Осветлиха агентите, които опитали да отровят Алексей Навални?

Bellingcat разкри самоличността им
17 дек 2020 20:15, Нели Христова
170
Осветлиха агентите, които опитали да отровят Алексей Навални?
Снимка: БГНЕС

Разследване на Bellingcat разкри самоличността на поне 8 агенти, които са следили Алексей Навални преди отравянето му с Новичок. Данните от телефонни разговори и самолетни билети показват, че екипът на ФСБ е бил като сянка на опозиционера по време на поне 30 пътувания.

Още по темата

Трима служители на ФСБ са последвали Навални до Новосибирск. След това го проследяват и до град Томск, където, според немски лекари, той е бил отровен с новичок. Служителите са членове на тайното звено за отравяне на ФСБ.

Те имат различен произход: медицина, химия и биооръжия, специални операции. Очевидната цел на подразделението е да елиминира хората, считани от руската държава за врагове, каза Bellingcat, цитиран от The Guardian.

Ето кои са мъжете, които стоят зад отравянето на Навални:

Алексей Александров, на 40 години, лекар

Алексей Александров използва името Алексей Фролов когато е под прикритие. Роден е на 16 юни 1981 г., през 2006 г. завършва медицинско училище в Москва. Работил е като спешен лекар, а по-късно и като военен лекар, преди да се присъедини към ФСБ през 2013 г.

Той е бил в Сибир, когато Навални е бил отровен. Бил е и в Калининград месец по-рано, когато всъщност е направен първия опит за отравяне на опозиционера.

Александров оперира под дълбоко прикритие с фалшиво име и горещи телефони. Това накара Bellingcat да идентифицира Александров / Фролов като "ключов оперативен служител" в последните опити на ФСБ да убие Навални.

Иван Осипов, на 44 години, лекар

Осипов използва името Иван Спиридонов за свое прикритие. Той е роден на 21 август 1976 г. Той изтрива всичките си социални мрежи през 2012 г.. Вероятно именно тогава се присъединява към ФСБ.

Владимир Паняев, на 40 години

Владимир Паняев е роден на 25 ноември 1980 г. в Сердобск, в руската област Пенза. Служил е в граничната служба на ФСБ. След това той е съосновател на компания, продаваща антибактериални лампи, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ - известен още като фабриката за отрови.

Той живее в същата жилищна сграда в Москва като Навални. Bellingcat вярва, че това е "сюрреалистично" съвпадение.

След отравянето на Навални в Томск, адресната му регистрация е променена, а новият му дом очевидно се намира в централата на ФСБ в Лубянка, квартал в централната част на Москва.

Това са тримата мъже, които са били в Сибир през август, и които вероятно стоят зад отравянето на Алексей Навални. Поне още петима други агенти от същия отдел на ФСБ обаче са помагали по време на операцията срещу опозиционера.

Полк. Станислав Макшаков, военен учен

Твърди се, че Макшаков е ръководил заговора срещу Навални и е управлявал седемте оперативни работници, които са го осъществили. Той редовно комуникира с екипа на ФСБ, съобщи Bellingcat, позовавайки се на телефонни записи.

По-рано Макшаков е работил в Държавния институт за органичен синтез в затворения военен град Шихани-1, известен още като военна част 61469. Именно в тайните лаборатории на този институт съветските учени са разработили Новичок през 70-те години. 

Макшаков се отчита на генерал Кирил Василиев, директор на Института по криминалистика на ФСБ, според Bellingcat. Василев е подчинен на генерал-майор Владимир Богданов, бивш шеф на Института по криминалистика и заместник-директор на Научно-техническата служба на ФСБ. Човекът над Василиев е директорът на ФСБ Александър Бортников. Той от своя страна докладва директно на Владимир Путин.

Олег Таякин, 40 години, хирург

Той използва името Олег Тарасов, когато е под прикритие. Роден е на 6 декември 1980 г. Той е старши член на отряда за отравяне и обикновено координира други офицери. Служил е в свързана с ФСБ база за специални операции в южния руски град Йесентуки, както и във военно-космическата част 03523.

През 2004 г. Таякин е завършил медицинската академия "Пирогов" в Москва. Работил е като хирург, преди да се присъедини към Института по криминалистика на ФСБ.

Константин Кудрявцев, 41 години

Неговото прикритие е името Константин Соколов. Роден е на 11 април 1979 г. Кудрявцев е завършил Руската военна академия за химическа и биологична защита, преди да се присъедини към ФСБ.Служил е във военна част за химически оръжия в Шихани.

Алексей Кривощеков, 41 години

Роден на 11 април 1979 г. Работил в министерството на отбраната преди да се присъедини към ФСБ през или около 2008 г.

Михаил Швец, 43 години

Швец използва името Михаил Степанов, когато е под прикритие. Той е роден на 3 май 1977 г. Понастоящем адресната му регистрация в Москва е на улица "Трубецкая" 116 - адресът на Центъра за специални операции на ФСБ.

Базата е свързана с Вадим Красиков, когото германските власти обвиняват в убийство.

