НАТО и ЕК проверяват системите си след голямата кибератака

САЩ обвиниха Русия, че стои зад нападението
19 дек 2020 19:02, Анисия Иванова
19
НАТО и ЕК проверяват системите си след голямата кибератака
Снимка: БГНЕС

НАТО и Европейската комисия съобщиха днес, че проверяват информационните си системи след голямата кибератака срещу американски правителствени агенции, за която Съединените щати обвиняват Русия, предаде Франс прес.

"На този етап не сме открили никакво доказателство, че сигурността на която и да било мрежа на НАТО е била компрометирана", каза представител на Алианса, пожелал да запази анонимност. Той допълни, че "нашите експерти продължават да правят оценка на ситуацията, за да открият и намалят всеки евентуален риск за мрежите ни".

Американската компания Майкрософт (Microsoft) обяви в четвъртък, че е уведомила над 40 свои клиенти, засегнати от софтуера, използван от хакерите. Повечето от тях са в Съединените щати.

Хакерите са успели да "пробият" платформата Орион (Orion) на американската фирма Солар Уиндс (SolarWinds), използвана за управлението на информационните мрежи на големи компании и администрации.

Цитираният представител на НАТО отбеляза, че Алиансът използва Орион при някои от информационните си системи.
"НАТО разполага също с екип за бърза интервенция (в киберпространството), който може да бъде мобилизиран във всеки един момент, и нашият оперативен център за киберпространството функционира нормално", подчерта той.

Европейската комисия увери пред Франс прес, че софтуерът на Солар Уиндс, използван в нейните системи, "не е бил засегнат от инцидента". Службите на ЕК все пак "анализират ситуацията".

Вчера Съединените щати обвиниха Русия, че стои зад голямото кибернападение. Тя отрече да е замесена по какъвто и да било начин.

Много частни компании, които са потенциално уязвими, се опитват да подсилят защитата на информационните си системи, заяви пред АФП Джон Диксън от фирмата Деним груп (Denim Group), специализирана в областта на киберсигурността.

Той отбеляза, че някои от тях дори планират да преконфигурират изцяло своите сървъри.
Кибератаката "е толкова голяма, че всички правят оценка на щетите в този момент", коментира Диксън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКак обикаляш като цветарка да плюеш демокрацията и Запада.Мед ми капе на сърцето.:))))
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Windows. Това обяснява всичко и няма какво повече да се приказва.
15
3
 
4
 
! Отговори
Мила преди 3 години
По заблудени хора не съм виждала.
14
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците само това умеят, зле при това - агресия. Пещерняци!
13
0
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Да си сложат кашперски ;)
12
11
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До СССРНие изводите си ги направихме отдавна:):):):)И затова сега България е в НАТО и ЕС:):):):)
11
3
 
8
 
! Отговори
СССР преди 3 години
По времето на СССР цената на галон бензин в САЩ беше 26 цента!! Сега е 2,25$ !!Сами си направете изводите!!
10
12
 
8
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Никой не иска с Русия:):):)Всички бивши републи на СССР и всички страни от бившия СОЦ лагер избягаха с 200 и не искат и да чуят за Русия:):):)Даже Корнелия Нинова и Деса Президеншата пратиха децата си да живеят в САЩ:):):)Наздраве:):):)
9
10
 
18
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Всички беди за България започнаха след като прие доброволно оковите на ЕС и НАТО!!
8
12
 
19
 
! Отговори
СССР преди 3 години
България вън и далече от НАТО и ЕС!!Българите са братя с Русия!!
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хакерска атака ли бе случилото се в намиращата се на територията на Германия база "Рамщайн"? Системата за ракетна атака на огромната база се активира, след каторуският стратегически ракетоносец АПЛ "Владимир Мономах" изстреля залпово 4 брояМБР "Булава" от акваторията на Охотско море. Това, че джапанките се обдрискаха е повече от разбираемо, тъй като Япония граничи с Охотско море, но пиндостанският "Рамщайн" дълги минути да се тресе от страх, това е показателно за упадъка.
6
6
 
10
 
! Отговори
однако преди 3 години
По всичко изглежда, че рашението на Върховния пиндостански съд от 12.12.2020 г., слага началото на нов ера в развитието на вече бившите СъединениАЩ - ера, която най-вероятно ще бъде наречена Разделените Щати на Америка.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиндостан бил посочил бил като виновник Русия.Актуален интерес представлява посланието на Путин от 17.12. към поръчителите напоредната хакерска афера и обвинителите на Русия.Государят ги посъветва да не се ръководят от съображения за отмъщение за минали обиди и да не се основават на своята мнима изключителност, а да изграждат отношения с международните партньори на основата на взаимното уважение и фундаменталните норми на международното право.
4
2
 
10
 
! Отговори
...Диана преди 3 години
Тези крими са ужасни! Но според мен, американците бъркат като се комфронтират с Русия. Ако наистина са установили безусловно, че атаката идва от Русия, търсене на съдействие от страна на руските власти ще помогне много повече от всякакви обвинения, но честно казано се съмнявам че са установили от къде идва кибератаката - днес е много лесно да използваш виртуален ай пи адрес!А...таланти могат да е пръкнат навсякъде...Иран, Китай, Япония, ЕС и къде ли не още...
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия Русия им е като изтривалка - за всяко тяхно насиране все тя им е виновна.
2
4
 
14
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
тия нещастници все ги "хакват" бе
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" Русия отрече да е замесена по какъвто и да било начин"