В Москва съдят американския инвеститор Майкъл Калви

Той е обвинен във финансови машинации
16 дек 2020 16:39, Елка Василева
34
В Москва съдят американския инвеститор Майкъл Калви
Снимка: архив, БГНЕС

В Москва започва дългоочакваният съдебен процес срещу известния и уважаван американски инвеститор Майкъл Калви. Той и предполагаемите му съучастници са обвинени във финансови машинации, предаде БНР.

През 2015 г. бизнесменът и основател на инвестиционния фонд „Беринг Восток“ Майкъл Калви взема от банка „Восточни“ кредит в размер на два и половина милиарда рубли или около 35 милиона долара.

Две години по-късно Калви връща кредита, като прехвърля на банката 60% от акциите на регистрирана в Люксембург компания. Според обвинението обаче стойността на акциите е не повече от 600 000 000 милиона рубли.

С решение на Върховния съд през ноември мярката за неотклонение на бизнесмена беше променена от „задържане под стража“ на „домашен арест“.

Междувременно той изплати изцяло кредита в рамките на извънсъдебно споразумение. Това даде основание на защитата да твърди, че отсъства състав на престъпление.

Според оценки на експертите делото „Калви“ е един от ярките примери за това как в Русия силовите структури се използват за натиск върху бизнеса и решаване на чисто корпоративни спорове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха... опитал да метне банка, при това в Русия...Успех следващия път!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инвеститор? Малко му е...
23
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитал се е да преметне руснаците с доста милиони, но там номерата му не са минали.
22
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е добре, защото повече никакви свестни инвеститори няма да отидат да инвестират в Магучая. Най-много от тук насетне в Русия да отидат само инвеститори от Северна Корея.
21
8
 
8
 
! Отговори
Само дебилите преди 3 години
Правят бизнес със Северна МонголияПада му се!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Опитал се е да прекара банка,като плати по-малко,това никоя банка по света няма да го допусне"Тук не си никак прав. Банките също фалират, особено при срутване на цените недвижимите имоти или цените на акциите. В такъв случай длъжниците просто спират да си изплащат кредита и банката фалира защото не може да си възстанови капитала който е раздала като кредити. Обезпечението на кредитите е рухнало по стойност.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опитал се е да прекара банка,като плати по-малко,това никоя банка по света няма да го допусне,а руснаците не можете да обвините по простата причина,че всички банки по света се подчиняват на една голяма банка в САЩ и банките са обвързани помежду си.
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам че е заложил акции срещу кредита. В този случай банката е поела риск. Вероятно срещу известна сума дадена под масата банката е приела като обезпечение на кредита акции които не са много читави. Междувременно акциите са паднали надолу и по правилата на запад банката е пила студена вода. В случая обаче се прилагат правилата на изток пускат се мутри и подкупени съдии.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости,просто банките не обичат да ги прекарват,а руснаците не може да обвинвате, по простата причина,че банките в Русия не са руски,а рублата е свързана със световните валути.
16
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вината си е негова. Отишъл да прави бизнес на най-неподходящото място Русия. Той не е ли чувал за ЮКОС и фонда Харитейдж?
15
3
 
4
 
! Отговори
Поправете грешката преди 3 години
"600 000 000 милиона рубли"?!
14
11
 
9
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Стига глупости. Навсякъде по света (голям) бизнес се прави по 1н и същи начин - хартиено уважение с водни знаци на когото трябва. Колкото е по-богата държавата, толкова сумата е по-голяма. Липсата на корупция е само медийна илюзия за подобна липса. Ще умра от смях, ако ми кажете, че властите не знаят какво правят Закърбърг, Гейтс и Мъск. И знаят, и участват... Приемете нещата и не се излагайте.
13
6
 
15
 
! Отговори
Щерев преди 3 години
Изречението: "Междувременно той изплати изцяло кредита в рамките на извънсъдебно споразумение." казва всичко!Сам е признал вината с действията си! А сега ще го съдят за опит за измама в особлено големи размери. И тук не трябва да се доказват намерия, той го е извършил, а после се е отказал от извършенето. Имама консумирано деяние, не намерение.
12
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия ПЪРВО се инвестира в регионалните чиновници които придвижват "инвестицията" нагоре и чак като се получи благословията от върха работата може да почва.Освен това "инвестицията" не е еднократна а периодично трябва да се актуализира и осъвременява..
11
8
 
12
 
! Отговори
Ванко преди 3 години
Русия е Световният Ресурс.Часовникът прави тик-так.Почти сме във Времето,когато Тя ще изнася по тръбите вода за Европа.Освен природен газ,който Никой не може да спре.Никой..
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4, за какво лежи Виктор Бут? За намерение да извърши търговска сделка. Да те вкарат в затвора за това, че си имал намерение да извърши търговска сделка.Какво престъпление е извършил Виктор Бут?
9
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия първо се ,,инвестира"в правилните хора и тогава въртиш бизнес.Това да му не САЩ ,да развива бизнес без да е ,,уважил" власта!
8
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горкия крадец. Взел заем и върнал само малка част. И тез лоши руснаци да го карат да върне целия... Как не ги е срам!
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно добре познавате известния и уважаван американски инвеститор Майкъл Калви. Този прекрасен бизнесмен и основател на инвестиционния фонд Беринг Восток взема от руската банка Восточни кредит в размер на два и половина милиарда рубли и след 2 г. го връща, като прехвърля на банката 60% от акциите на регистрирана в Люксембург компания, но нахалните руснаци имат наглостта да го обвиняват, че бил върнал 1/4 от сумата. Такъв уважаван инвеститор им направи чест и взе кредит от тях, а те ...
6
2
 
17
 
! Отговори
Ванко преди 3 години
Русия е мноооого трудна за Колония..Питайте оня от Корсика и другият,с мустачките..И лека нощ на русофопчаата..