"Хлъзнаха" един от агентите на ФСБ, разкри за отравянето на Навални

Той бе заблуден, че говори със Съвета за национална сигурност на Русия
21 дек 2020 21:09, Нели Христова
429
"Хлъзнаха" един от агентите на ФСБ, разкри за отравянето на Навални
Снимка: БГНЕС

Кремъл може и да се подигра на разследването на CNN и Bellingcat миналата седмица, но това не спря медиите да продължат със своите разкрития. Агентът на ФСБ Константин Кудрявцев, заблуден, че разговаря с длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия, разкри по какъв начин е бил отровен Алексей Навални. Това, което той не знае е, че разговаря не с кой да е, а със самата жертва.

Още по темата

Смъртоносният нервно-паралитичен агент Новичок е бил поставен в гащите на Навални.

Кудрявцев разказа и за други участници в отравянето в сибирския град Томск и как е бил изпратен да почисти следите.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, разкривайки корупцията по високите етажи на властта и провеждайки кампания срещу управляващата партия "Единна Русия". Миналата седмица Путин потвърди, че агентите на ФСБ са преследвали Навални, но отново отрече Русия да има нещо общо с опита за убийство, тъй като, "ако Русия е искала той да умре, вероятно щеше да го довърши".

CNN се опитва да говори с агентите, чиято самоличност бе разкрита от Bellingcat лично, но без успех - един от тях затръшва вратата под носа им, а останалите дори не отговарят на позвъняването на звънеца. През това време обаче Навални прави няколко обаждания. Първоначално той се представя с истинската си самоличност, а мъжете веднага прекратяват обаждането, щом разберат с кого говорят. При последния от тях, Константин Кудрявцев, опозиционерът решава да използва друг подход - представя се за длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия. Той прикрива номера си така, както служителите на ФСБ биха направили.

След като Кудрявцев потвърждава самоличността си, Навални заявява, че му е възложена задачата да получи "сбита информация от членовете на екипа: какво се обърка, защо имаше пълен провал в Томск с Навални?" Отговорите на Кудрявцев в 45-минутния разговор са първите преки доказателства за участието на подразделението в отравянето на опозиционера.

От време на време той се опасява да говори по необезопасена линия, но Навални, който понякога говори грубо и неотложно, го убеждава, че висши служители настояват за доклад незабавно и казва, че "всичко това ще бъде обсъдено в Съвета за сигурност на най-високото ниво."

Кудрявцев предоставя подробен разказ за това как нервният агент е бил сложен върху чифт от бельото на Навални.

Опозиционерът пита: "На кой елемент от облеклото беше наблегнат? Кое е най-рисковото облекло?" А Кудрявцев отговоря просто: "Гащи".

Навални пита къде точно е нанесен "Новичок"-ът - по вътрешните или външните шевове? "Вътрешността, чатала", отговаря Кудрявцев. Токсиколози, с които CNN се консултира, казват, че ако се приложи в гранулирана форма върху дрехите, Новичок ще се абсорбира през кожата, когато жертвата започне да се поти. Според тях нападателите са използвали твърда форма на нервния агент, а не течност или гел, както беше открито по-рано при атаката срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал в Обединеното кралство.

Разследването на Bellingcat и CNN използва хиляди телефонни записи, плюс полетни манифести и други документи, получени от Bellingcat, за проследяване на екипа от експерти по токсини. Установено е, че в нощта, в която Новичок някак си е влязъл в хотелската стая на Навални, на няколкостотин метра от хотела е бил засечен мобилния телефон на един от членовете на ФСБ - Алексей Александров.

Кудрявцев признава, че познава Александров и похвали работата му. Той обаче не очаквал самолетът, на който бил Навални, да отклони, а да продължи към Москва.

"Полетът е около три часа, това е дълъг полет", каза Кудрявцев. "Ако самолетът не беше кацнал в Омск, ефектът щеше да е различен и резултатът щеше да бъде различен. Така че мисля, че самолетът изигра решаващата роля. Ние не очаквахме всичко това да се случи. Сигурен съм, че тогава всичко се обърка", добавя Кудрявцев - предполагайки, че намерението на ФСБ е да убие Навални, както казаха много токсиколози, запознати с Новичок.

