"Хлъзнаха" един от агентите на ФСБ, разкри за отравянето на Навални

Той бе заблуден, че говори със Съвета за национална сигурност на Русия
21 дек 2020 21:09, Нели Христова
429
"Хлъзнаха" един от агентите на ФСБ, разкри за отравянето на Навални
Снимка: БГНЕС

Кремъл може и да се подигра на разследването на CNN и Bellingcat миналата седмица, но това не спря медиите да продължат със своите разкрития. Агентът на ФСБ Константин Кудрявцев, заблуден, че разговаря с длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия, разкри по какъв начин е бил отровен Алексей Навални. Това, което той не знае е, че разговаря не с кой да е, а със самата жертва.

Още по темата

Смъртоносният нервно-паралитичен агент Новичок е бил поставен в гащите на Навални.

Кудрявцев разказа и за други участници в отравянето в сибирския град Томск и как е бил изпратен да почисти следите.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, разкривайки корупцията по високите етажи на властта и провеждайки кампания срещу управляващата партия "Единна Русия". Миналата седмица Путин потвърди, че агентите на ФСБ са преследвали Навални, но отново отрече Русия да има нещо общо с опита за убийство, тъй като, "ако Русия е искала той да умре, вероятно щеше да го довърши".

CNN се опитва да говори с агентите, чиято самоличност бе разкрита от Bellingcat лично, но без успех - един от тях затръшва вратата под носа им, а останалите дори не отговарят на позвъняването на звънеца. През това време обаче Навални прави няколко обаждания. Първоначално той се представя с истинската си самоличност, а мъжете веднага прекратяват обаждането, щом разберат с кого говорят. При последния от тях, Константин Кудрявцев, опозиционерът решава да използва друг подход - представя се за длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия. Той прикрива номера си така, както служителите на ФСБ биха направили.

След като Кудрявцев потвърждава самоличността си, Навални заявява, че му е възложена задачата да получи "сбита информация от членовете на екипа: какво се обърка, защо имаше пълен провал в Томск с Навални?" Отговорите на Кудрявцев в 45-минутния разговор са първите преки доказателства за участието на подразделението в отравянето на опозиционера.

От време на време той се опасява да говори по необезопасена линия, но Навални, който понякога говори грубо и неотложно, го убеждава, че висши служители настояват за доклад незабавно и казва, че "всичко това ще бъде обсъдено в Съвета за сигурност на най-високото ниво."

Кудрявцев предоставя подробен разказ за това как нервният агент е бил сложен върху чифт от бельото на Навални.

Опозиционерът пита: "На кой елемент от облеклото беше наблегнат? Кое е най-рисковото облекло?" А Кудрявцев отговоря просто: "Гащи".

Навални пита къде точно е нанесен "Новичок"-ът - по вътрешните или външните шевове? "Вътрешността, чатала", отговаря Кудрявцев. Токсиколози, с които CNN се консултира, казват, че ако се приложи в гранулирана форма върху дрехите, Новичок ще се абсорбира през кожата, когато жертвата започне да се поти. Според тях нападателите са използвали твърда форма на нервния агент, а не течност или гел, както беше открито по-рано при атаката срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал в Обединеното кралство.

Разследването на Bellingcat и CNN използва хиляди телефонни записи, плюс полетни манифести и други документи, получени от Bellingcat, за проследяване на екипа от експерти по токсини. Установено е, че в нощта, в която Новичок някак си е влязъл в хотелската стая на Навални, на няколкостотин метра от хотела е бил засечен мобилния телефон на един от членовете на ФСБ - Алексей Александров.

Кудрявцев признава, че познава Александров и похвали работата му. Той обаче не очаквал самолетът, на който бил Навални, да отклони, а да продължи към Москва.

"Полетът е около три часа, това е дълъг полет", каза Кудрявцев. "Ако самолетът не беше кацнал в Омск, ефектът щеше да е различен и резултатът щеше да бъде различен. Така че мисля, че самолетът изигра решаващата роля. Ние не очаквахме всичко това да се случи. Сигурен съм, че тогава всичко се обърка", добавя Кудрявцев - предполагайки, че намерението на ФСБ е да убие Навални, както казаха много токсиколози, запознати с Новичок.

