Осветлиха агентите, които опитали да отровят Алексей Навални?

Bellingcat разкри самоличността им
17 дек 2020 20:15, Нели Христова
170
Осветлиха агентите, които опитали да отровят Алексей Навални?
Снимка: БГНЕС

Разследване на Bellingcat разкри самоличността на поне 8 агенти, които са следили Алексей Навални преди отравянето му с Новичок. Данните от телефонни разговори и самолетни билети показват, че екипът на ФСБ е бил като сянка на опозиционера по време на поне 30 пътувания.

Още по темата

Трима служители на ФСБ са последвали Навални до Новосибирск. След това го проследяват и до град Томск, където, според немски лекари, той е бил отровен с новичок. Служителите са членове на тайното звено за отравяне на ФСБ.

Те имат различен произход: медицина, химия и биооръжия, специални операции. Очевидната цел на подразделението е да елиминира хората, считани от руската държава за врагове, каза Bellingcat, цитиран от The Guardian.

Ето кои са мъжете, които стоят зад отравянето на Навални:

Алексей Александров, на 40 години, лекар

Алексей Александров използва името Алексей Фролов когато е под прикритие. Роден е на 16 юни 1981 г., през 2006 г. завършва медицинско училище в Москва. Работил е като спешен лекар, а по-късно и като военен лекар, преди да се присъедини към ФСБ през 2013 г.

Той е бил в Сибир, когато Навални е бил отровен. Бил е и в Калининград месец по-рано, когато всъщност е направен първия опит за отравяне на опозиционера.

Александров оперира под дълбоко прикритие с фалшиво име и горещи телефони. Това накара Bellingcat да идентифицира Александров / Фролов като "ключов оперативен служител" в последните опити на ФСБ да убие Навални.

Иван Осипов, на 44 години, лекар

Осипов използва името Иван Спиридонов за свое прикритие. Той е роден на 21 август 1976 г. Той изтрива всичките си социални мрежи през 2012 г.. Вероятно именно тогава се присъединява към ФСБ.

Владимир Паняев, на 40 години

Владимир Паняев е роден на 25 ноември 1980 г. в Сердобск, в руската област Пенза. Служил е в граничната служба на ФСБ. След това той е съосновател на компания, продаваща антибактериални лампи, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ - известен още като фабриката за отрови.

Той живее в същата жилищна сграда в Москва като Навални. Bellingcat вярва, че това е "сюрреалистично" съвпадение.

След отравянето на Навални в Томск, адресната му регистрация е променена, а новият му дом очевидно се намира в централата на ФСБ в Лубянка, квартал в централната част на Москва.

Това са тримата мъже, които са били в Сибир през август, и които вероятно стоят зад отравянето на Алексей Навални. Поне още петима други агенти от същия отдел на ФСБ обаче са помагали по време на операцията срещу опозиционера.

Полк. Станислав Макшаков, военен учен

Твърди се, че Макшаков е ръководил заговора срещу Навални и е управлявал седемте оперативни работници, които са го осъществили. Той редовно комуникира с екипа на ФСБ, съобщи Bellingcat, позовавайки се на телефонни записи.

По-рано Макшаков е работил в Държавния институт за органичен синтез в затворения военен град Шихани-1, известен още като военна част 61469. Именно в тайните лаборатории на този институт съветските учени са разработили Новичок през 70-те години. 

Макшаков се отчита на генерал Кирил Василиев, директор на Института по криминалистика на ФСБ, според Bellingcat. Василев е подчинен на генерал-майор Владимир Богданов, бивш шеф на Института по криминалистика и заместник-директор на Научно-техническата служба на ФСБ. Човекът над Василиев е директорът на ФСБ Александър Бортников. Той от своя страна докладва директно на Владимир Путин.

Олег Таякин, 40 години, хирург

Той използва името Олег Тарасов, когато е под прикритие. Роден е на 6 декември 1980 г. Той е старши член на отряда за отравяне и обикновено координира други офицери. Служил е в свързана с ФСБ база за специални операции в южния руски град Йесентуки, както и във военно-космическата част 03523.

През 2004 г. Таякин е завършил медицинската академия "Пирогов" в Москва. Работил е като хирург, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ.

Константин Кудрявцев, 41 години

Неговото прикритие е името Константин Соколов. Роден е на 11 април 1979 г. Кудрявцев е завършил Руската военна академия за химическа и биологична защита, преди да се присъедини към ФСБ.Служил е във военна част за химически оръжия в Шихани.

Алексей Кривощеков, 41 години

Роден на 11 април 1979 г. Работил в министерството на отбраната преди да се присъедини към ФСБ през или около 2008 г.