Когато бил попитан дали може дозата от отровата да е бил сгрешена, агентът е категоричен: "До колкото знам,  добавихме допълнително."

Не е ясно дали Кудрявцев е бил в Томск, но е сигурно, че е летял до Омск, където е имал задачата да прикрие следите от Новичок по дрехите на Навални.

"Когато пристигнахме, дрехите ни бяха дадени от местните момчета от Омск, които дойдоха с полицията", разказва Кудрявцев по време на разговора. Той добави, че са приложили решения, така че да няма следи по дрехите.

"Значи няма да има изненади с дрехите?“ - попита Навални.
"Ето защо няколко пъти ходихме там", отговори Кудрявцев.

Навални и екипът му няколко пъти настояват дрехите му да му бъдат върнати, но руските власти отказват.
По-късно Кудрявцев казва: "Казаха ми да обърна повече внимание най-вече с гащите, отвътре."
Навални пита: "Кой каза това? Макшаков?", а Кудрявцев потвърждава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБлагодаря, че побърза да покажеш за какво говоря. Реално трябва да те уволнят, за това, че работиш срещу Демокрацията в България,а и по света. Щом няма разлика - отиди там, където ще ти плащат същите пари от "другата" система. Но няма как да стане, тъй че докато прибираш парички от демокрацията, вместо от друго място, делата говорят ...
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКупих сурови талпи, директно от дъскорезница. Купих си електрически, но ръчни инструменти - зеге, циркуляр, дрелка, ренде, фреза, шлайф и дузина стяги. Със щрайхмус и абрихт и баба може, с ръчни инструменти е доста по трудно. Ако имах желанието да ставам платен дърводелец, щях да си взема комбинирана машина - щрайхмус + абрихт + циркуляр - има ги за по 5-6 бона. Тия занимания са ми интересни за по няколко месеца, важното е опита, и това, на което те учи, не да ми остава занаят.
276
0
 