Красиков е прекарал няколко дни в базата, според Bellingcat, преди да пътува до Берлин, където е застрелял чеченско-грузински сепаратист. Метаданните предполагат, че Швец разделя времето си между работа в базата за специални операции и Криминалистиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
7
 
! Отговори
Вагинални преди 3 години
Вагинални е способен на всичко.Даже да плаща и на българи тролчета -- бедни люде, предателите никой не ги обича.Даже и Вагинални сигурно ви презира.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...където, според немски лекари, той е бил отровен с новичок..."От къде редови немски лекар знае какво е "Новичок", как действа, какви са симптомите и има ли антидоти? Още повече че това нещо на хартия трепе за под десет секунди. Бах, да бяха измислили някоя по-бавно действаща отрова, та поне да можеш да им се вържеш на измислиците ако поискаш...
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Два основни фактора са причината за осветяването на руските агенти. Първия фактор това е повсеместно ширещата се корупция. Втория това е антитеростичния закон на Яровой който задължава всички мрежови оператори да пазят данните за клиентите си за проведени разговори и получени и подадени смс-и 3 години назад. По същия закон в държавната база данни се съхраняват всички пътувания със самолети и влакове на всички руски граждани. Има и фирми които срещу заплащане продават незаконно тази информация.
51
3
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Пълни глупости. Ако искаха да го светнат, нямаше никой да си прави труда да го трови. Излишни разноски. Просто щеше да изчезне безследно някоя нощ по пътя от спалнята до тоалетната, например. Не зная защо ни гъбаркат така бездарно.
50
0
 
8
 
! Отговори
Пропуснаха преди 3 години
Ким Филби
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се почуствал зле от новия грип трябвало да вземе аспирин или ацетизал на език,че да запие с бистра водичка,щото според описанието на действието в организма му липсвало ацетсалицилова съставка за предотвратяване на неблагоразположението му на път,а инак казаха,че много си имат от новия грип с имена кръстен как наследник по род и нов представител.
48
2
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Путин трябва да си признае накрая . Има Доказателства - Вижте Гугъл Мапс - там може да видите как Агентите на ФСБ преследват Навални и му слагат ижекция Новичок , след това ще видите при качването му на Самолета му слагат втора инжекция с Новичок - и дори ако се заслушате внимателно ще чуете как единия агент казва - мамка му , този новичок е фалшив , да го омаам ли в главата с лопатата , другия отвръща - не , ако го омааш с лопатата може да оживее ще опитаме трети път с новичок .
47
13
 
6
 
! Отговори
СъвецкиМалоумници преди 3 години
Поредната група МалоумниСъвецки шпиони разкрити за няколко часа с помощта на обикновен компютър и малко парички за вътрешна информация. КремълскотоЖуже направо е позеленяло от яд.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво се очаква от нас, да повярваме, че страховитите и смъртоносни руски тайни служби не могат да утепат никой, дори със страхотно смъртоносни отрови, нито пък да действат с дори минимално ниво на тайност...
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко милиона годишно гласуваха ЕК преди време за противодействие на влиянието на Русия?Ей такива недоносчета пият от нашите парици , и по-неприятното, от наше име.Навални? Позор за него. Трябва да си много болен, че да си въобразил подобни смехории.
44
2
 
10
 
! Отговори
НОРМАЛЕН преди 3 години
*** американофили Би58 се продава свободно в България и в цял свят и е по ефикасно от новичок .Е пробвайте по една глътка ако не вярвате!
43
1
 
8
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
имане, рожденни дати и тн. Как стои въпроса със закона за защита на личните данни? .. или тия са от "лошите" и за тях няма проблем
42
2
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Белингкат са спонсорирани от чичо Сорозззз и бълват само пропаганда и фалшиви новини нищо друго !
41
2
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Хахахххххххххххх....-ТОВА Е КАТО СЕРИЯЛА ДОЪРЗОСТ И ХРАСОТА-30 ГОДИНИ-И НЯМА КРАЙ.
40
2
 
11
 
! Отговори
Осветиха агентите преди 3 години
От толкова време ги осветяват че вече са добили тен и имат афро-американски паспорти!
39
0
 
20
 
! Отговори
Хахахххххххххххх.... преди 3 години
...тези осветители наистина ни имат за канарчета - цяла група агенти на руските тайни служби от осем години гонят да отровят Навални и все не успяват!Хахахахахахаххххххххххххх.......!
38
4
 
8
 
! Отговори
Схемата преди 3 години
Всичко е много просто даваш 15000 рубли на който трябва и получаваш информацията за 3 години назад за пътниците в самолетите с които е пътувал Навални до определена дестинация, както и за полетите до същата дестинация ден назад и ден напред. От там виждаш че няколко имена се повтарят години наред. За тези имена пак даваш 15 хиляди рубли на който трябва и получаваш списък на телефонните им разговори и адресите им. От тук нататък всичко се навързва и разкриваш отровителите.
37
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навални е препил с боярщник.
36
2
 
11
 
! Отговори
Безвкусна дъвка преди 3 години
Навални след като се разбра че за нищо не става си го прибраха за медийна акция.НО вече сме отегчени и от това.
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На където вървят хората, стоките и капиталите, натам е прогресът. "Що за краварска заблуда!? Искаш да си модерен... ама роб