ФСБ и двама офицери от подразделението на ФСБ, които са били по петите на Навални - командира на подразделението Макшаков и Таякин.

Само час след като самолетът на Навални каца в Омск, командирът на ФСБ Богданов се обажда на Макшаков. Ако намерението е да бъде убит Навални -  всички токсиколози, консултирани от CNN, вярват, че е било така - призивите изглежда са доказателство за кавга, оценка на ситуацията и планиране на следващите стъпки. Твърди се, че агентите са направили втори опит да отровят Навални преди полета, който го откара за лечение в Берлин. Той също бе неуспешен.

Кремъл продължава да отрича да има участие в случилото си, въпреки доказателствата. А Навални е категоричен, че въпреки всичко ще се върне в Русия, за да довърши това, което е започнал.

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
4
 
! Отговори
ЕЛИ преди 3 години
НЕ СЪМ РУСОФИЛ ,НО МРАЗЯ ДЕМАГОГИЯТАПРЕЗ 1920 Г --ПОЛЯЦИТЕ ИЗБИВАТ 25 000 ПЛЕНЕНИ ЧЕРВЕНОАРМЕЙЦИ-ТОВА ГО СЪОБЩИ ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН И НИКОЙ ОТ ПОЛША НЕ ГО ОПРЕВЕРГА ТРАГЕДИЯТА В КАТИН Е ОГРОМНА ТОВА ПРАВЯТ ВОЙНИТЕ
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям мъченик, и страдалец. Важното е че самолета му за Германия, беше подготвен синхронно и даже преди отравянето.
119
1
 
6
 
! Отговори
Никола преди 3 години
Значи от ФСБ нищо не става - щом в Dnes.bg четем какви да ги вършили :)
118
1
 
1
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Аа не, ша си остават държавата да им я зияносват некви кьорави либерал-демократи,както направиха с БГ и правят и днешните"управници" на БГ
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пази ФСБ Навални, за да не стане като с Немцов... Въобще, с ония уморени коне, които вече за нищо не стават, но смъртта им може да бъде употребена.
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с този предател Навални.Те ако са искали руснаците одавна да са го ликвидирали.Има поне един милион начина ,не само с отрови.
115
4
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Що се отнася до катинските кланета, руснаците отдавна си признаха,само болен русофил може да твърди обратното.но в България чебурашки има в достатъчно количество, платени *** също.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаЩо не се обесиш?
113
4
 
4
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Американофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата ненавист към Русия, и сляпото повтаряне , че тази страна значително "изостава от развития свят" в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
112
3
 
0
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 3 години
До Анонимен Ей хитър *** я кажи какви са проблемите на Русия че не мога да се сетя .Аз да ти изброя ли проблемите на САЩ на Европа ,за да видиш коя държава води във класация за най големи проблеми .колко ръждиви цента ти заработих днес като ти отговорих на глупостите дето си ги написал тук
111
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Екипът на Навални непрекъснато е под наблюдението на ФСБ в Русия"Естествено, че ще е под постоянно наблюдение. Ръководи организация с външно финансиране, която си е набелязала за цел държавното управление, а това е в компетенцията на службата за национална сигурност. Съвсем логично е за всеки нормален човек, с изключение на простите джурналя.
110
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Аз съм човек на години и помня много велики вождове на русия.Всичките бяха от велики по-велики,който в момента е на власт е най-великия.И като падне,че като му изкарат кирливите ризи,вони та се не трае.А руснаците си са все така без човешки права,бедни и впиянчени и освен някакъв нов вид оръжие,няма с какво друго да се похвалят.Извън Москва и Петербург всичко е ке ***,мизерия и отчайваща безперспективност.До 50-60 Сибир ще е северен Китай и света ще се оттърве от империята на злото.
109
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скучни сте, преигравате с този Новичок. Вече няколко тровени - недоутровени. Да си оправят формулата за новичока, или да пробват други начини. А тези , които "търсят" такива новини - да ги търсят по-стрателно!
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука цъфнахме и вързахме, а вие непрекъснато с този Навални ни занимавате! Какво зависи от него, какво е направил...? Путин и Русия имат толкова много проблеми, че само до Навални им е!
107
4
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
Русофилията е тежко психично заболяване. Практически е неизлечимо дори и с помощта на силни медикаменти и активно психиатрично лечение. Основния симптом е сляпата привързаност и преданост към Русия, при положение, че тази страна значително изостава от развития свят в икономическо, политическо, научно, техническо, духовно и културно отношение.
106
2
 
2
 
! Отговори
Нов вид Новичок преди 3 години
Ха ха ха! Ха ха ха.....нов вид ....:):):)Ха ха ха!
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам кой се интересува от този Навални. ФСБ обаче не се занимава с дребни продажници.
104
2
 
4
 
! Отговори
Илюстративно преди 3 години
Един клоун - и в Русия и в Германия - все клоунади прави.Истински 'професионалист'!
103
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сценарии по Артър Конън Дойъл ли е ?
102
3
 
2
 
! Отговори
паника и шубе преди 3 години
В събота руснаците направиха тест - залп 4 балистични ракети Булава от подводно положение. Американците въпрекиу че били предупредени напълнили гащите и дигнали под тревога базата Рамщайн.Явно статията гооре е паническа информационна реакция.ЛГБТ - работа...