1
 
! Отговори
Пен преди 3 години
ХАхАХАХАХАХА Този сериал "Отравянето на Навални" трябва да вземе оскар хаихахаиха. Само трябва да вкарат ***, гей и лесбийка ,че иначе няма оскар.
275
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин, гепнат по *** от собствените си корумпирани служби, продаващи свободно информация на всеки желаещ. Така започва това разследване - купуват списъци на пътниците, пътували по маршрута на Навални. Цената? От 20 до 50 евро на списък. Ха-ха.ПП. Ха-ха.
274
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 292""Пропагандирам" срещу лъжите на убийци, визирам ЦРУ."Нали ти беше все тая? :))))) Оплете се в лъжи. Путин е от КГБ. Викаш, те са екстра а?И това дори без да обръщам внимание на това, че си решил вече, че са "лъжи". Има цялао видео с разговора на Навални. За него даже руските официални власти още нищо не са казали, но ти вече знаеш, че са лъжи? :)))) Какви са моите подбуди :)))) Обясни :)))
273
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 289Само на базата на тая "история" колко може да се говори :))))), но едва ли има смисъл. Кои и колко машини си купи. Виждал ли си как изглежда машина за челосване, машина за шлахфане на дълъг елемент, моторна резачка за прецизно рязане на геометричен детаил, лентов трион. Купил си си всички тия машини, които струват десетки хиляди, за да си направиш гардероб? :))))) Или си си купил готовия обработен материал и си си купил две кутии пирони, нитачка и трион?
272
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"щом се налага да порпагандираш за един диктатор и убиец""Пропагандирам" срещу лъжите на убийци, визирам ЦРУ. Във времето, което чакам лакът да изсъхне, за да нанеса втори слой.А твоите подбуди да си чекнеш пръстите в подкрепа на тази лъжа часове наред какви ли са?
271
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 287Нещо явно нямаш "достатъчно" щом се налага да порпагандираш за един диктатор и убиец. Да не говорим, че съм сигурен, че "достатъчно" е само твоята версия защо си беден. Даже и познатите ти около теб явно го забелязват. Поне аз не съм срещал хора, които да правят коментари за материалното положение на друг, ако той е що годе добре.:))
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещото което правят днес и последните дни - близо 6 кубика вграден гардероб. Квотата, която ми даде дърводелец - около 8000 лв за масив. Правя си го сам, купих си машините, научих се да ги ползвам, не от неволя, или защото не мога да си го позволя, а защото ми доставя удовлетворение да се развивам и да създавам. Комшиите гледат и им харесва какво правя. И на тях ще им направя, ще си платят само материала.
269
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиБоби, няма нужда да ми казваш, че си изостанал безнадеждно и затова си в държавната администрация. Аз това го знам. Аз ти казах, да си налягаш парцалите, което означава също да спреш да харчиш парите на данъкоплатците, да висиш тук и да защитаваш диктатури и да пишеш срещу демокрацията.
268
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 284Социални признания? Имах период в който се "радвах" на такива. Да си цар на глупци обаче не се оказа кой знае колко удовлетворяващо. Много е ниска летвата на социални признания, и създава грешното впечатление, че си се издигнал, което създава пречка за действително развитие. За материалните - чудят ми се познати, с нещата които знам и мога, бих могъл да съм милионер, дори може би милиардер. Но това би значило да съм част от проблема. За мен е достатъчно да имам достатъчно.
267
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиВие не разбработвате нови стандарти, не ме лъжи. Вие сте ниско ниво програмно осигуряване. Работа, която в големите софтуерни фирми я вършат хлапаци на 21-22 години и с доста по-сериозен обем. Ти си фосил в комютрните технологии и не можеш да се конкурираш за добри места, затова седиш в държавната администрация и се оправдаваш, защо си там.
266
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 282Другарю, на теб само приказките са ти големи. Личи ти по това как побърза да обявиш, че не те вълнуват нито материални, нито социални признания. Реално, никой не знае, какво правиш. Така може и космически кораби да твърдиш, че конструираш (няма да се учудя, ако и това кажеш, че правиш). Я дай една научна публикация, в която твърдиш, че имаш принос.
265
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Как да те позная следващия път да не си губя времето с теб?"Така, така, не си губи времето в наченки на размисли, какво би могъл да бъде живота за теб.Радвай се, че има къде да робуваш, радваш се, че може да си позволиш 2-3 седмици почивка в годината, че да ти е по-леко да робуваш, радвай се, че не си човек, а колело в механизъм, който не разбираш.
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиЯвно не ти е "било най -добре" защото от години седиш на тая работа. Ако ти беше "най-добре" другаде, щеше да отидеш другаде, но държавните пари са сладки, защото нищо не работиш и са редовни. Знам ви и калчицата под ноктите на такива като теб.
263
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиСлед 10 години няма да работиш тая работа, гаранция, тъй че си сядай на д-то да мислиш какво ще правиш, вместо да трошиш държавна пара докато ти четем "умните" приказки. На хрантутници като теб им изтича времето.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиНе Боби, в Администрацията има много ясно правила за израстване в йерархията и повишаване на заплатите, а не за "развитие". Развитието се гарантира от дейността, а ти сам признаваш, че при вас нито нещо се развива, нито на някой му дреме, нито вие се напъвате. Факта, че не правиш разлика, показва защо работиш тая работа.Бий си шута към някой руски форум за дрънчене на оръжия и не дразни хората, които ти плащат заплатата докато тролиш тук.
261
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиТи правиш грешката да си мислиш, че аз искам твоята работа: съдейки по това, че такъв като теб я върши, в нея няма нито пари, нито развитие, затова и няма кандидати. Това не означава, че не трябва да ви съкратят масово, щом нямате работа и можете да висите по форумите.А иначе, за това, че постваш срещу демокрацията, която е установения ред в РБ, трябва да се въведат мерки такива като теб и да искат да не могат да работят държавна служба.
260
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БобиАз казах, че никаква работа не вършите, а не че не сте си свършили работата. Трябва масово да ви съкратят, а на тия които останат да им плесват глоба всеки път, когато си позволят да правят това, което правиш ти. Хубавото е, че дигитализацията и АИ идват и след десет години ти ще си напълно излишен.
259
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 269Мдааааааа. Както казах, затова свободно преминаваш от едно бълнуване в друго. Как да те позная следващия път да не си губя времето с теб?:)