Когато бил попитан дали може дозата от отровата да е бил сгрешена, агентът е категоричен: "До колкото знам,  добавихме допълнително."

Не е ясно дали Кудрявцев е бил в Томск, но е сигурно, че е летял до Омск, където е имал задачата да прикрие следите от Новичок по дрехите на Навални.

"Когато пристигнахме, дрехите ни бяха дадени от местните момчета от Омск, които дойдоха с полицията", разказва Кудрявцев по време на разговора. Той добави, че са приложили решения, така че да няма следи по дрехите.

"Значи няма да има изненади с дрехите?“ - попита Навални.
"Ето защо няколко пъти ходихме там", отговори Кудрявцев.

Навални и екипът му няколко пъти настояват дрехите му да му бъдат върнати, но руските власти отказват.
По-късно Кудрявцев казва: "Казаха ми да обърна повече внимание най-вече с гащите, отвътре."
Навални пита: "Кой каза това? Макшаков?", а Кудрявцев потвърждава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 320Самия факт, че имаш нужда да сравниш два материала с различни характеристики (масив и пресовани плоскости) показва, че даже аргумент не можеш да приведеш като хората :))) А на такива "майстори" като теб, дето си мислят, че знаят за какво говорят, да им кажа, че има причина, че кухни не се правят от масив, но нали "масива" е "къде къде по-добър" явно ти ги разбираш нещата :))))Между другото, столовете в трапезарията ми са от една мебелна фирма в Троян. Купешки, с огънати ...
297
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"и ще потрошиш здраве за нещо, което няма да е даже на средно ниво"Физическия труд не троши здравето а го укрепва. В неимоверно по-добра форма съм от преди 10 гони, когато седях по цял ден на компютър, макар и на стол за близо 2000 лв.Иначе продължавай да си повтаряш, че нещата които правя, и никога не си виждал, са на "няма и средно ниво", ако това ще ти позволи да спиш по-спокойно, знаейки много добре колко струваш ти самия ;)
296
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не е по здраво, нито е по-хубаво"Опитай с "в пъти по-красиво и стилно, не по-малко прецизно, и отново в пъти по-здраво".Самия факт, че смяташ, че един купешки гардероб от талаш, дюбел и минификс е по-здрав от масив говори ясно за това, че си нямаш абсолютно никаква идея от производство на мебели.
295
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 313"Така така, потупай се по рамото, няма кой друг ;)"Така, така, успокоявай се без да си наясно, точно както се успокояваш, че си "свободен", но ще прекараш огромно количество човекочасове и ще потрошиш здраве за нещо, което няма да е даже на средно ниво. А явно бъркаш "старанието" с "резултата".Една машина ще изшлайфа една дъска 10 пъти по-добре и по-право от един майстор,ако ще и един месец да прекара над нея.Такива "ръчни" истории са знак,че не разбираш кое прави качеството
294
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Навални" най-скучния сериал на 2020-та...
293
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не са звъняли на Държавна сигурност по погрешка?
292
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Значи и местните производители са некадърници"Доста ги хвалят, градът има дълги и дълбоки традиции в областта. Техния проблем са посредствените дизайни и гадния жълт финиш. Видели са нещата, които съм направил досега - 2 спални, кухненско и холно обзавеждане, с гардероба дърводелската сага приключва, следващия ми проект са музикални инструменти.И не се тревожи за след време - каквото съм направил е по-здраво от сградата, в която се намира.
291
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 301.... като ти се изметнат вратичките, като започнат да ти увисват пантите, като се пропука дървото, като се види, къде не си измерил като хората, защото си "майстор". Що се отнася до ръчно изработеното "на Запад", явно не си виждал за какво става дума. Ръчно изработено е имало, когато не е имало машини, затова се е правело. Не е по здраво, нито е по-хубаво. Има малки специализирани производители, но те не правят "гардероби". :))))
290
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако "свършваха като мен" мога само да ги поздравя :))))"Така така, потупай се по рамото, няма кой друг ;)Бъхтенето идва от старанието да го направиш качествено. А не си струва, защото ако съм толкова петимен за пари, умея редица многократно по-високо платени неща. Човек няма как да оцени нещо, докато не види какво е. А такива като тебе се радват на талаша на Виденов, с фалшивите следи от банциг, цял живот кибичат едно и също, като хамстери в колело.