Михаил Швец, 43 години

Швец използва името Михаил Степанов, когато е под прикритие. Той е роден на 3 май 1977 г. Понастоящем адресната му регистрация в Москва е на улица "Трубецкая" 116 - адресът на Центъра за специални операции на ФСБ.

Базата е свързана с Вадим Красиков, когото германските власти обвиняват в убийство.

Красиков е прекарал няколко дни в базата, според Bellingcat, преди да пътува до Берлин, където е застрелял чеченско-грузински сепаратист. Метаданните предполагат, че Швец разделя времето си между работа в базата за специални операции и Криминалистиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
3
 
14
 
! Отговори
Пешо Гошо преди 3 години
Влизам гедам - безвкусна новина. Предъвкана няколко пъти от папагали журналисти.Няколко трола отекчено грухтят...Уф, пак ще си пускам XXX - там поне не могат да объркат сценария...Аре!
93
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 106По-големи празнодумци от руснаците и техните слуги няма. Буквално целия им живот е от лъжа във фнтазия и оттам право в лъжата.
92
0
 
2
 
! Отговори
103 до НАЙК ХРИСТОВ преди 3 години
Аз не съм страхливец, ами ти си малко глу-пав !
91
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете шopoшчетата да се пенят сами, това им е най-голямото наказание.
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилския ступор: най-прогресивния ступор!
89
3
 
4
 
! Отговори
До Спас 101 преди 3 години
Най-голямото постижение на Дявола е да накара хората да мислят, че той не съществува !
88
1
 
4
 
! Отговори
Спас преди 3 години
Служителите са членове на тайното звено за отравяне на ФСБ" МАЛИЙ ЕПТЕН ЗА БУДАЛИ НА ВЗЕХА😃
87
3
 
3
 
! Отговори
То преди 3 години
Бая светлина ще трябва, за да се осветят такива тъмни личности ! Мистър *** каза ли нещо по въпроса ?
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако некой е замла парата за да тровне Будалиньо, да флимаа шо има слух че че го тепат с курдето шуми
85
7
 
2
 
! Отговори
Не се трае вече преди 3 години
Много е коварен тоя Запад, пак разголи задниците на задниците от ГРУ и ФСБ.Путин да вади ръждясалите бомби и да ги хвърля върху Вашингтон.
84
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако приемем че за Кондомалний Капутьовичи Презерватински Руските спец служби са отделили цели 7 40 годишни боеца, то некой мое ли да пошепне колко вагона служители ще са нужни да дотътрят ТеКеЗеСе-"ТиквиПипониКратуни" от БрЪнкя до Сибирските мирни полета
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошо нещо е белината. Води до халюцинации и параноя, време е да бъде забранена за консумация.
82
1
 
8
 
! Отговори
И аз не лъжа преди 3 години
Да, да, агенти.А аз съм дядо Коледа.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а шофьорът на линейката (където са крили отровата), той разкрит ли е??!! явно някои са много добри в разкритията, но не и когато става дума за по-дребни неща (като една пандемия от модифицирам вирус например)....
80
2
 
6
 
! Отговори
7 преди 3 години
Ха ха!Даже има нещо ембленатично: Великолепната Седморка!Бас държа че англичаните са в основата на тая нумерология! - нали и Bellingcat е английска измишльотина :)
79
5
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
какви прос=тотии пишат 7 тичат след един ами кои уби двамата иранци последниятдаже с изкуствен интелект я стига че ми писна нито скрипал нито навални представляват интерес и двамата са слаба ракия и никои не ги иска вече
78
0
 
1
 
! Отговори
КАКТО КАЗА преди 3 години
един от създателите на НОВИЧОК опасно е да се пие дървесен спирт. Може и да се умре. С НОВИЧОКА било сигурно на 100% гаранция при Свети Петър
77
2
 
7
 
! Отговори
МАША И МЕЧОКА преди 3 години
също са тайни агенти на КГБ. Маша е сътрудник в отдела за хибридни оперции по целия свят и е активирана от първата серия, а Мечока след пенсионирането му от цирка е агент на повикване. Санитарите в гората - вълците,които се правят на незаитересовани са обучени да боравят с НОВИОК. Всичко това е разкрито от този сайт и е истина по данни на неназован сътрудник от ЦРУ. ВЕРВАЙТЕ МУ!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Защо ли , доказаните терористи ,виновни за смъртта на хиляди ,ги крият в демократичните държави ? За брадатите питам ,дето режеха глави в името на демокрацията ? Не сте с промити мозъци ,ами сте си природно ъгловати .
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 82 Това с непромитите мозъци ,нали вярвате ,че в Северна Корея хрупат тревица ?