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 301Значи и местните производители са некадърници :))) Иначе, тук се хвалиш с "крайния резултат", "много хора били видели". Като се има предвид, че още не е завършено това, е странно къде го видяха тоя "краен резултат", а това, че много хора го видели, като се има предвид, че е у вас, ми е интересно какво точно означава :)))И да ти кажа, преди много да се разтропаш: понеже съм работил по една случайнст в СЕРИОЗНА мебелна фирма като студент: тия неща се гледат като мине малко време .>
288
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците произвеждат това, за което платиш. Могат и качествено, могат и калпаво. Редица от най-качествено произведените стоки на западни компании се произвеждат частично или дори изцяло в Китай.Голяма част от машините, ужким евро производство ги правят в Китай. Преди 2 години с купих един крос тренажор, уж български, да подкрепя родното производство - оказа се правен в Китай, и се скапа на няма и 500 км навъртяни. После си купих за почти същите пари правен в Китай от Китайска фирма - бижу!
287
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Списъците с пътниците, пътували по маршрута на Навални е купен от журналистите на цени между 20 и 50 евро. Продадени са им от корумпирани служители на ФСБ. Това е началото на разследването.
286
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 303Реално приказките ти показват само едно: теб те мързи и си некадърен да направиш нещо качествено, което води и до нежелание да "се занимаваш" с това за други. Такива "майстори" знам под път и над път: те и колите така си "ремонтират", и плочките така си лепят: после колите им стават за основен ремонт, а кривите и разхлопани плочки .. . е, какво толкова, нали си живеят сами и няма кой да ги гледа. Ако "свършваха като мен" мога само да ги поздравя :))))
285
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип КГБ и ЦРУ са много зле - издънките им ги правят за смях пред цял свят, а реномето им пред останалите служби е трагикомично. Но тази издънка е епична. КГБ-то /разбирай ФСБ-то/ ще я карат с този срам докато ги има. Огромна излагация. Путин издънен от собствените си корумпирани служби, продаващи информация за жълти стотинки. Много са зле КГБ-то, много са зле.
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиТи май не можеш да осмислиш собствения си пример. ЕС не допуска сертифицирането на стоки, които не са преминали през сертификационния процес гарантиращ безопасността и качеството им.Китайците произвеждат ***, затова не ги сертифицират. Доставка на една качествена стока не била никога причина да избереш друга само заради това, ако тя е с желаното и търсеното качество.Аз пазарувам НОН СТОП стоки откъде ли не, включително от САЩ. В глобалната среда да обясняваш, че доставката е проблем
283
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно, някой ще си сложи главата на одъра за символична цена. Да продадеш поверителна информация от тайни служби, дето убиват наред, за символична сума... приказки от 1001А един мармот...
282
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските корумпирани служби, изобличени благодарение на руските корумпирани служби.ПП. Цялата информация за операцията е продадена на журналистите от корумпирани служители срещу символични цени. Ирония? И то каква.
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста от хората, които видяха какво правя, пожелаха и за тях, но истината е, че не ми се занимава, дори за пари, за които дърводелец би се хванал. Изключение правят комшиите, поради простата причина, че цяло лято материала съхна под големия им навес, където извършвах и грубото разкрояване, поради липса на място в моят имот.И да, определено е много по-трудно с ръчни инструменти, но да гледаш винаги лесното не води до нищо добро. Така човек свършва като тебе ;)
280
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКрайния резултат е доста над нивото на няколкото големи местни производителя на мебели, с цели цехове и скъпи машинарии, купени по програми. И понеже виждам, че си невеж, ще те светна, че в цивилизования свят, всичко което е ръчна изработка е в пъти по-скъпо от фабричното, защото има характер и душа, неща, които за "хора" като теб са тотално непонятни ;)
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 298Значи крайния резултат ще бъде една барака, която "много" ще си харесваш, но ще си бъхтал да стане толкова, че ако трябва да си изкарваш хляба с това ще ти се вземе здравето, а клиентите са капризни и ще искат да правиш качествено :)))) Затова и "не искаш" да ставаш, защото се иска КАЧЕСТВО и ефективност. У вас ти решаваш колко е качествено. Другаде някой, който сравнява. Ако "искаше" да правиш наистина, щеше да правиш, а не да обявяваш предврително, че това не ти е работа :))